5 Kebaikan Minyak Daun Basil untuk Kesihatan Tubuh: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Daun Basil (Ocimum basilicum) adalah tanaman rempah yang masih dalam keluarga yang sama dengan daun selasih dan pudina. Anda akan mendapat daun ini dengan mudah dalam hidangan ayam rica-rica. Selain digunakan sebagai rempah memasak, daun selasih juga dapat diekstrak menjadi minyak. Minyak daun selasih telah lama digunakan oleh masyarakat Asia dan India untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Ada apa-apa?

Khasiat minyak daun selasih untuk kesihatan

Berikut adalah beberapa kelebihan minyak daun kemangi yang anda dapat:

1. Melawan bakteria

Minyak dari daun, yang memiliki daun selasih nama lokal, terbukti mengandung zat antimikroba yang efektif terhadap berbagai bakteria, ragi, dan jamur dari makanan yang tercemar. Hasil penyelidikan dari India menunjukkan bahawa minyak daun selasih berkesan melawan E coli, bakteria yang paling biasa menyebabkan keracunan makanan.

Selain melawan jangkitan bakteria di dalam badan, minyak daun selasih juga dapat digunakan untuk menghilangkan bakteria pada pinggan, peralatan memasak, dan peralatan bilik mandi.

Caranya, campurkan beberapa tetes minyak kemangi ke dalam botol air semburan. Lap permukaan meja atau piring dengan air yang dicampurkan dengan minyak sehingga bebas dari bakteria dan kulat.

2. Melegakan hidung tersumbat akibat selesema

Hidung tersumbat selalu kerana gejala selesema anda tidak hilang? Cuba sediakan air panas di lembangan dan kemudian titiskan campuran minyak kayu putih dan minyak kemangi. Letakkan kepala anda di atas lembangan dan menyedut wap suam. Untuk mengelakkan wap keluar dari mana-mana, tutup kepala anda dengan tuala ringan sehingga menutupi permukaan lembangan juga.

Penyelidikan dari Universiti Perubatan Kaohsiung di Taiwan melaporkan bahawa daun selasih mempunyai sifat antivirus yang dapat membantu melawan virus influenza.

3. Melegakan kesakitan dan kesakitan

Selain antibakteria dan antivirus, minyak daun kemangi juga mempunyai sifat anti-radang yang dapat menghilangkan sakit dan sakit dan mengendurkan otot yang kaku.

Caranya, titiskan 2 titis minyak kemangi pada bahagian badan yang terasa kuku kemudian gosok atau urut dengan lembut sehingga otot menjadi lebih relaks.

4. Bersihkan gigi dan mulut

Kadang kala, nafas berbau masih boleh mengganggu anda walaupun anda rajin menggosok gigi. Untuk mengatasi masalah ini, cuba tambahkan beberapa tetes minyak daun kemangi ke segelas air dan gunakan untuk berkumur selama 30 saat. Sebagai alternatif, masukkan sedikit minyak selasih ke dalam ubat gigi dan gosok gigi seperti biasa.

Daun selasih mengandungi antioksidan dan sifat antibakteria semula jadi yang baik untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi secara keseluruhan.

5. Mengatasi rambut berminyak

Untuk menghilangkan minyak rambut atau kelemumur yang berlebihan, cuba tambahkan minyak kemangi di dalam syampu anda.

Anda juga boleh mencampurkan minyak kemangi dengan baking soda dan cuka sari apel untuk menyeimbangkan pH kulit kepala untuk menghilangkan minyak dan kotoran pada rambut.

Perhatikan ini sebelum menggunakan minyak kemangi

Minyak daun selasih tidak boleh digunakan semasa kehamilan. Kerana kesan sampingan dikhuatiri akan mempengaruhi tahap hormon dan fungsi otot dan saraf wanita hamil. Minyak daun selasih juga tidak boleh digunakan pada orang yang menderita epilepsi.

Penting untuk selalu menguji sebelum mencuba minyak pati semula jadi. Lakukan ujian dengan meneteskan sedikit minyak kemangi pada kaki atau belakang tangan anda dan tunggu selama 24 jam. Sekiranya gatal-gatal, sensasi terbakar, dan kemerahan muncul pada kulit yang dioleskan, ini bermakna anda mengalami reaksi alergi. Jangan gunakan minyak itu lagi.

Recent Posts