Menstruasi: 12 Fakta Unik Tentang Menstruasi yang Perlu Anda Ketahui

Menstruasi disebut dengan banyak nama lain, dari haid, "sekali lagi", "tetamu bulanan", hingga haid, atau sebilangan besar eufemik aneh lain yang hanya berfungsi untuk mengelirukan dan menyembunyikan proses semula jadi yang dilalui setiap wanita setiap bulan. Memahami haid dan kesihatan wanita adalah penting untuk kesejahteraan keseluruhan, tetapi banyak fakta asas masih belum diketahui. Di bawah ini, kami akan mendedahkan beberapa fakta yang paling mengejutkan dan menarik mengenai haid.

1. Purata kehilangan darah kurang dari satu gelas

Umumnya, wanita hanya kehilangan antara beberapa sudu dan 1 cawan darah setiap kitaran - setiap wanita boleh berbeza.

Purata jumlah darah yang hilang setiap kitaran adalah 30-40 ml, 9 dari 10 wanita dapat kehilangan kurang dari 80 ml darah pada satu masa. Menstruasi berat boleh kehilangan 60-80 ml atau lebih darah setiap kitaran.

2. Anda dilahirkan dengan bekalan telur yang mencukupi sepanjang hayat

Wanita dilahirkan dengan antara satu hingga dua juta telur belum matang (atau folikel) di ovari mereka. Sebilangan besar folikel ini akan mati ketika betina tumbuh, dan hanya sekitar 400 yang akan mencapai tahap matang.

3. Darah haid bukanlah darah kotor

Darah haid bukanlah darah kotor, seperti yang dipercayai ramai. Darah haid sebenarnya tidak berbeza dengan luka pendarahan di lutut atau darah dari mimisan. Walau bagaimanapun, darah haid mengandungi sisa tisu dari dinding rahim yang menumpahkan setelah ovulasi.

4. Anda tidak akan diserang oleh jerung sekiranya anda berenang di laut semasa haid

Ini hanya mitos. Tidak pernah ada laporan mengenai serangan hiu yang disebabkan oleh wanita haid. Dilaporkan dari Outside Online, jumlah darah yang dihasilkan semasa haid sangat kecil (lihat titik 1) dan akan dilindungi oleh ribuan komponen lain di dalam air.

Jerung tertarik dengan asid amino dalam darah anda. Asid amino, asas protein, juga terdapat dalam peluh dan air kencing. Walaupun anda melipatgandakan pengeluaran asid amino dengan berpeluh, membuang air kecil, dan dari tempoh anda ketika berenang di lautan, jumlah asid amino yang anda lepaskan tidak berpengaruh apabila asid ini larut dalam air, kata Chris Lowe, ketua California Universiti Negeri., Makmal Shark Long Beach.

Jerung akan bergantung pada pancaindera lain, termasuk penglihatan, suara, dan penerimaan elektrik, untuk mengesan anda. Satu perkara lagi yang perlu difahami, kemungkinan hiu menyerang manusia berdasarkan perasaan takut dan ancaman, bukan kerana mereka mencium darah anda atau menganggap anda mudah menjadi mangsa.

5. Dorongan seks anda akan lebih tinggi ketika anda sedang haid

Tahap libido anda boleh meningkat sangat tinggi dalam tempoh anda kerana penurunan hormon estrogen dan progesteron. Berminat untuk melakukan hubungan seks semasa haid?

6. Anda masih boleh hamil semasa haid

Walaupun sangat tidak mungkin, jangan gunakan ini sebagai alasan untuk tidak menggunakan perlindungan semasa hubungan seks.

7. IUD hormon boleh menyebabkan haid tidak hadir sepanjang tahun

Kontraseptif IUD hormon dapat mengelakkan anda mengalami tempoh sama sekali untuk tahun pertama penggunaan. Walau bagaimanapun, kitaran haid adalah normal dan kesuburan kembali normal pada akhir tahun setelah satu tahun membuang IUD.

Bertentangan dengan mitos yang popular, IUD tidak menyebabkan kemandulan. Sebilangan jenama IUD menyebabkan tempoh yang lebih ringan (untuk sesetengah wanita, bahkan tidak ada tempoh sama sekali) kerana hormon di dalam peranti, dan hormon boleh bertahan hingga 3-10 tahun, bergantung pada peranti apa yang anda pilih. Namun, setelah IUD dikeluarkan, tubuh anda akan mula menyusun semula dirinya dan kesuburan normal akan kembali pada tahun pertama.

8. Haid yang pelbagai, haid dari semua lubang di badan

Wanita yang menderita haid vicarious mengalami pendarahan bulanan bukan sahaja dari rahim, tetapi juga dari bahagian badan yang lain. Ramai wanita melaporkan pendarahan dari hidung, lengan, paru-paru, payudara, saluran pencernaan, mulut, pundi kencing, mata dan mulut setiap bulan setelah kitaran haid mereka, dan akan reda setelah beberapa hari.

9. Orang Yunani kuno mengadakan ritual pertumpahan darah yang diilhami oleh haid

Mereka percaya haid adalah cara tubuh menghilangkan darah yang berpenyakit. Ritual pertumpahan darah - proses yang sangat mirip dengan haid pada wanita - ditetapkan oleh penyembuh Yunani kuno untuk menyembuhkan semua penyakit, tetapi menyebabkan bahaya besar. George Washington disyaki telah mati akibat kehilangan sejumlah besar darah, setara dengan tujuh kaleng soda, yang dikeluarkan dari tubuhnya dari ritual ini.

10. Pada abad yang lalu, kanak-kanak perempuan dilarang pergi ke kuliah kerana haid

Orang berpendapat bahawa darah haid akan mengalir ke otak yang boleh merosakkan sistem pembiakan wanita secara kekal, sehingga akhirnya menyebabkannya mengandung anak yang cacat dan sakit.

11. Darah haid dianggap penyembuh

Sepanjang sejarah dunia, darah haid telah dianggap sebagai penawar kuat untuk pelbagai penyakit seperti epilepsi, buasir, gondok, ketuat, atau sakit kepala yang biasa.

Laporan juga mendakwa bahawa pada Zaman Pertengahan, darah haid digunakan dalam ritual pengusiran. Orang percaya bahawa sapu tangan pertama yang dikenakan oleh seorang gadis dara pada saat haid pertamanya dapat menyembuhkan wabak.

12. Ada filem

Pada tahun 1946, Disney melepaskan Kisah Menstruasi sebagai bahan topik untuk kelas pendidikan seks. Ramai yang mendakwa bahawa filem ini adalah filem pertama yang menggunakan perkataan "vagina".

Recent Posts