Basuh muka anda dengan air suam atau sejuk? |

Untuk menjaga kebersihan kulit, wajah anda mesti dibersihkan secara berkala. Selain pilihan produk pembersih yang sesuai dengan keadaan kulit, suhu air untuk mencuci muka juga perlu dipertimbangkan untuk kesannya pada kulit. Di antara air sejuk dan air suam, mana yang lebih baik untuk mencuci muka?

Basuh muka anda dengan air suam atau air sejuk?

Setiap hari, kulit terdedah kepada pelbagai bakteria, kotoran, peluh, dan bahan pencemar. Sekiranya tidak dibersihkan dengan betul, kulit boleh bermasalah. Bermula dari penyumbatan pori, menyebabkan jerawat, kerengsaan kulit, hingga mempercepat penuaan.

Itulah sebabnya anda perlu mencuci muka dengan betul dan teratur. Produk pembersih dapat menghilangkan kotoran dan sebum (minyak) dengan berkesan dari kulit. Walau bagaimanapun, pembersih yang salah boleh merengsakan lapisan kulit terluar.

Sebagai tambahan kepada pilihan produk pembersih, suhu air untuk membilas juga harus dipertimbangkan. Kerana suhu air boleh mempengaruhi keadaan kulit. Jadi, mana yang lebih baik, cuci muka dengan air suam atau air sejuk?

"Air sejuk sangat bagus untuk kulit," kata Kay Greveson, pengamal kesihatan dan kecantikan di Regents Park Aesthetics. Majalah Kesihatan Wanita.

Pendedahan kepada air sejuk pada kulit dapat meningkatkan peredaran darah, sehingga dapat membuat kulit bersinar. Selain itu, air sejuk juga membantu menyekat kapilari untuk menghilangkan kemerahan akibat keradangan.

Dr. Michael Barnish, doktor estetika di Dr. Klinik Jonquille Chantrey, juga menambah, "Air sejuk dapat mengunci suhu inti, mengecilkan pori-pori, dan membantu memperbaiki tekstur dan penampilan kulit."

Sementara itu, mencuci muka dengan air suam mempunyai faedah tersendiri seperti meningkatkan peredaran darah di wajah. Ini membolehkan darah dan nutrien beredar dengan betul ke seluruh sel kulit dan menjaga kesihatan kulit.

Selain itu, pendedahan kepada air suam juga melemaskan otot-otot di sekitar wajah dan membantu melebarkan pori-pori kulit sehingga lebih mudah dibersihkan.

Jadi, mana yang lebih baik?

Kedua-duanya memberikan manfaat untuk struktur kulit anda. Walau bagaimanapun, American Academy of Dermatology mengesyorkan mencuci muka dengan air suam.

Manfaat air sejuk yang telah disebutkan sebelumnya akan lebih berkesan jika anda melakukannya selama 15 saat dengan mengalirkan air sejuk di wajah anda. Kadang kala, terkena air sejuk selama ini menyebabkan kulit terasa kebas walaupun terasa segar.

Air sejuk mungkin lebih sesuai untuk mencuci muka ketika anda mengantuk. Sensasi sejuk air boleh menjadikan wajah dan mata anda lebih segar.

Yang paling penting, elakkan air panas untuk mencuci muka. Air panas dapat menghilangkan zat lemak (keratin) yang berfungsi menahan air. Akibatnya, keratin akan rosak dan gagal mengunci kelembapan kulit, menjadikan kulit kering.

Petua mencuci muka dengan betul dan betul

Sekarang, anda tahu bahawa mencuci muka dengan air suam adalah lebih baik. Walaupun begitu, anda masih perlu membersihkan wajah anda dengan cara yang betul.

Beberapa langkah untuk mencuci muka dengan betul, selain air suam, termasuk yang berikut.

  • Pilih pencuci muka yang tidak mengandungi alkohol. Alkohol menjadikan kulit kering.
  • Basahkan wajah anda dengan air suam sambil mengurut wajah anda dengan lembut.
  • Gunakan pembersih muka yang mencukupi, seukuran kacang jika ia pejal.
  • Pertama, gosokkan pembersih dengan tapak tangan dan kemudian gosokkannya ke muka anda.
  • Jangan gosokkannya, urut dengan lembut dan perlahan.
  • Bilas lagi dengan air suam, kemudian keringkan kulit wajah dengan menepuk tuala lembut.
  • Teruskan dengan menggunakan produk pelembap agar kulit tidak kering.

Recent Posts