Penisilin: Dos, Kesan Sampingan, Interaksi Dadah, dll. •

Gunakan

Untuk apa penisilin (penisilin)?

Penisilin, juga dikenal sebagai penisilin, adalah antibiotik yang biasa digunakan untuk:

  • Rawatan pelbagai jenis jangkitan termasuk jangkitan streptokokus dan staphylococcal, radang paru-paru, demam reumatik, dan jangkitan pada mulut dan tekak.
  • Mencegah jangkitan saluran jantung pada orang yang mengalami masalah jantung.

Apakah peraturan untuk menggunakan penisilin?

Ambil penisilin seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Jangan berkongsi penisilin dengan orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama dengan anda.

Goncangkan botol sebelum diminum jika anda menggunakan penisilin dalam bentuk sirap. Berhati-hati dalam mengukur dos menggunakan alat pengukur / sudu. Jangan gunakan sudu biasa kerana anda boleh mengukurnya dengan salah.

Penisilin boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Penisilin adalah ubat yang paling baik diserap oleh badan semasa perut kosong (1 jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan).

Bagaimana cara menyimpan ubat ini?

Penisilin atau penisilin harus disimpan di dalam peti sejuk. Untuk mengelakkan kerosakan dadah, jangan membeku. Penicillin jenama lain mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza.

Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk anda, atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ini ke tandas atau longkang, kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi.

Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda tentang cara membuang ubat anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found