4 Simptom yang Dialami oleh Pesakit OCD •

Hari ini, banyak orang mendakwa bahawa mereka mempunyai OCD, tetapi gejala dan keadaan psikologi yang mereka tunjukkan cenderung berbeza dari data perubatan. Namun, apakah gejala OCD yang biasanya dihidapi oleh penderita? Pertama, mari kita lihat penjelasan ringkas mengenai OCD.

Apa itu OCD?

Gangguan Kompulsif Obsesif atau disebut OCD, adalah gangguan psikologi yang boleh mempengaruhi minda (obsesif) dan tingkah laku (kompulsif) manusia. Gangguan ini mengganggu minda penghidap dengan menimbulkan perasaan gelisah, cemas, bimbang, takut, dan menuntut untuk melakukan perkara yang sama berulang kali. Tingkah laku ini akan terus dilakukan oleh penderita sehingga keinginan fikiran mereka dipenuhi.

Punca OCD tidak diketahui secara pasti. Diduga disebabkan oleh masalah menghantar maklumat ke satu bahagian otak ke bahagian otak yang lain, atau mungkin juga disebabkan oleh masalah tekanan yang teruk. Faktor genetik dari keluarga, serta kemalangan psikologi masa lalu juga boleh mencetuskan seseorang untuk mengalami OCD.

BACA JUGA: Menggunakan Hypnotherapy untuk Menyembuhkan Trauma Psikologi

Gejala OCD yang paling biasa

Secara amnya, gejala yang terdapat pada penderita OCD sering kali merasa gelisah, takut, bimbang akan keadaan di sekelilingnya, dan sering mempunyai pemikiran negatif. Berikut adalah simptom dan jenis yang terdapat pada orang yang menghidap OCD.

1. Mesin basuh

Sekiranya anda sering merasa kurang atau tidak pernah merasa bersih ketika mencuci tangan sehingga anda akan melakukannya berulang kali, anda mungkin menghidap OCD. Gejala ini adalah gejala yang paling biasa dialami oleh penghidap OCD.

Gejala ini menjelaskan apabila seseorang selalu takut terkontaminasi dengan bakteria, kuman, atau kotoran yang berpindah ke badan mereka. Pesakit pada amnya akan mencuci tangan atau bahagian badan yang terasa kotor berulang kali. Orang dengan OCD tidak teragak-agak untuk membersihkan kediaman, badan, dan apa sahaja yang mereka takut kotor, untuk memenuhi keinginan mereka untuk mengelakkan kuman atau kotoran yang dapat dielakkan. Gejala seperti ini akan terus berlaku kerana dorongan kuat dalam minda pesakit.

BACA JUGA: Mencuci tangan adalah baik, tetapi inilah akibatnya jika anda melakukannya terlalu kerap

2. Pemeriksa

Gejala OCD ini menyerang penghidapnya untuk selalu memeriksa sesuatu berulang kali. Dalam jenis ini, umumnya tidak berbeza dengan pesakit dengan jenis mesin basuh . Orang dengan OCD akan berulang kali memeriksa perkara, objek, atau item yang berbahaya. Contoh yang paling biasa ialah memeriksa kunci pintu, mematikan dapur atau lampu dengan memeriksa berkali-kali. Penderita merasakan bahawa bahaya selalu bersembunyi, dan jika sesuatu yang buruk terjadi, mereka tidak teragak-agak untuk menyalahkan diri mereka sendiri.

3. Simetri dan Ketenteraman

Dalam simptom jenis ini, anda sering mengalami fokus untuk mengatur sesuatu dengan teratur, kemas, simetri dan selari. Contohnya, anda tidak akan menyukainya sekiranya perkara yang telah anda rapi disentuh dan ditempatkan semula oleh orang lain. Tingkah laku ini akan selalu menghendaki anda menghasilkan pemikiran yang sama berulang kali.

4. Penimbunan

Penimbunan adalah gejala di mana anda suka atau ingin mengumpulkan barang terpakai yang anda dapati. Anda berpendapat bahawa item itu penting dan akan berguna untuk anda pada masa akan datang. Sekiranya anda mempunyai banyak barang di rumah atau bilik anda dan rasanya penuh, anda mungkin salah satunya.

Bagaimana menangani OCD?

Hanya kerana anda menyukai sesuatu dengan cara tertentu atau menyusun warna kasut atau baju anda mengikut urutan abjad, tidak bermaksud anda mempunyai OCD. Namun, jika pemikiran obsesif atau tingkah laku ritual terasa di luar kawalan anda atau mengganggu kehidupan anda, inilah masanya untuk mendapatkan rawatan.

Rawatan biasanya melibatkan psikoterapi, terapi pengubahsuaian tingkah laku, atau ubat psikiatri, sendirian atau bersama. Menurut Harvard Sekolah perubatan, dengan rawatan, kira-kira 10 peratus pesakit pulih sepenuhnya dan kira-kira separuh pesakit menunjukkan peningkatan. Juga berbincang dengan keluarga atau orang terdekat anda mengenai gejala yang anda rasakan. Sokongan dan pemahaman mereka penting bagi anda.

BACA JUGA: Bolehkah Terapi Psikologi CBT Menyelesaikan Masalah Hidup Kita?

Recent Posts