5 Faedah Mengejutkan Daun Seledri untuk Badan •

Saderi adalah salah satu jenis hidangan pelengkap yang biasa digunakan. Anda pasti menjadikan sayur ini sebagai tambahan untuk mencantikkan makanan atau rakan anda dengan bawang goreng dalam sos bakso. Daun hijau kerinting kecil ini nampaknya mengandungi nutrien dan kesihatan yang mengejutkan bagi tubuh. Nah, untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai kandungan dan faedah saderi, lihat penjelasan berikut, ayuh!

Kandungan nutrien saderi

Saderi, yang mempunyai nama saintifik apium قبرolens, adalah sayur dalam keluarga tanaman apiaceae. Pelbagai bahagian saderi mempunyai faedah, termasuk manfaat daun saderi dan kelebihan biji saderi. Namun, sebelum mengetahui lebih lanjut manfaatnya, anda dapat mengenal pasti kandungan khasiatnya.

Untuk setiap 100 gram saderi, anda boleh mendapatkan kandungan nutrien berikut:

 • Air: 93 gram
 • Protein: 1 gram
 • Lemak: 0.1 gram
 • Karbohidrat: 4.6 gram
 • Serat: 2 gram
 • Kalsium: 50 miligram (mg)
 • Fosforus: 40 mg
 • Zat besi: 1 mg
 • Natrium: 64 mg
 • Kalium: 258.8 mg
 • Tembaga: 0.08 mg
 • Zink: 0.4 mg
 • Beta-karotena: 63 mikrogram (mcg)
 • Jumlah karotena: 130 mcg
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.03 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0,07 mg
 • Niacin (Niacin): 0.4 mg
 • Vitamin C: 11 mg

Manfaat kesihatan dari saderi

Dengan kandungan khasiatnya yang banyak, anda dapat memperoleh banyak manfaat kesihatan dari saderi, seperti berikut:

1. Menurunkan kadar kolesterol badan

Salah satu faedah kesihatan saderi adalah membantu menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Kajian 2014 juga membuktikan bahawa saderi memang dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL).

Sekiranya terdapat terlalu banyak LDL dalam darah, risiko penyakit jantung dan strok meningkat. Ekstrak saderi tidak hanya membantu menurunkan kolesterol jahat, tetapi juga trigliserida dalam darah.

Sebenarnya, makan sayur satu ini juga dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL). Oleh itu, jika anda ingin mengurangkan risiko penyakit serius ini, anda boleh memasukkan saderi dalam makanan harian anda.

2. Menurunkan tekanan darah

Tahukah anda bahawa saderi juga mempunyai manfaat dalam menurunkan tekanan darah? The Journal of Medicinal Food menerbitkan kajian yang dilakukan pada tahun 2014 mengenai kesan penggunaan ekstrak biji saderi pada tekanan darah.

Penyelidikan pada haiwan ini yang menyatakan bahawa ekstrak biji saderi sebenarnya dapat membantu menurunkan tekanan darah. Namun, untuk mengesahkan kebenaran, masih perlu melakukan lebih banyak penyelidikan pada manusia.

Selain itu, satu lagi kajian tahun 2016 menasihatkan orang yang mempunyai tekanan darah tinggi untuk mengambil lebih banyak serat. Memandangkan saderi adalah sayur yang kaya dengan serat, anda boleh memasukkan sayur ini ke dalam makanan harian anda jika anda ingin menurunkan tekanan darah.

3. Mencegah keradangan

Manfaat kesihatan lain yang dapat anda rasakan dari saderi adalah pencegahan keradangan. Bagaimana ia boleh berlaku? Ternyata, saderi mengandung apigenin yang memiliki sifat anti-inflamasi, antibakteria, antivirus, dan antioksidan yang juga dapat melawan radikal bebas yang menyebabkan barah.

7 Makanan Sumber Antioksidan Tinggi untuk Melawan Radikal Bebas

Kajian pada tahun 2015 membuktikan bahawa apigenin dan makanan yang kaya dengan apigenin berpotensi untuk membantu mengurangkan keradangan atau keradangan sambil mengembalikan keseimbangan ke sistem kekebalan tubuh yang lemah.

4. Menjaga kesihatan hati

Saderi juga mempunyai manfaat untuk menjaga kesihatan hati. Sebabnya, ekstrak metanol dari biji saderi mampu melindungi hati dari kerosakan. Apabila organ ini rosak, ujian makmal dapat menunjukkan hasil yang tidak normal seperti peningkatan albumin, SGOT, SGPT, dan jumlah protein.

Namun, ternyata ekstrak dari daun saderi dapat mengurangkan hasil yang tidak normal ini. Ketika tisu hati dilihat di bawah mikroskop, terlihat ada peningkatan dalam struktur tisu hati setelah pemberian ekstrak daun saderi.

Selain itu, menurut sebuah kajian tahun 2015, kandungan antioksidan dalam saderi juga memiliki peranan penting dalam perawatan berbagai masalah hati.

5. Mencegah penyahhidratan

Menurut satu kajian, saderi adalah salah satu sayuran yang mempunyai kandungan air yang cukup tinggi. Sebenarnya, satu kajian yang dilakukan pada tahun 2011 menyatakan bahawa kandungan air dalam saderi berkisar antara 90-99 persen. Tidak hairanlah sayur ini mempunyai faedah dalam menjaga tubuh sentiasa terhidrat.

Oleh itu, anda boleh memakan sayur yang satu ini sekiranya anda ingin mengelakkan dehidrasi. Ya, pengambilan saderi dapat membantu anda memenuhi keperluan cecair badan harian anda.

Sebenarnya, kandungan air yang tinggi dalam saderi menjadikan sayur ini sebagai makanan ringan yang tepat untuk dimakan ketika udara terasa sangat panas.

Recent Posts