Warna Pakaian mana yang Tidak Menyerap Panas, Hitam atau Putih?

Pakaian hitam dan putih adalah warna yang mesti dimiliki oleh semua orang kerana senang dipadankan dengan warna lain. Sebenarnya, sebilangan orang memilih warna pakaian tertentu untuk memastikan mereka selesa dalam cuaca panas. Jadi, antara putih dan hitam, warna mana yang tidak menyerap panas dan mampu menyejukkan badan?

Warna pakaian sejuk, hitam atau putih?

Memasuki musim kemarau, orang cenderung lebih selesa memakai pakaian tertutup untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan. Sebaliknya, peluh yang terperangkap di dalam badan ketika cuaca panas juga mesti mengalami penyejatan, jadi juga tidak baik jika anda memakai pakaian yang terlalu ketat dan tebal.

Agar tidak keliru, mungkin anda boleh memilih warna pakaian yang sesuai digunakan pada musim kemarau untuk menyerap panas. Terdapat banyak pilihan, tetapi mari kita sempitkannya kepada dua pilihan yang kebanyakan orang gunakan, iaitu putih dan hitam.

Pakaian hitam menyerap lebih banyak haba

Kebanyakan orang menganggap bahawa hitam bukan salah satu warna yang tidak menyerap haba. Memakai hitam dalam cuaca panas tidak akan menyejukkan anda, hanya akan menjadikan anda lebih panas.

Ini kerana objek hitam biasanya menyerap semua cahaya dan tidak memantulkannya kembali. Oleh itu, apabila anda berada di bawah terik matahari dan memakai pakaian hitam, anda akan berasa lebih panas.

Namun, ada kajian yang mendapati bahawa jubah hitam tebal yang dipakai oleh beberapa suku gurun tidak mempengaruhi suhu badan mereka.

Nampaknya, kuncinya adalah ketebalan pakaian. Lapisan luar pakaian hitam tebal menyerap lebih banyak haba, jadi jumlah panas akan berkurang ketika mencapai kulit.

Jadi, pakaian putih atau ringan boleh menyejukkan badan lebih banyak?

Selain pakaian berwarna hitam, ada sebilangan orang yang menyarankan pakaian putih atau ringan dapat menyejukkan badan dengan lebih cepat dalam cuaca panas.

Ini kerana warna putih adalah warna yang tidak menyerap haba. Akibatnya, apabila dipakai di bawah terik matahari, panas dari matahari tidak sampai ke badan anda.

Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut masih diperlukan mengenai perkara ini untuk membuktikan sama ada pakaian putih benar-benar dapat menyejukkan tubuh manusia semasa cuaca panas.

Petua memilih pakaian untuk melindungi diri daripada cuaca panas

Selain warna, pemilihan jenis pakaian juga perlu dipertimbangkan ketika cuaca panas. Sudah tentu tidak ada gunanya, jika anda memilih warna yang dapat menahan panas, tetapi jenis dan bahan yang digunakan tidak menyerap peluh dan panas. Ini tentu akan menjadikan anda lebih panas.

Oleh itu, pertimbangkan petua pertama untuk memilih pakaian yang sesuai untuk cuaca panas.

  • Jangan memilih pakaian yang ketat kerana dapat menghalang peredaran udara di dalam badan.
  • Pilih kapas , linen dan sutera untuk penyerapan peluh yang lebih baik, membolehkan kulit bernafas lebih mudah.
  • Pakai pakaian tertutup tetapi ringan ketika berada di luar rumah untuk melindungi diri dari cahaya matahari.

Pilihan warna pakaian sebenarnya dapat menyejukkan suhu tubuh manusia, tetapi tidak memberikan kesan yang besar. Oleh itu, petua lain yang dinyatakan di atas dapat membantu anda mengatasi musim kering yang menjadikan badan anda lebih banyak berpeluh.

Recent Posts