Kebaikan dan Kesan Sampingan Niacinamide yang Perlu Anda Ketahui

Sebelum membeli produk kecantikan, salah satu perkara yang harus anda lakukan ialah membaca ramuannya. Ya, dari sini anda dapat mengetahui sama ada penjagaan kulit benar-benar sesuai dengan keperluan anda atau tidak. Salah satu kandungan yang paling dicari oleh wanita muda adalah niacinamide (niacinamide) atau niacin. Betul, apa faedah niacinamide dan adakah kesan sampingan?

Kelebihan niacinamide untuk kulit wajah

Niacinamide aka niacinamide adalah bentuk vitamin B3. Jenis vitamin B3 ini juga lebih dikenali sebagai niasin.

Niacinamide atau niasin sekarang sangat mudah didapati dalam pelbagai jenis penjagaan kulit. Sebabnya, terdapat banyak faedah niacinamide yang dianggap berkesan dalam mencantikkan kulit, termasuk:

1. Melembapkan kulit

Dilaporkan dari Healthline, manfaat niacinamide yang paling jelas adalah kesannya dalam melembapkan dan menghaluskan kulit. Apabila digunakan pada kulit, produk kecantikan ini yang mengandungi niacinamide dapat membantu mengurangkan keradangan pada kulit.

2. Mengatasi jerawat

Manfaat niacinamide juga dapat dicapai oleh anda yang mempunyai masalah jerawat. Sebabnya, jenis vitamin B3 ini berkesan dalam membantu mengatasi jerawat, eksim, dan rosacea. Rosacea sendiri adalah penyakit kulit yang biasa menyebabkan muka dan hidung menjadi merah.

3. Menyamarkan bintik hitam

Satu kajian menunjukkan bahawa kandungan niacinamide 5 peratus dapat membantu mencerahkan kulit, anda tahu. Ini kerana niacinamide merangsang pengeluaran kolagen kulit sehingga bintik-bintik gelap dan bekas jerawat tersembunyi.

Tetapi ingat, hasilnya tidak segera, ya. Kebaikan niacinamide biasanya akan dapat dilihat setelah anda kerap menggunakan produk ini sekurang-kurangnya 4 minggu.

4. Mencegah barah kulit melanoma

Niacinamide dalam bentuk suplemen telah terbukti mempercepat pembaikan DNA kulit yang rosak akibat pendedahan UV. Atas dasar itu, pakar kesihatan telah membuktikan bahawa niacinamide berkesan dalam mencegah barah kulit melanoma.

Hati-hati dengan kesan sampingan niacinamide

Kini anda tidak perlu ragu-ragu lagi dengan pelbagai manfaat niacinamide untuk kesihatan kulit wajah. Walaupun begitu, terdapat beberapa kesan sampingan niacinamide yang masih perlu anda perhatikan.

Pada asasnya, produk kecantikan yang mengandungi niacinamide selamat digunakan. Walau bagaimanapun, bagi anda yang mempunyai kulit sensitif atau alahan, berhati-hatilah dengan kemungkinan reaksi alahan.

Sebelum mengaplikasikannya pada wajah, cuba lakukan ujian alahan terlebih dahulu. Caranya, sapukan sebilangan kecil produk niacinamide ke lengan dan tunggu selama 24 jam.

Sekiranya kulit mula terasa gatal, bengkak, atau merah, hentikan penggunaannya dengan segera. Sekiranya terasa selamat, anda boleh terus menggunakannya.

Recent Posts