Gejala Kanser Otak yang Perlu Diperhatikan -

Gejala barah otak pada umumnya sukar dikenali kerana boleh serupa dengan penyakit lain yang lebih ringan. Itulah sebabnya mengapa banyak orang yang menghidap penyakit ini hanya didiagnosis ketika berada di peringkat akhir, jadi sudah terlambat untuk mendapatkan rawatan barah otak. Oleh itu, anda harus menyedari apakah gejala, tanda, dan ciri-ciri barah otak yang mungkin berlaku, agar anda lebih waspada.

Apakah gejala atau ciri barah otak yang mungkin terjadi?

Kanser otak berlaku apabila tumor ganas tumbuh dan berkembang di otak. Dalam keadaan ini, umumnya penghidap barah otak akan merasakan simptom akibat pertumbuhan tumor.

Gejala dan tanda barah otak yang muncul boleh berbeza bagi setiap orang. Ini bergantung pada jenis tumor otak, ukuran, lokasi, usia, sejarah perubatan, dan pelbagai faktor lain.

Namun, secara umum, gejala, tanda, dan ciri orang yang terkena atau menderita barah otak, keduanya mungkin muncul pada peringkat awal hingga akhir, adalah:

1. Sakit kepala

Sakit kepala adalah gejala awal atau awal yang biasanya timbul akibat barah otak. Gejala ini kelihatan seperti tanda-tanda penyakit kecil yang lain.

Walau bagaimanapun, ciri-ciri sakit kepala akibat barah otak, yang berlaku secara berterusan dan cenderung bertambah buruk dari masa ke masa. Sebenarnya, ubat penahan sakit kepala yang kerap cenderung tidak berfungsi untuk mengatasi gejala ini.

Sakit kepala sebagai tanda barah otak juga sering teruk pada waktu pagi, ketika batuk atau tegang, atau ketika anda aktif. Gejala-gejala ini kadang-kadang boleh membangunkan anda pada waktu malam.

Namun, sakit kepala akibat barah otak bukanlah satu-satunya tanda yang timbul. Umumnya, gejala ini disertai dengan keadaan lain, seperti perubahan penglihatan.

Oleh itu, jika anda mengalami sakit kepala, terutamanya jika mereka bertambah teruk dan disertai dengan gejala lain, anda harus segera berjumpa doktor. Keadaan ini tidak pasti sebagai tanda bahawa anda menghidap barah otak, tetapi tidak ada salahnya untuk mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkan gejala ini.

2. Kejang

Selain sakit kepala, sawan adalah ciri awal barah otak yang biasa. Theodore Schwarts, pakar bedah saraf di Pusat Otak dan Tulang Belakang Weill Cornell, mengatakan keadaan itu disebabkan oleh tumor yang mengganggu otak, menyebabkan sel saraf otak berfungsi dengan tidak terkawal, menyebabkan anggota badan anda bergerak secara tiba-tiba.

Seseorang yang menderita barah otak boleh mengalami pelbagai gejala sawan. Gejala kejang yang dirasakan tidak selalu lembap. Anda mungkin mengalami kekejangan teruk di seluruh badan anda, tersentak (berkedut) di bahagian tertentu badan anda, kekejangan pada satu anggota badan, atau sensasi yang kaku di satu bahagian wajah anda.

Kejang juga boleh terjadi dalam bentuk perubahan sensasi (penglihatan, bau, atau pendengaran) tanpa kehilangan kesedaran, gangguan sesaat, mata berkedip, atau tanda-tanda lain yang tidak disedari oleh penderita atau orang di sekitarnya.

3. Kelemahan dan kebas

Gejala atau ciri lain yang mungkin berlaku jika anda sakit atau menghidap barah otak, iaitu kelemahan atau kebas pada badan anda. Keadaan ini boleh berlaku kerana tumor mengganggu kerja otak, terutama serebrum, yang berfungsi untuk mengawal pergerakan atau sensasi. Gangguan kerja otak ini kemudian menyebabkan kelemahan atau kebas, yang sering terjadi hanya pada satu sisi.

Mati rasa dan kelemahan juga dapat terjadi ketika tumor ganas (barah) terbentuk di batang otak, di mana otak menghubungkan ke saraf tunjang. Dalam keadaan ini, anda mungkin mengalami kehilangan perasaan di lengan dan / atau kaki anda, yang biasanya berlaku di kedua-dua belah badan anda.

4. Gangguan visual

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, tumor ganas (barah) di otak boleh menyebabkan gangguan atau masalah pada penglihatan anda. Keadaan ini boleh berlaku apabila tumor otak atau barah menyerang atau berada di dekat saraf optik.

Anda mungkin mengalami perubahan penglihatan, seperti penglihatan berganda, penglihatan kabur, atau kehilangan penglihatan secara beransur-ansur. Anda mungkin juga melihat titik atau bentuk putih melayang di bidang penglihatan anda, yang dikenali sebagai aura.

Walau bagaimanapun, gejala dan keparahan masalah penglihatan ini akan berbeza bagi setiap penghidapnya. Ini bergantung pada ukuran dan jenis tumor di otak.

5. Kesukaran bercakap

Ciri-ciri atau gejala lain yang mungkin dialami oleh penderita barah otak termasuk kesukaran bercakap, seperti gagap atau tergagap-gagap, bercakap kasar, dan kesukaran menyebut nama objek walaupun berada di hujung lidah. Ini umumnya berlaku kerana barah atau tumor berkembang di salah satu lobus otak, iaitu lobus frontal atau temporal.

Lobus frontal berperanan dalam penghasilan bahasa atau bagaimana anda mengekspresikan diri anda, sementara lobus temporal membantu anda memahami apa yang orang lain katakan kepada anda. Mengalami ketumbuhan di salah satu kawasan otak ini menyukarkan anda untuk bercakap dan memahami apa yang orang lain katakan.

6. Masalah ingatan atau pemikiran

Kanser otak boleh menyebabkan gangguan kognitif, seperti kesukaran mengingat (kenangan lama atau kenangan baru), kepekatan yang lemah, mudah keliru atau tidak berpikiran, kesukaran berfikir dengan jelas, dan kesukaran memproses maklumat. Sama seperti kesukaran bercakap, ini biasanya berlaku kerana tumor berada di bahagian depan otak, iaitu lobus frontal atau temporal.

7. Kehilangan keseimbangan

Kehilangan keseimbangan dan fungsi motor, seperti merasa tidak stabil ketika berdiri, berdiri di satu sisi tanpa menyedarinya, sering jatuh, sukar berjalan, boleh menjadi tanda atau gejala barah otak. Ini berlaku kerana tumor atau barah sedang dan sedang berkembang di otak kecil anda.

Sebagai tambahan kepada gejala yang disebutkan di atas, tanda-tanda barah otak lain juga boleh muncul, seperti mual dan muntah, perubahan dalam kitaran haid (terutama pada wanita), keletihan tanpa sebab yang jelas, dan lain-lain. Sekiranya ini berlaku kepada anda, segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found