Selepas Pengekstrakan Gigi, Apa Yang Harus Dilakukan?

Sekiranya doktor gigi anda menasihati anda untuk melakukan prosedur pencabutan gigi, jangan panik. Apabila gigi yang rosak mula mengganggu kesihatan mulut, mengikuti cadangan doktor dan rawatan selepas pengambilan gigi boleh menjadi keputusan terbaik yang mempengaruhi kesihatan gigi dan mulut anda di masa hadapan.

Dalam kebanyakan kes, rasa sakit selepas pengambilan gigi yang anda alami dapat pulih dalam beberapa hari. Tetapi anda masih perlu memainkannya dengan selamat dan ikuti semua arahan rawatan, termasuk cadangan dan pantang larang selepas pencabutan gigi untuk membuat pemulihan sepenuhnya dan mencegah komplikasi.

Lalu, apa yang harus dan tidak boleh dilakukan semasa rawatan selepas pencabutan gigi? Kira-kira berapa lama proses penyembuhan berlangsung? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Apakah pantang larang selepas pengambilan gigi?

Anda mungkin berasa lebih baik setelah mengeluarkan gigi yang rosak. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk memperhatikan beberapa perkara selepas pencabutan gigi. Kerana, ada beberapa perkara yang tidak boleh anda lakukan setelah mencabut gigi.

Berikut adalah beberapa pantang larang selepas pengambilan gigi sehingga proses pemulihan berjalan lancar.

 • Jangan bilas mulut anda dalam masa 24 jam dari pencabutan gigi, meludah dengan kuat, atau mencucuk / menyentuh tapak pengekstrakan dengan lidah atau objek lain.
 • Elakkan minuman keras atau alkohol dalam masa 24 jam dari pengambilan gigi. Alkohol boleh mencetuskan pendarahan dan melambatkan penyembuhan.
 • Elakkan makanan dan minuman panas atau pedas sehingga mati rasa reda. Anda tidak dapat merasa sakit ketika mati rasa dan boleh membakar mulut.
 • Elakkan menggunakan straw semasa minum. Dipetik dari Klinik Mayo Pergerakan penyedutan yang menekan bahagian dalam mulut dapat memecahkan gumpalan darah, menyebabkan keadaan yang disebut soket kering (osteitis alveolar) yang cukup menyakitkan.
 • Jangan menggigit pipi anda, dengan sengaja atau tidak.
 • Jangan mendengus atau meniup hidung anda. Tekanan boleh menggantikan atau memecahkan gumpalan darah. Sekiranya anda menghidap selesema atau alahan, gunakan ubat yang betul untuk mengubatinya.
 • Elakkan merokok dalam masa 24 jam atau hari selepas pencabutan gigi. Merokok dapat meningkatkan tekanan darah yang meningkatkan risiko pendarahan, sehingga memperlambat proses pemulihan. Pergerakan merokok juga dapat mengendurkan gumpalan darah.
 • Elakkan bersenam selama 3-4 hari selepas pencabutan gigi. Latihan selepas pembedahan dan aktiviti fizikal yang berat dapat meningkatkan pendarahan, pembengkakan, dan rasa tidak selesa.

Aktiviti yang harus anda lakukan selepas mencabut gigi adalah duduk dan berehat. Tetapi, cuba jangan berbaring di belakang anda. Sokong kepala dengan bantal untuk mengelakkan pendarahan.

Cadangan selepas pengambilan gigi

Prosedur pencabutan gigi tidak berhenti begitu sahaja setelah anda keluar dari bilik latihan. Terdapat beberapa rawatan selepas pencabutan gigi yang perlu anda lakukan di rumah untuk membantu proses pemulihan dipercepat, sehingga anda dapat meneruskan aktiviti normal anda seperti sebelumnya.

Berikut adalah beberapa cadangan yang perlu anda lakukan ketika pulang ke rumah setelah menjalani prosedur pencabutan gigi.

 • Ambil ubat penahan sakit, seperti ibuprofen, paracetamol atau ubat gabungan yang mengandungi codeine dan elakkan mengambil aspirin. Ambil ubat segera selepas pencabutan gigi, jangan tunggu sehingga rasa sakit muncul terlebih dahulu. Sekiranya anda diberi antibiotik, ambil keseluruhan dos seperti yang diarahkan.
 • Untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak, letakkan kompres sejuk atau ais di bahagian pipi yang sakit selama 10-20 minit.
 • Tukar kain kasa sebelum direndam dengan darah, walaupun pendarahan setelah pencabutan gigi tidak boleh terlalu parah. Sekiranya terdapat genangan darah, ini bermakna benjolan kasa anda hanya melekat di antara gigi, bukan menekan bahagian luka pembedahan. Cuba tetapkan semula kain kasa.
 • Sekiranya pendarahan berterusan atau bermula semula, duduk tegak atau bersandar dengan sokongan kepala, hentikan aktiviti fizikal, pek ais atau gigit pada kain kasa selama 1 jam atau beg teh basah selama 30 minit. Asid tanik dalam daun teh membantu mempercepat pembekuan darah.
 • Selepas 24 jam, anda boleh membilas mulut terutamanya selepas setiap kali makan. Bilas mulut dengan lembut dengan larutan air garam (1 sdt garam dan 1 cawan air suam) beberapa kali sehari untuk mengurangkan bengkak dan kesakitan. Elakkan berkumur terlalu keras, ini dapat melonggarkan bekuan dan melambatkan penyembuhan.
 • Selepas pencabutan gigi, anda boleh menggosok gigi dengan perlahan. Berhati-hatilah untuk tidak mengeringkan gumpalan darah semasa menyikat berhampiran tempat pengekstrakan selama 3-4 hari berikutnya. Sebaiknya gunakan sejenis sikat gigi dengan bulu lembut, basahi terlebih dahulu dengan air suam sehingga bulu sikat gigi lebih lembut.
 • Makan hanya makanan / minuman lembut dan suam-suam kuku untuk satu atau dua hari berikutnya. Contohnya puding, sup, yogurt, milkshake buah, smoothie, kentang tumbuk dan banyak lagi. Makanan tambahan vitamin C juga dapat membantu pemulihan.
 • Tanya doktor gigi anda jika dia menyediakan gel klorin dioksida. Gel ini adalah terapi penyembuhan terbaik untuk rawatan selepas pencabutan gigi.

Berapa lama masa proses penyembuhan?

Dipetik dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan , proses penyembuhan setelah pencabutan gigi berlangsung maksimum dua minggu. Semasa pemulihan, anda mungkin mengalami bengkak gusi, sakit, kekejangan rahang dan rasa tidak selesa di mulut, terutama di sekitar kawasan di mana gigi diekstraksi. Kesan sampingan pengambilan gigi ini agak wajar.

Walau bagaimanapun, penting untuk memperhatikan tanda-tanda dan gejala yang membuat anda merasa tidak selesa, termasuk:

 • Terdapat tanda-tanda jangkitan, seperti demam dan menggigil
 • Pening dan muntah
 • Gusi bengkak, kemerahan, dan pendarahan berlebihan di sekitar kawasan pengekstrakan
 • Batuk, sukar bernafas, dan sakit dada

Sekiranya anda mengalami keadaan di atas setelah mengikuti prosedur pencabutan gigi, anda harus segera berjumpa dan berjumpa doktor.

Recent Posts