Tanda-tanda yang Muncul Sekiranya Anak Anda Mangsa Buli

Buli atau buli pada remaja boleh berlaku di mana sahaja dan kepada sesiapa sahaja, termasuk anak anda. Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui tanda-tandanya buli pada kanak-kanak dan apa yang perlu dilakukan sekiranya itu berlaku. Mari lihat penjelasan lengkap mengenai sebab, jenis, dan cara mengatasinya buli pada remaja ini.

Apakah buli remaja?

Buli Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk remaja. Dipetik dari American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, kata buli merujuk kepada makna perkataan buli, intimidasi, atau penindasan.

Walaupun ia boleh berlaku pada usia berapa pun, buli paling kerap berlaku ketika anak berada dalam fasa remaja.

Tingkah laku ini biasanya dilakukan oleh individu atau kumpulan yang lebih kuat pada yang lebih lemah.

Perlu diingat bahawa buli berbeza dengan pergaduhan biasa. Buli bukan sahaja menyerang secara fizikal tetapi juga psikologi atau mental.

Di samping itu, kejadian ini secara amnya berlaku berulang kali atau berterusan.

Perlu juga diperhatikan bahawa tindakan ini juga bertujuan untuk menyebabkan kecederaan dan ketidakselesaan secara fizikal dan emosi.

Orang yang menjadi mangsa membuli biasanya mempunyai sesuatu yang tidak biasa bagi pelaku pembuli.

Umumnya, kanak-kanak menjadi mangsa membuli Mereka yang kurang popular mempunyai fizikal yang tidak sempurna, keutamaan seksual yang berbeza, atau berasal dari keadaan ekonomi yang lebih rendah.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan orang yang popular di sekolah dan dari kelas atas terjejas membuli kerana misalnya dia cenderung sombong sehingga dia tidak disukai.

Jenis-Jenis buli pada remaja

Fenomena buli atau buli adalah salah satu masalah yang hingga kini belum dapat dibanteras sepenuhnya.

Sebabnya, buli boleh berlaku di mana sahaja, sama ada di sekolah, mengajar, bahkan di rumah.

Dalam banyak kes, mangsa buli tidak berani memberitahu siapa pun tentang keadaan mereka kerana mereka diancam oleh pelaku.

Terdapat jenis buli yang mungkin dialami oleh anak-anak dan ibu bapa perlu mengetahui, termasuk yang berikut.

1. Buli fizikal

Biasanya buli fizikal adalah salah satu jenis buli paling mudah dikenali pada remaja. Selalunya, mangsa akan mendapat pelbagai rawatan fizikal yang teruk.

Menurut Pusat Nasional Menentang Buli, jenis buli fizikal termasuk menyekat jalan mangsa, tersandung, mendorong, memukul, merebut, atau merosakkan harta benda.

Perhatikan jika badan anak sering kelihatan luka atau lebam tanpa sebab yang jelas. Biasanya kanak-kanak yang menjadi mangsa enggan mengakui bahawa mereka dibuli secara fizikal.

Ini kerana mereka takut dianggap sebagai pengadu atau kerana mereka diancam oleh pembuli. Oleh itu, kanak-kanak itu mungkin menjawab bahawa kecederaan itu berlaku ketika bermain bola keranjang atau jatuh di tangga.

2. Buli verbal

Lain daripada yang lain buli pada remaja lain adalah buli lisan. Tindakan ini dapat dilakukan dengan kata-kata, pernyataan, nama panggilan, dan tekanan psikologi yang menyakitkan atau merendahkan.

Kesan buli lisan mungkin tidak dapat dilihat dengan jelas. Oleh itu, pelakunya tidak akan teragak-agak untuk membuat kenyataan yang tidak wajar secara berterusan.

Biasanya, ini dilakukan apabila tidak ada saksi atau orang lain yang lebih tua.

Buli jenis ini biasanya ditujukan kepada kanak-kanak yang fizikal, penampilan, sifat, atau latar belakang sosialnya berbeza dengan kanak-kanak lain.

Tidak jarang salah satu jenis buli ini dialami oleh kanak-kanak yang gemuk, tidak selamat, atau pencapaiannya di sekolah tidak kelihatan.

