Panduan Lengkap Memeriksa Gula Darah di Rumah |

Sekiranya anda mempunyai simptom atau menghidap diabetes, anda perlu memeriksa gula darah anda secara berkala. Pemeriksaan gula dalam darah boleh dilakukan di rumah dengan menggunakan glukometer. Begitu juga dengan anda yang mempunyai prediabetes atau mempunyai gula darah rendah (hipoglikemia). Namun, bilakah anda harus memeriksa gula darah anda setiap hari? Ketahui semua mengenai pemeriksaan gula darah dalam ulasan ini!

Bilakah anda mesti memeriksa gula darah anda?

Pemeriksaan gula darah berfungsi untuk memantau apakah tahap glukosa dalam darah berada di bawah had gula darah normal.

Bagi penghidap diabetes mellitus, pemeriksaan gula darah rutin bertujuan untuk menilai sama ada rawatan atau rawatan diabetes berjaya mengawal kadar gula darah.

Dengan memeriksa gula darah secara berkala, anda juga dapat mengetahui apa yang menyebabkan kadar gula darah naik atau turun dari had normalnya. Tepat ketika anda perlu memeriksa gula darah anda sebenarnya bergantung pada keadaan kesihatan anda, jenis diabetes yang anda miliki, dan rawatan diabetes yang anda ambil.

Secara umum, waktu yang tepat untuk memeriksa gula darah adalah sebelum dan sesudah makan, untuk melihat kesan perubahan kadar gula darah dari makanan yang dimakan.

Walau bagaimanapun, orang dengan diabetes jenis 1 yang bergantung pada terapi insulin perlu memeriksa gula darah mereka lebih kerap (4-10 kali). Selain sebelum makan, memeriksa gula darah juga perlu dilakukan sebelum makan makanan ringan, sebelum dan sesudah bersenam, pada waktu malam, dan pagi.

Menurut Mayo Clinic, orang yang menghidap diabetes jenis 1 juga perlu memeriksa gula darah mereka lebih kerap daripada biasa ketika mereka sakit, aktif dengan lebih kuat daripada biasa, dan apabila terdapat perubahan dalam jadual dan jenis rawatan.

Sementara itu, bagi penderita diabetes jenis 2, kapan waktu yang tepat untuk memeriksa gula darah mereka sendiri, ini dapat dilakukan setiap kali bangun tidur, sebelum dan sesudah makan, dan sebelum tidur.

Sekiranya anda berisiko terkena hipoglikemia, baik kerana rawatan insulin atau gangguan metabolik lain, cara yang betul untuk memeriksa gula darah anda sendiri boleh dilakukan sebelum:

 • memandu
 • Melakukan aktiviti yang berat
 • Menggunakan objek berat

Cara memeriksa gula darah anda sendiri

Pemeriksaan gula darah dilakukan sendiri melalui pemeriksaan gula darah atau glukometer. Pensampelan darah secara amnya dilakukan melalui hujung jari.

Selain mudah dijangkau, di hujung jari juga terdapat banyak saluran darah kapilari. Aliran darah juga mengalir dengan lebih baik di hujung jari sehingga dapat menunjukkan hasil gula darah yang tepat.

Titik pengumpulan darah juga dapat diambil di telapak tangan, paha, betis, lengan, dan perut. Walau bagaimanapun, kebanyakan peranti direka untuk pengambilan darah di hujung jari.

Untuk mengetahui cara memeriksa gula darah yang betul, pertama anda perlu mengetahui bahan dan alat apa yang diperlukan.

