Sistem Saraf Manusia: Bahagian, Fungsi, dan Penyakit -

struktur sistem saraf

Apakah maksud sistem saraf?

Sistem saraf adalah sistem kompleks yang berperanan dalam mengatur dan menyelaraskan semua aktiviti badan. Sistem ini membolehkan anda melakukan pelbagai aktiviti, seperti berjalan, bercakap, menelan, bernafas, dan juga semua aktiviti mental, termasuk berfikir, belajar dan mengingat. Ia juga membantu anda mengawal reaksi badan anda dalam keadaan kecemasan.

Sistem saraf pada manusia terdiri daripada otak, saraf tunjang, organ deria (mata, telinga, dan organ lain), dan semua saraf yang menghubungkan organ-organ ini ke seluruh badan. Sistem ini berfungsi dengan mengambil maklumat melalui bahagian tubuh atau deria tertentu, memproses maklumat tersebut, dan mencetuskan reaksi, seperti membuat otot anda bergerak, merasa sakit, atau bernafas.

Dalam menjalankan tugasnya, sistem saraf terbahagi kepada dua struktur atau struktur, iaitu sistem saraf pusat dan sistem saraf periferal. Sistem saraf pusat terdiri daripada otak dan saraf tunjang, sementara saraf periferal terdiri daripada saraf yang menghubungkan sistem saraf pusat ke seluruh badan anda. Saraf periferal terbahagi kepada dua struktur utama, iaitu saraf somatik dan saraf autonomi.

Recent Posts