Ubat Menghaluskan Haid boleh Mencegah Kehamilan. Mitos atau Fakta?

Minuman pelangsingan haid di pasaran berguna untuk melegakan kesakitan PMS ( sindrom pramenstruasi ) sebelum haid. Namun, bolehkah minuman pelicin haid juga mencegah kehamilan?

Bolehkah minuman pelicin haid mencegah kehamilan?

Minuman penghilang haid di pasaran umumnya mengandungi ramuan herba seperti kunyit, asam jawa (tamarin), kencur, gula Jawa, dan kayu manis.

Agar berkesan, ramuan perangsang haid biasanya disarankan diminum 3-4 hari sebelum tarikh hari pertama haid. Bukan sahaja melegakan kesakitan PMS, ramuan pelicin haid ini juga diklaim mampu mengatasi keputihan dan bau badan yang tidak menyenangkan.

Tetapi secara unik, sebilangan orang percaya bahawa minuman pelangsingan haid ini juga boleh diminum untuk mencegah kehamilan. Sebenarnya, tidak begitu. Sehingga kini, tidak ada kajian yang sahih yang menunjukkan kebaikan dan cara kerja ramuan perangsang haid untuk mencegah kehamilan.

Kunyit pada ramuan pelicin haid dapat melambatkan sperma

Terdapat kajian yang melaporkan bahawa kunyit dapat mencegah kehamilan jika digunakan dalam dos tertentu. Penyelidikan dari School of Medicine di West Virginia University pada tahun 2011 mendapati kunyit mengandungi zat diferuloylmethane yang boleh mempengaruhi fungsi sperma manusia.

Penyelidik mendapat teori itu setelah menguji sampel sperma lelaki dan meneteskannya dengan ekstrak kunyit dalam tabung inkubasi. Ujian ini bertujuan untuk memeriksa kelajuan pergerakan berenang (motilitas) sperma. Kepekatan ekstrak kunyit yang tinggi didapati dapat menghalang pergerakan sperma.

Selain itu, kunyit yang diberikan secara intravaginal juga didapati melemahkan pergerakan sperma. Motilitas sperma yang lemah dapat mempengaruhi kejayaan persenyawaan. Sperma yang lambat mungkin tidak sampai ke telur di tiub fallopio sehingga mati di tengah jalan. Ini boleh mempengaruhi kejayaan kehamilan.

Kunyit juga dapat menghalang pematangan telur

Dipetik dari Detikhealth, Dr. Rajuddin, SpOG, K-FER dari Universiti Syaian Kuala Aceh menyatakan bahawa kandungan diferuloylmethane Kunyit dapat menghalang ovulasi atau pematangan telur.

Bahan dalam kunyit dapat menyebabkan ukuran folikel dalam telur mengecil. Akibatnya, ovulasi pada wanita menjadi sukar. Mirip dengan kesannya pada sperma, kandungan kunyit dalam ubat penghilang haid ini dianggap dapat mencegah kehamilan kerana mempengaruhi ovulasi wanita.

Cegah kehamilan dengan kontrasepsi yang selamat

Berangkat dari teori pengaruh kunyit terhadap kesuburan, maka difikirkan bahawa ubat herba untuk haid dapat mencegah kehamilan. Meski begitu, tidak ada kajian yang sah yang benar-benar dapat membuktikan bahawa ramuan perangsang haid dapat mencegah kehamilan dengan berkesan.

Sekiranya anda merancang untuk mencegah kehamilan, amalkan seks selamat menggunakan perlindungan. Gunakan kondom semasa hubungan seks, dapatkan preskripsi pil kawalan kelahiran dari doktor, atau dapatkan nasihat IUD (pil kontraseptif).

Kontraseptif adalah kaedah paling berkesan untuk mencegah kehamilan. Rujuk lebih lanjut kepada doktor untuk mendapatkan kontrasepsi yang selamat. Pada masa akan datang, doktor atau bidan dapat mengesyorkan pilihan kontraseptif terbaik yang dapat disesuaikan dengan keadaan masing-masing.

Recent Posts