Kaki Lemah atau Gegaran Tiba-tiba? Berikut adalah 8 Sebab

Kaki lemah dan terasa goyah, boleh menunjukkan ada yang tidak kena pada badan anda. Tidak jarang, keadaan ini boleh mengakibatkan hilangnya keseimbangan dan akhirnya jatuh. Lebih buruk lagi, keadaan kaki yang lemah ini boleh menyebabkan tidak dapat berjalan atau berdiri kuat. Apa yang menyebabkan kaki lemah tanpa kekuatan?

Kenapa kaki tiba-tiba lemas?

Kaki yang lemah boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu. Masalah ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja tanpa mengira seberapa kerap dan sukar seseorang menggunakan kakinya dalam aktiviti seharian.

1. Gejala strok

Kaki yang terasa lemah tiba-tiba boleh menjadi gejala strok. Kelemahan pada kaki akibat gejala strok berlaku apabila strok menyebabkan kerosakan pada otak, terutama di kawasan yang mengawal isyarat saraf yang dihantar ke kaki.

Kerosakan ini mengakibatkan penurunan pergerakan yang disebut paresis atau plegia yang bermaksud kelumpuhan total.

2. Diabetes

Kaki yang lemah boleh menjadi salah satu gejala komplikasi pada orang yang menghidap diabetes. Kadang-kadang orang yang menghidap diabetes mengalami bentuk kerosakan saraf yang dikenali sebagai neuropati.

Kerosakan saraf ini mempengaruhi kaki bawah dan menyebabkan kaki menjadi lemah. The National Diabetes Information Clearinghouse menganggarkan bahawa kira-kira 60 peratus orang yang menghidap diabetes mempunyai beberapa bentuk kerosakan saraf seperti ini yang menjadikan kaki lemah.

3. Gejala sindrom piriformis

Sindrom Piriformis adalah gangguan neuromuskular yang berlaku ketika otot piriformis menekan pada saraf sciatic. Otot piriformis adalah otot berbentuk rata pancaragam terletak di punggung berhampiran bahagian atas sendi pinggul. Otot ini penting dalam pergerakan badan bawah kerana menstabilkan sendi pinggul dan mengangkat serta memutarkan paha jauh dari badan.

Otot-otot ini membantu anda berjalan, mengalihkan berat badan dari satu kaki ke kaki yang lain, dan menjaga keseimbangan. Ia juga digunakan dalam sukan yang melibatkan mengangkat dan memusingkan paha dan terdapat di hampir setiap pergerakan pinggul dan kaki. Tidak jarang keadaan ini juga boleh membuatkan kaki terasa lemah.

4. Masalah dengan tulang belakang

Keadaan perubatan yang mempengaruhi saraf tunjang dan saraf boleh menyebabkan kelemahan kaki dan gejala lain, seperti terbakar, sakit, kesemutan atau mati rasa. Beberapa masalah tulang belakang yang boleh menyebabkan kelemahan kaki termasuk:

  • Artritis tulang belakang.
  • Kecederaan pada saraf tunjang.
  • Abses atau ketumbuhan pada saraf tunjang.
  • Penyakit degeneratif tulang belakang (spondylosis).

Bagaimana merawat kaki yang lemah?

Berdasarkan beberapa contoh kaki lemah di atas, rawatan boleh berdasarkan keadaan perubatan yang menyebabkannya. Sebagai contoh, jika kelemahan kaki disebabkan oleh patah pada kaki atau masalah pada tulang belakang, maka pembedahan atau fisioterapi akan membantu melegakan keadaan.

Sekiranya penyebab kelemahan kaki adalah beberapa gangguan neurologi, maka berjumpa dengan pakar neurologi untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found