Khasiat Jus Mangga Berkhasiat untuk Kesihatan Tubuh

mengikut Lembaga Mangga Negara Mangga telah menjadi sebahagian daripada diet manusia selama 4000 tahun terakhir. Buah-buahan yang mempunyai warna kulit oren, kuning, hingga hijau mengandungi vitamin dan mineral penting yang baik untuk kesihatan. Apakah kandungan dan faedah jus mangga yang baik untuk kesihatan? Lihat ulasan berikut.

Kandungan nutrien dalam khasiat jus mangga

1. Vitamin C

Pengambilan vitamin C yang mencukupi setiap hari dapat membantu anda mencegah serangan bakteria yang menyebabkan selsema dan selesema. Kandungan vitamin C dalam khasiat jus mangga, dapat mendorong sel darah putih untuk bekerja lebih efisien dalam membasmi kuman dan bakteria. Sekiranya anda minum 8 gram jus mangga, jumlah ini cukup untuk memenuhi keperluan vitamin C harian tubuh.

2. Beta karotena

Warna oren dan kuning mangga dapat membekalkan kandungan beta karotena yang diperlukan oleh tubuh setiap hari. Tubuh menggunakan beta karoten untuk membuat vitamin A yang berfungsi untuk menjaga kesihatan mata, kulit dan tulang yang diperlukan oleh tubuh.

3. Kalium

Kandungan mineral kalium dalam badan berguna untuk membantu jantung, saraf dan otot badan berfungsi dengan baik. Kalium juga berfungsi mengatur tekanan darah dan keseimbangan cairan di dalam badan anda. Satu cawan jus mangga membekalkan kira-kira 300 miligram kalium. Sementara satu hidangan jus mangga tanpa tambahan air atau gula, dapat mengandung sekitar 325 miligram kalium.

Khasiat jus mangga untuk menjaga kesihatan

1. Membantu mencegah penyakit jantung

Kandungan serat, kalium dan vitamin dalam jus mangga, berbaris dapat menangkal penyakit atau masalah pada jantung. Sebabnya, peningkatan pengambilan kalium akan sebanding dengan penurunan natrium dalam badan. Sekiranya anda mengambil cukup pengambilan jus mangga dalam sehari, ini sangat berguna untuk mengurangkan risiko masalah penyakit jantung.

2. Menyuburkan kulit dan rambut

Siapa sangka jus mangga baik untuk kulit dan rambut. Ya, kandungan vitamin A dalam mangga baik untuk menyuburkan kulit. Selain itu, vitamin A dalam khasiat jus mangga juga diperlukan untuk pertumbuhan semua tisu badan.

Recent Posts