3. Langkah pengecualian

Jenis buli lain yang juga sering berlaku adalah ostracism.

Anak anda tidak dianiaya secara fizikal atau lisan, tetapi sebaliknya dimusuhi dan diabaikan oleh lingkaran sosialnya.

Anak-anak akan sukar mencari teman, kerana biasanya pelakunya mempunyai pengaruh yang cukup kuat untuk meyakinkan orang lain untuk mengasingkan mangsa.

Biasanya, kanak-kanak yang mengalami buli jenis ini sering bersendirian, melakukan kerja kumpulan sahaja dan tidak pernah bermain dengan rakan di luar waktu persekolahan.

4. Buli siber

Sebenarnya, buli Ia tidak hanya berlaku di dunia nyata. Baru-baru ini, buli di ruang siber atau buli siber biasa.

Iaitu, ia tidak dilakukan di persekitaran sekolah atau dalam kehidupan seharian secara langsung.

Namun, pelakunya melakukannya di ruang siber (buli siber) Melalui internet. Buli boleh dikatakan jenis yang agak baru.

Umumnya, media yang digunakan untuk melakukan buli di ruang siber adalah media sosial, aplikasi, dll berbual, atau e-mel (e-mel).

Memandangkan sifatnya bebas, anak anda mungkin menerima buli daripada orang yang dia tidak kenal atau orang dengan nama pengguna (nama pengguna) menyamar.

Buli yang berlaku biasanya dalam bentuk penghinaan atau sindiran. Ini juga boleh berupa gosip mengenai anak anda disebarkan melalui media sosial.

Ciri-ciri kanak-kanak yang menjadi mangsa buli siber menghabiskan banyak masa dalam talian tetapi kelihatan sedih atau tertekan selepas itu.

5. Buli seksual

Sekiranya anak anda berusia awal remaja, buli jenis ini lebih cenderung dialami. Pembuli itu akan memberi komen, menggoda, cuba mengintip, dan bahkan menyentuh mangsa secara seksual.

Bukan hanya itu, buli seperti iniGangguan seksual pada remaja adalah jenis buli dengan skop yang cukup luas.

Bermula dari menyebarkan foto mangsa yang sensual dan peribadi, mengambil gambar mangsa secara diam-diam dengan tujuan untuk memuaskan nafsu seksual pelaku, atau memaksa mangsa untuk menonton atau melihat perkara-perkara pornografi.

Dalam beberapa kes, pelecehan seksual termasuk dalam tindakan kriminal pelecehan seksual atau kekerasan, yang memungkinkan pelaku diadili secara sah.

Sebilangan besar mangsa buli seksual jenis ini adalah kanak-kanak perempuan, walaupun ada kemungkinan lelaki juga mengalami buli jenis ini.

6. Buli antara adik beradik

Jenis buli Perkara lain yang boleh berlaku kepada remaja adalah membuli daripada saudara terdekat mereka.

Ini boleh berlaku apabila salah satu pihak merasakan bahawa dia diperlakukan kurang baik daripada adiknya.

Remaja yang pernah dibuli pada masa kecil mereka dilaporkan lebih cenderung mengalami masalah mental ketika dewasa. Inilah bahaya buli di rumah yang perlu diberi perhatian oleh setiap ibu bapa.

Tanda-tanda buli pada remaja

Tidak ada cara mudah untuk benar-benar mengetahui sama ada kanak-kanak menjadi mangsa buli di sekolah.

Banyak tanda dan gejala yang ditunjukkan oleh mangsa buli kanak-kanak serupa dengan tingkah laku remaja yang biasa.

Namun, jika sudah terlambat untuk menyedarinya, ada kemungkinan remaja anda akan mengalami kemurungan.

Berikut adalah beberapa tanda buli pada remaja yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa:

  • Perubahan sikap seperti tidak berminat untuk makan, tenang, dan mudah marah.
  • Anak anda tidak pernah bercakap tentang rakan mereka di sekolah atau marah ketika anda bertanya tentang mereka.
  • Mengalami gangguan tidur seperti tidur lewat atau tidak tidur sama sekali.
  • Menarik diri dari interaksi sosial dan ketakutan terhadap lawan jenis.
  • Menjadi sangat melindungi peranti elektronik mereka seperti telefon bimbit atau komputer.
  • Nilai subjek perlahan-lahan menurun.
  • Terdapat krisis keyakinan dan gaya berpakaian berubah.
  • Lebam muncul di wajah, tangan, punggung, dan bahagian badan yang lain secara tiba-tiba.

