TB boleh berulang, ini adalah ciri, sebab, dan cara mencegahnya

Tuberkulosis (TB) tidak hanya sulit diobati, tetapi juga berisiko muncul kembali setiap saat. Pesakit TB yang telah sembuh bahkan tidak sepenuhnya bebas dari risiko kambuh. Sebenarnya, setelah seseorang dijangkiti, rawatan akan menjadi lebih sukar daripada sebelumnya. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengenali ciri-ciri penyakit TB yang kambuh, penyebabnya, dan bagaimana mencegah penyakit ini berulang.

Gejala TB kambuh

Penyakit TB dikatakan berulang ketika pesakit merasa sakit lagi atau mengalami gejala atau ciri TB aktif setelah dinyatakan sembuh dan tubuh telah dibersihkan dari jangkitan bakteria TB.

Gejala TB yang dialami ketika penyakit berulang termasuk, secara umum, gejala ketika pertama kali dijangkiti TB, iaitu:

  • Batuk kronik selama beberapa minggu
  • Batuk dengan darah
  • Sesak nafas dan sakit dada
  • Berpeluh pada waktu malam
  • Demam

Secara klinikal, ciri-ciri tuberkulosis kambuh ditunjukkan oleh kemunculan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis pada hasil ujian dahak (BTA) dan adanya tanda-tanda jangkitan bakteria pada pemeriksaan sinar-X paru-paru.

Hasil smear kembali positif dan terdapat juga sejumlah nodul atau luka pada sinar-X dada yang menunjukkan kerosakan pada paru-paru akibat jangkitan bakteria tuberkulosis.

Tidak ada yang dapat memastikan kapan penyakit TB dapat berulang. Pesakit boleh mengalami gejala yang mencirikan kambuh TB dalam beberapa bulan hingga bertahun-tahun selepas pemulihan.

Tetapi satu perkara yang pasti, Kemungkinan berulang TB akan sangat kecil jika pesakit berjaya menjalani rawatan TB dengan betul.

Penyebab TB berulang

Menurut satu kajian dalam jurnal Plos Satu, Penyakit TB berulang lebih berisiko pada pesakit yang baru sembuh selama beberapa bulan. Kajian itu menyatakan bahawa peningkatan risiko kambuhan TB disebabkan oleh jangkitan semula (jangkitan semula) bakteria tuberkulosis.

Walau bagaimanapun, TB yang berulang juga boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

1. Kegagalan rawatan batuk kering

Bakteria yang menyebabkan tuberkulosis dapat tahan atau tahan terhadap antibiotik TB kerana perawatan yang tidak memadai atau kekurangan disiplin pesakit dalam mengambil semua ubat seperti yang disarankan.

Ini sering berlaku apabila keadaan pesakit bertambah baik setelah menjalani rawatan dalam beberapa minggu pertama. Pada fasa ini, banyak pesakit berpendapat bahawa mereka telah pulih dan menghentikan rawatan.

Apabila sistem imun menurun, gejala TB muncul semula. Pada tahap ini, sebenarnya TB tidak dapat dikatakan kambuh kerana apa yang sebenarnya terjadi adalah bahawa jangkitan bakteria TB belum hilang atau berhenti sepenuhnya, kerana rawatan belum selesai atau gagal.

Kesan ketahanan antibiotik seperti ini boleh menyebabkan pesakit memasuki keadaan TB MDR dan perlu mengambil ubat TB barisan kedua dengan jangka masa rawatan yang lebih lama.

2. Ketahanan bakteria terhadap antibiotik

Dalam sel normal, pembahagian sel akan menghasilkan dua sel dengan sifat yang sama. Dua sel membahagi menjadi empat sel yang sama, empat membahagi menjadi lapan, dan seterusnya.

Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk Mycobacterium tuberculosis, bakteria penyebab tuberkulosis. M. tuberkulosis berpecah secara tidak simetri. Ini bermaksud populasi bakteria baru yang dihasilkan tumbuh pada kadar yang berbeza, mempunyai ukuran yang berbeza, dan mempunyai ketahanan yang berbeza terhadap antibiotik.

Rawatan TB dapat membunuh sebahagian besar bakteria ini, tetapi ada kemungkinan bakteria tersebut dapat bertahan di dalam badan kerana sifatnya membelah. Tanpa langkah pencegahan, bakteria yang bertahan dapat menjadi tahan dan menyebabkan TB berulang.

3. Jangkitan semula bakteria TB dengan jenis yang berbeza

Tidak semua kes berulang TB disebabkan oleh bakteria tahan. Kambuhan TB boleh berlaku kerana pesakit dijangkiti bakteria M. tuberkulosis dari ketegangan berbeza. Ini bermaksud bahawa bakteria TB baru mempunyai susunan gen yang berbeza dari bakteria yang sebelumnya menjangkiti mereka.

Dalam keadaan jangkitan semula bakteria ini, antibiotik yang digunakan sebelumnya tidak dapat membunuh ketegangan bakteria baru. Akibatnya, pesakit yang telah pulih sebenarnya kambuh dan mengalami ciri atau gejala TB aktif.

Pesakit HIV yang pulih dari TB tetapi dijangkiti semula juga mempunyai risiko kambuh lebih besar daripada mereka yang tidak dijangkiti HIV.

Cara mencegah berulang TB

Penyakit TB tidak selalu dapat dicegah, sama ada muncul untuk pertama kalinya atau berulang. Namun, ada langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan risiko.

Langkah terpenting yang mesti diambil oleh pesakit adalah menjalani rawatan yang lengkap. Rawatan TB boleh berlangsung selama 6-12 bulan, atau lebih banyak lagi jika bakteria yang dijangkiti tahan terhadap pelbagai antibiotik.

Pesakit mesti patuh dan berdisiplin untuk mengambil pelbagai jenis ubat yang diberikan. Ubat TB mesti diambil mengikut peraturan yang disyorkan oleh doktor. Jika tidak, bakteria TB boleh bermutasi dan menjadi tahan. Sekiranya demikian, rawatan TB mesti diulang.

Selain menyelesaikan rawatan, usaha lain yang dapat anda lakukan untuk mencegah berulang TB termasuk:

  • Pasang pengudaraan udara yang mencukupi yang memudahkan peredaran udara di dalam rumah. Sebabnya, bakteria TB lebih senang merebak di bilik tertutup.
  • Mengehadkan hubungan dengan pesakit TB untuk mengelakkan penularan TB sehingga mereka tidak dijangkiti semula. Sekiranya anda harus berinteraksi, cubalah hadkan masa.
  • Pakai topeng ketika berada di sekitar orang.
  • Jangan mengunjungi pesakit TB semasa anda menjalani rawatan atau ketika rawatan baru selesai.
  • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan air dan sabun.

Merawat TB berulang jauh lebih sukar daripada merawat penyakit ketika pertama kali dijangkiti. Ini kerana bakteria penyebab TB sangat mudah menjadi tahan terhadap pelbagai antibiotik yang diberikan.

Oleh itu, pesakit TB mesti menjalani rawatan dengan betul untuk mengelakkan penyakit itu berulang. Pesakit juga perlu melakukan pelbagai usaha yang dapat mengurangkan risiko penyakit TB kambuh.

Recent Posts