Gout adalah penyakit yang disebabkan oleh asid urik yang tinggi, ini adalah fakta

Orang Indonesia mungkin sudah biasa dengan istilah gout. Gout adalah penyakit yang sering dikaitkan dengan sakit belakang dan pada umumnya dialami oleh orang tua. Rasa sakit boleh bertambah teruk, terutamanya jika pesakit mengangkat berat atau berdiri terlalu lama.

Melancarkan Arthritis Foundation, gout sebenarnya adalah hasil dari gout. Penyakit ini bukan sahaja menyerang pinggang, tetapi juga sendi lain di badan anda. Tidak ada penawar untuk gout, tetapi ada banyak perkara yang dapat anda lakukan untuk mengawal gejala.

Gout dan gout adalah dua perkara yang berkaitan

Gout adalah penyakit radang pada sendi kerana asid urik yang tinggi dalam darah atau hiperurisemia. Dalam keadaan normal, tubuh dapat mengeluarkan asid urik melalui air kencing dan tinja. Tetapi, jika jumlahnya berlebihan, asid urik akan mengeras dan membentuk kristal.

Kristal asid urik kemudian berkumpul di sendi dan menyebabkan keradangan dan kesakitan yang teruk. Gejala ini sering disebut sebagai gout. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh menjadi kronik dan menyebabkan kerosakan tisu di sekitar sendi.

Sendi yang paling kerap terkena gout adalah jari kaki, pergelangan kaki, telapak kaki, dan lutut. Walau bagaimanapun, gout kadang-kadang juga menyerang siku, jari, pergelangan tangan, dan tulang belakang, walaupun jarang.

Apakah simptom yang dialami oleh penghidap gout?

Gejala gout boleh muncul pada bila-bila masa tanpa tanda awal, tetapi penghidapnya sering mengadu mengenainya di tengah malam. Sendi yang terkena gout pada amnya akan mengalami gejala seperti:

 • kesakitan yang besar
 • kemerahan
 • sensasi panas
 • bengkak
 • kekakuan

Selepas gejala berakhir, anda mungkin tidak mengalaminya lagi selama beberapa minggu, bulan, atau bertahun-tahun selepas itu. Sebenarnya, dalam tempoh ini kristal asid urik yang terbentuk di sendi semakin banyak.

Hanya beberapa saat kemudian, sendi di badan menjadi radang semula sehingga pesakit merasakan kembali gejala gout yang sebelumnya hilang. Gejala boleh bertambah buruk apabila tisu di sekitar sendi telah rosak.

Siapa yang paling berisiko terkena gout?

Penyebab gout adalah hiperurisemia, tetapi faktor yang meningkatkan risiko lebih daripada itu. Gout biasanya lebih kerap berlaku pada orang dengan keadaan berikut:

 • jantina lelaki
 • berlebihan berat badan atau gemuk
 • mempunyai ahli keluarga yang menderita gout
 • mengambil ubat diuretik (merangsang pengeluaran air kencing)
 • menderita kegagalan jantung kongestif, sindrom metabolik, dan hipertensi
 • mempunyai ketahanan insulin atau diabetes
 • mengalami penurunan fungsi buah pinggang
 • mengambil alkohol atau makanan dan minuman tinggi fruktosa
 • sering makan makanan yang tinggi purin seperti daging, jeroan, dan makanan laut

Sekiranya anda mempunyai satu atau lebih keadaan ini, anda mesti memeriksa kadar asid urik anda dengan kerap. Dengan cara itu, anda dapat memantau nilainya secara berkala sehingga dapat berkembang menjadi radang sendi.

Cara mengatasi gout dengan peningkatan gaya hidup

Gout adalah penyakit yang mempengaruhi banyak aspek dalam hidup anda. Gejala tidak hanya mengganggu kerja harian, tetapi juga membuat anda tidak dapat menikmati waktu santai kerana kesakitan yang ditimbulkannya.

Penyakit ini juga tidak dapat diubati. Jadi, anda perlu minum ubat untuk meredakan keradangan dan gejala yang menyertainya. Bagi penghidap gout kronik, doktor biasanya juga mengesyorkan terapi dengan ubat khas untuk mengurangkan kadar asid urik yang berlebihan.

Walaupun tidak dapat disembuhkan, penderita gout masih dapat mengatasi gejala yang timbul dengan memperbaiki gaya hidup mereka. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan agar gejala gout tidak lagi menyakitkan:

1. Memperbaiki diet

Asid urik adalah produk buangan purin, jadi penghidap gout tidak boleh makan makanan kaya purin. Elakkan jeroan, makanan laut , serta minuman yang mengandungi fruktosa dan alkohol. Gantikan dengan sayur-sayuran, buah, telur, dan sumber karbohidrat lain.

2. Aktif dalam sukan

Apabila badan tidak terkena gout, isi hari anda dengan senaman ringan seperti berjalan, berbasikal, atau berenang. Lakukan sekurang-kurangnya 30 minit dengan kekerapan tiga hari seminggu.

3. Mengekalkan berat badan yang ideal

Berat badan berlebihan akan memberi tekanan pada sendi, menjadikan kesan gout semakin teruk. Seboleh-bolehnya, jaga berat badan ideal dengan bersenam secara aktif dan tidak makan berlebihan.

4. Melindungi sendi

Sendi yang terkena gout lebih terdedah kepada kecederaan. Kecederaan pasti akan menyebabkan kerosakan sendi menjadi lebih teruk. Lindungi sendi anda dengan melakukan aktiviti fizikal dan senaman yang selamat. Gunakan juga pelindung sendi jika perlu.

Gout adalah penyakit yang disebabkan oleh penumpukan kristal asid urik pada sendi. Tanpa rawatan, gout, yang pada awalnya hanya menyebabkan kesakitan, boleh menyebabkan kerosakan pada sendi dan tisu di sekitarnya.

Supaya kesihatan sendi sentiasa terjaga, pastikan anda menjalani gaya hidup dan diet yang sihat. Jangan lupa untuk memeriksa tahap asid urik anda dengan kerap agar nilainya sentiasa dipantau.

Recent Posts