Pada hakikatnya, perhatikan perubahan sikap yang drastik yang berlaku pada anak anda dan jangan ragu untuk bertanya kepadanya.

Apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa apabila anak mereka menjadi mangsa buli?

Sebilangan besar remaja yang mengalami buli tidak memahami sepenuhnya apa yang berlaku.

Mungkin ketika mereka merasa ditindas, mereka akan merasa takut atau marah tanpa mengetahui siapa yang harus dilampiaskan.

Itulah sebabnya penting untuk mengetahui tanda-tanda awal buli apa yang berlaku pada kanak-kanak.

Ini bertujuan agar ibu bapa dapat membantu dan mencari jalan keluar sebelum keadaan bertambah buruk.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil ketika buli berlaku pada remaja anda:

1. Bantu anak-anak untuk mencari jalan penyelesaian bersama

Bmembisu yApa yang berlaku pada remaja biasanya membuat kanak-kanak merasa tidak berdaya, putus asa, dan takut. Penting untuk anda meyakinkannya untuk mencari jalan keluar bersama.

Jangan memaksa atau mengancam kanak-kanak yang diintimidasi untuk memberitahu perinciannya jika dia keberatan atau merasa diseksa mengatakannya.

Lebih baik bermula dari bagaimana dia berhubungan dengan rakan-rakannya di sekolah, sama ada dia merasa seperti dia berteman dengan rakan-rakan, atau apakah dia mempunyai keinginan untuk menukar sekolah.

2. Memberi sokongan dan dorongan kepada anak-anak

Pastikan keadaan di rumah tenang, menyokong, dan selamat untuk anak-anak. Apabila anak anda bercakap tentang pengalamannya yang tidak menyenangkan, dengarkan dengan tenang dan sabar.

Beri keyakinan bahawa anda akan sentiasa ada untuk menyokongnya dalam menangani masalah ini. Beritahu juga bahawa anda tidak marah atau kecewa dengannya.

Jangan lupa untuk memastikan itu bukan salahnya.

3. Kumpulkan bukti untuk pihak berkuasa

Sekiranya buli apa yang dilakukan terbukti secara fizikal dan seksual, jangan teragak-agak untuk membincangkan perkara ini dengan pihak sekolah.

Jangan biarkan anak anda terus dibuli kerana anda tidak merasa selesa untuk membincangkannya dengan sekolah.

Sebabnya, buli boleh menyebabkan pelbagai masalah mulai dari gangguan makan, gangguan tidur, hingga kemurungan jika dibiarkan terlalu lama tanpa penyelesaian.

Semasa kanak-kanak menghadapi kes buli, simpan semua bukti yang ada dan lakukan visa jika perlu. Kemudian, tunjukkan kepada sekolah.

Anda juga boleh meminta pertolongan dari sekolah dan polis untuk mengambil tindakan terhadap kes tersebut jika ia melibatkan masalah fizikal dan seksual.

4. Membina semula keyakinan diri anak-anak

Adalah wajar bagi anak-anak untuk menjadi sangat takut, cemas, marah, dan sedih pada masa yang sama.

Sebagai ibu bapa, peranan anda diperlukan untuk menenangkannya dan mengembalikan keyakinannya.

Ajar anak anda untuk menolak penghinaan atau ejekan dari pelaku dengan cara yang matang.

Contohnya, dengan mengatakan, "Jangan mengolok-olok saya seperti itu," atau, "Daripada menghina orang lain, lebih baik mencari sesuatu yang lain di sana," sambil melihat pelaku.

Perkara utama adalah, buli bukan hanya "permainan" untuk kanak-kanak di usia remaja. Buli adalah perkara serius yang boleh membawa maut kepada keadaan mental mangsa.

Untuk itu, jangan ragu untuk bertanya kepada anak anda apakah sikapnya sudah cukup berubah.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found