Gejala apendisitis ringan hingga teruk yang mesti anda kenali

Apendisitis atau istilah perubatan untuk apendisitis adalah keadaan yang menyebabkan radang usus buntu. Sekiranya anda sering mengadu sakit perut yang teruk yang menghalang aktiviti harian, ini mungkin merupakan tanda dan gejala radang usus buntu.

Tanda dan gejala apendisitis yang biasa

Penyebab apendisitis adalah penyumbatan pada usus yang memerlukan rawatan perubatan segera. Jika tidak, lampiran boleh pecah dan mengancam nyawa. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai ciri-ciri radang usus buntu dalam ulasan berikut.

Gejala apendisitis yang paling biasa adalah sakit di bahagian perut. Walaupun begitu, penting untuk mengetahui bahawa gejala radang usus buntu bukan hanya sakit perut. Terdapat tanda-tanda dan gejala apendisitis lain yang perlu anda ketahui.

Nah, di antara pelbagai gejala apendisitis, tidak semua orang mengalami gejala secara keseluruhan. Ini bermaksud, ada sebilangan orang yang hanya mengalami ciri-ciri tertentu apendisitis (atipikal). Jadi, penentuan diagnosis masih memerlukan bantuan doktor.

Berikut adalah beberapa gejala apendisitis yang paling biasa.

1. Sakit perut kanan bawah (gejala khas apendisitis)

Seperti yang dijelaskan di atas, apendisitis biasanya bermula dengan gejala sakit atau kekejangan di perut yang berlaku secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang mengalami sakit perut yang kuat lebih kerap daripada kekejangan perut.

Gejala radang usus buntu ini berlaku kerana apendiks membengkak dan meradang. Ini berlaku kerana kerengsaan pada lapisan dinding perut, jadi anda mengalami sakit perut.

Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa lokasi penampilan ciri-ciri apendisitis ini berbeza bagi setiap orang. Bergantung pada usia anda dan kawasan lampiran mana yang mengalami masalah.

Dalam kebanyakan kes, sakit perut bermula di perut tengah atas berhampiran pusar dan biasanya bergerak ke perut kanan bawah.

Namun, ada sebilangan orang yang mengalami radang usus buntu sehingga sakit, kelembutan, atau kekejangan terjadi di punggung bawah atau pelvis.

Sementara itu, jika anda hamil, rasa sakit mungkin muncul di bahagian atas perut. Kerana kedudukan apendiks cenderung lebih tinggi semasa hamil kerana didorong oleh janin.

Secara amnya, sakit perut akibat apendisitis biasanya cenderung meningkat ketika anda bergerak, menarik nafas dalam-dalam, ketegangan, batuk atau bersin.

2. Mual, muntah, dan selera makan menurun

Hampir semua orang yang mengalami gangguan pencernaan, biasanya mengalami gejala mual dan muntah. Ternyata gejala ini juga berlaku di lampiran.

Kemunculan ciri-ciri apendisitis ini kemungkinan besar disebabkan oleh keradangan saluran gastrousus dan sistem saraf.

Ketidakselesaan di perut ini tentunya dapat mengurangkan selera makan secara drastik. Selalunya ia muncul ketika masalah pencernaan berlaku, banyak yang memandang rendah tanda-tanda radang usus buntu ini.

3. Gangguan pencernaan

Selain mual dan muntah, beberapa orang yang mengalami radang usus buntu juga mengalami gangguan pencernaan, seperti sembelit atau cirit-birit.

Di samping itu, gejala radang usus buntu lain yang turut disertai adalah sembelit, kentut dan sakit belakang. Keadaan ini pastinya menjadikan perut lebih tidak selesa. Anda mungkin merasakan perut anda sudah kenyang.

Sekiranya anda adalah salah satu orang yang mengalami kesukaran untuk membuang gas, kemungkinan penyumbatan pada usus telah berlaku sebahagian atau keseluruhannya.

4. Demam ringan

Radang usus buntu boleh menyebabkan gejala berupa demam yang berkisar antara 37 hingga 38 darjah Celsius. Sekiranya bertambah teruk, demam boleh mencecah 38 darjah Celsius disertai dengan peningkatan degupan jantung.

Kejadiannya, demam ini adalah reaksi semula jadi sistem kekebalan tubuh ketika melawan jangkitan untuk mengurangkan jumlah bakteria jahat yang akan menyerang. Demam tinggi boleh menyebabkan badan banyak berpeluh, malah menggigil.

5. Kerap membuang air kecil

Lampiran terletak di bawah pelvis, sehingga kedudukannya hampir dengan pundi kencing.

Jika pundi kencing bersentuhan dengan apendiks yang meradang, ia juga akan mempengaruhi pundi kencing. Akibatnya, pundi kencing akan mengalami keradangan yang serupa.