 • Lancet (jarum kecil)
 • Peranti menari (untuk memegang jarum)
 • Alkohol dan kapas
 • jalur ujian
 • Meter glukosa
 • Kotak mudah alih
 • Kabel untuk memuat turun data (jika diperlukan)

Setelah mengetahui pelbagai alat yang terdapat di dalam alat pemeriksaan gula darah, ikuti langkah berikut:

 1. Basuh tangan anda dengan bersih menggunakan sabun dan air mengalir.
 2. Masukkan jarum lancet ke dalam peranti lancing.
 3. Masukkan jalur ujian ke dalam meter glukosa.
 4. Lap hujung jari anda dengan kapas yang direndam dalam alkohol.
 5. Cucuk hujung jari anda dengan lancet supaya darah dapat keluar dan ditarik.
 6. Letakkan setetes darah di jalur titisan dan tunggu hasilnya. Biasanya, angka yang menunjukkan tahap gula darah anda akan muncul dalam beberapa saat pada paparan meter.

Sekiranya pemeriksa gula darah yang digunakan ternyata mempunyai cara kerja yang berbeza, pastikan anda mengikuti arahan penggunaan yang terdapat pada bungkusan.

Data dari hasil pengukuran gula darah juga harus direkodkan. Sejarah tahap gula dalam darah anda berguna bagi doktor untuk mengetahui keadaan anda dari semasa ke semasa. Anda biasanya dapat menyimpan hasil pemeriksaan secara langsung pada alat pemeriksaan gula darah yang digunakan.

Kesalahan biasa semasa memeriksa gula darah

Untuk menyokong ketepatan hasil ujian darah, ada beberapa kesalahan umum yang harus dielakkan ketika menerapkan kaedah memeriksa gula darah di rumah. Apakah mereka?

 • Terlalu sedikit darah yang diambil

  Ujian gula darah yang dilakukan dengan mengambil darah di hujung hujung jari akan membuat sebilangan orang takut apabila jarum dimasukkan ke tangan. Tidak jarang, ini menjadikan darah diambil sedikit dan tidak mencukupi. Oleh itu, keputusan ujian gula darah mungkin tidak tepat.

 • Menekan atau menekan jari anda terlalu keras

  Dalam pengambilan darah, anda biasanya perlu menekan hujung untuk membolehkan lebih banyak darah mengalir. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menekan terlalu kuat. Dikhuatiri tisu atau cairan lain di saluran darah juga diambil sehingga hasil pengukurannya tidak tepat.

 • Sampel darah melekat terlalu banyak atau terlalu sedikit

  Pastikan sampel darah anda yang melekat pada jalur gula darah berada dalam jumlah yang betul, tetapi tidak terlalu sedikit. Terlalu banyak atau terlalu sedikit sampel darah yang dapat membuat keputusan ujian gula darah tidak tepat.

Jangan tambahkan sampel darah ke jalur setelah titisan pertama menetap di jalur. Kaedah ini juga boleh menyebabkan hasil gula darah yang tidak tepat. Sebaiknya kumpulkan jumlah darah yang mencukupi di hujung jari anda terlebih dahulu, kemudian pindahkan ke jalur.

Elakkan juga menggunakan jalur ujian yang terlalu tua, terutamanya jika sudah habis masa berlakunya.

Bolehkah saya membuat pemeriksaan di rumah tanpa ujian perubatan?

Melakukan ujian gula secara bebas adalah penting, tetapi ini tidak bermaksud bahawa memeriksa gula darah di rumah boleh menggantikan ujian gula darah di klinik atau hospital. Lebih-lebih lagi, pesakit diabetes yang memerlukan pemeriksaan perubatan secara berkala melalui ujian HbA1C.

Ujian HbA1C dilakukan untuk mengukur berapa purata glukosa darah anda selama dua hingga tiga bulan terakhir. Mengadakan ujian makmal secara berkala juga dapat membantu anda menentukan seberapa baik anda mengawal diabetes anda.

Dengan melakukan ujian gula darah sendiri secara berkala, anda dapat terus memantau keadaan kesihatan anda. Pemeriksaan berkala juga membantu doktor membuat rancangan rawatan yang lebih baik untuk menjangkakan pelbagai komplikasi diabetes yang berbahaya.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found