Testis Gatal? Inilah 4 perkara yang sering menjadi penyebabnya

Bagi lelaki, sudah tentu anda (atau mungkin kerap) merasakan testisnya gatal. Ini menunjukkan ada yang tidak kena pada kulit kemaluan anda. Ini mungkin bakteria, jamur atau bahkan penyakit menular seksual. Ingin tahu mengapa ini berlaku? Lihat beberapa sebab di bawah.

Sebab mengapa buah zakar gatal

1. Jangkitan kulat

Cendawan akan tumbuh dengan baik pada suhu lembap dan hangat. Di mana lagi tetapi di lipatan kulit, di bawah seluar dalam, dan di kulit kotor? Apabila testis gatal, ini boleh menjadi salah satu penyebab testis anda dijangkiti jamur. Kulat yang biasanya mendarat di testis berlipat ganda Trichophyton rubrum, Selalunya mempengaruhi pangkal paha, testis, paha dalam, dan dubur.

Ciri-ciri anggota badan yang terkena kulat adalah kerengsaan, kemerahan, lepuh (kerana calar yang berlebihan), dan gatal-gatal. Inilah sebabnya mengapa kulit di belakang skrotum adalah habitat yang sesuai untuk tumbuh kulat. Jangkitan kulat yang tumbuh akan menyebabkan kegatalan dan gatal.

2. Jangkitan ragi

Sekiranya testis gatal, kadang-kadang juga disebabkan oleh jangkitan yis candida albicans. Biasanya kulat ini berada di dalam vagina wanita. Namun, tidak jarang testikel lelaki terjejas. Mengapa lelaki dijangkiti? Nah, ini disebabkan oleh hubungan seksual yang memindahkan kulat dari faraj ke alat kelamin lelaki.

3. Keradangan pada kulit kemaluan

Testis gatal dan kawasan selangkangan dengan ruam merah di sekitarnya boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami keradangan kulit pada testis genital. Keradangan pada kulit juga boleh disebabkan oleh alahan. Alergi yang mungkin berlaku termasuk alergi terhadap bahan kimia yang melekat pada kulit dan disebabkan oleh bahan kimia, wangian, pewarna pakaian, tumbuh-tumbuhan, dan juga barang lain yang boleh mencetuskan keradangan pada kulit.

4. Dapatkan kutu rambut kemaluan

Kutu sebenarnya tidak hanya tumbuh di rambut kepala, rambut kemaluan juga dapat bertengger. Kutu ini mencapai rambut kemaluan dan memberi makan dengan menghisap darah di sekitarnya.

Sekiranya testis anda gatal, anda mungkin mempunyai kutu di rambut kemaluan anda. Biasanya, kutu rambut kemaluan ini akan disebarkan melalui selimut, tuala, dan pakaian.

Jangan menggaru! Inilah cara mengatasi testis yang gatal

Menggores testis hanya akan menyebabkan jangkitan merebak dan bahkan boleh menyebabkan jangkitan baru. Lebih baik, anda berjumpa dengan pakar dermatologi yang dipercayai, jadi anda akan mendapatkannya. Beberapa perkara di bawah yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan gatal-gatal pada buah zakar:

  • Bersihkan kawasan kemaluan dan pangkal paha, setiap hari. Gunakan sabun antiseptik untuk mencegah kutu dan kulat.
  • Jangan biarkan kawasan kelamin anda menjadi lembap, selalu kering setelah bersentuhan dengan alat kelamin dengan kain atau tisu yang bersih.
  • Gunakan seluar dalam yang bersih, ganti sekurang-kurangnya 2 hingga 3 kali sehari.
  • Gunakan pakaian kapas untuk menyerap peluh dan mengelakkan kerengsaan di sekitar kawasan ini.
  • Elakkan hubungan seksual dengan lawan jenis sekiranya anda masih mengalami gatal (mencegah gatal akibat bakteria baru yang mendarat).
  • Gunakan produk pembersih pakaian dengan bahan kimia yang selamat, agar kerengsaan tidak bertambah buruk.
  • Sekiranya masih gatal, lebih baik berjumpa doktor atau membeli ubat khas untuk gatal alat kelamin di farmasi terdekat.

Recent Posts