Keradangan pundi kencing apabila berlaku apendisitis, menjadikan anda lebih kerap membuang air kecil. Apabila dijelaskan dengan lebih tepat, keinginan untuk membuang air kecil menjadi lebih kerap, tetapi pengeluaran air kencingnya kurang. Ini juga yang menyebabkan kencing sangat menyakitkan.

Gejala radang usus buntu pada kanak-kanak dan wanita hamil

Umumnya ciri-ciri apendisitis yang disebutkan di atas berlaku pada orang dewasa. Pada kanak-kanak, simptomnya sering berbeza.

Oleh itu, ibu bapa mesti memahami dengan baik apakah tanda-tanda apendisitis pada anak-anak. Sebabnya, penyakit ini dapat dialami oleh semua orang pada usia berapa pun, termasuk bayi anda.

Pada kanak-kanak berumur 2 tahun atau lebih muda, gejala apendisitis yang paling biasa termasuk:

  • demam,
  • muntah,
  • perut terasa kembung, dan
  • perut membengkak yang apabila diketuk dengan lembut menyakitkan.

Walaupun gejala apendisitis pada kanak-kanak berusia lebih dari 2 tahun dan apendisitis pada remaja cenderung mengalami keadaan berikut:

  • loya,
  • muntah, dan
  • sakit perut di bahagian kanan bawah perut.

Selain kanak-kanak, wanita hamil juga cenderung menunjukkan lampiran yang berbeza. Sebilangan calon ibu mungkin menganggapnya sebagai gejala sakit pagi, yang merupakan keadaan yang berlaku pada awal kehamilan.

Kerana, ada persamaan antara keduanya, bagus sakit pagi dan radang usus buntu boleh menyebabkan gejala seperti kekejangan perut, loya dan muntah, dan penurunan selera makan.

Walau bagaimanapun, perlu ditekankan bahawa rasa sakit akibat apendisitis semasa kehamilan berlaku di bahagian atas perut, bukan di bahagian kanan bawah perut. Ini berlaku kerana semasa kehamilan, kedudukan usus didorong lebih tinggi kerana kehadiran janin di rahim.

Simptom lain ialah sakit ketika membuang air kecil. Gejala apendisitis yang biasa seperti demam dan cirit-birit jarang berlaku pada wanita hamil.

Gejala radang usus buntu yang mesti segera dibawa ke doktor

Apendisitis adalah keadaan yang memerlukan perhatian perubatan. Sebabnya, menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional, radang usus buntu boleh menyebabkan komplikasi seperti peritonitis atau abses.

Peritonitis menunjukkan bahawa apendiks telah pecah, sehingga lapisan peritoneum perut dijangkiti oleh bakteria. Tanpa rawatan, organ yang dijangkiti boleh rosak.

Tanda-tanda peritonitis termasuk sakit perut yang teruk, demam, degupan jantung yang cepat, pernafasan yang cepat, dan pembengkakan perut.

Sekiranya komplikasi adalah abses, benjolan berisi nanah akan muncul di lampiran. Benjolan ini menunjukkan bahawa sistem imun berusaha melawan jangkitan.

Menurut doktor Ryan J. Brogan, DO di laman web Kesihatan Kanak-kanak, dalam 48-72 jam setelah gejala muncul, apendiks boleh pecah dan mengakibatkan komplikasi.

Untuk mengelakkan ini, anda harus segera berjumpa doktor atau mendapatkan bantuan perubatan. Terutama jika gejala apendisitis yang anda alami berlaku secara tiba-tiba, memburuk, dan merebak ke seluruh perut, ini adalah tanda-tanda apendiks pecah.

Gejala yang perlu diperhatikan

Simptom pertama biasanya sakit samar di sekitar perut. Kemudian rasa sakit bergerak ke arah sebelah kanan badan, biasanya ke arah pinggul.

Gejala lain yang muncul dalam 24 jam akan datang termasuk mual, muntah, demam, dan gelisah. Terdapat juga beberapa pesakit yang mengalami pembengkakan perut, sakit belakang, atau sembelit.

Untuk mengatasi penyakit ini, doktor biasanya akan melakukan tindakan dalam bentuk pembedahan untuk membuang apendiks.

Dalam kes ringan, anda akan dirujuk untuk menjalani apendektomi laparoskopi. Operasi dilakukan dengan memasukkan tiub ke dalam perut untuk melihat dan mengeluarkan lampiran.

Sementara itu, jika apendiks pecah atau infeksi menyebar, apendektomi terbuka akan dilakukan. Selain membuang apendiks, pembedahan ini juga melibatkan pembersihan rongga perut.

Kemudian semasa rawatan, pesakit akan diberi cecair dan antibiotik untuk radang usus buntu melalui vena intravena. Beberapa pesakit mungkin diberi ubat sakit.

Proses pemulihan dari apendektomi akan berlangsung beberapa hari, selepas itu pesakit dibenarkan pulang.

Recent Posts