6 Kebaikan Tidur Yang Cukup untuk Kesihatan Tubuh •

Tidur adalah salah satu aktiviti harian yang dilakukan oleh setiap orang setiap hari. Namun, tidak semua orang memahami pentingnya tidur untuk kesihatan fizikal dan mental. Baiklah, artikel ini akan membincangkan sebab-sebab pentingnya tidur dan waktu tidur yang mencukupi. Teruskan membaca untuk perkara berikut.

Mengapa semua orang memerlukan tidur?

Tidur adalah aktiviti yang boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental secara keseluruhan. Ya, tidur mempengaruhi produktiviti, kestabilan emosi, kesihatan otak, menjaga kesihatan jantung, fungsi imun, kreativiti, daya hidup, dan menjaga berat badan yang stabil.

Nah, memerlukan masa yang cukup untuk mendapatkan faedah maksimum. Ini bermaksud, kurang tidur atau terlalu banyak boleh memberi kesan buruk.

Semasa anda tidur, otak berfungsi untuk menyiapkan badan untuk hari esok. Oleh itu, kekurangan waktu rehat ini akan menyukarkan anda bekerja, belajar, membuat, dan berkomunikasi dengan orang lain pada keesokan harinya.

Sebenarnya, ini dapat meningkatkan potensi anda untuk penyakit serius juga. Bermula dari kenaikan berat badan yang drastik, diabetes, hingga penyakit jantung.

Oleh itu, manfaatkan masa rehat anda sepenuhnya. Dengan cara itu, anda boleh menjadi lebih produktif sepanjang hari.

Setiap kumpulan umur mempunyai keperluan yang berbeza, seperti berikut:

 • Bayi atau kanak-kanak: 16-18 jam.
 • Kanak-kanak prasekolah: 11-12 jam.
 • Kanak-kanak sekolah rendah: 10 jam.
 • Remaja: 9-10 jam.
 • Dewasa dan warga tua: 7-8 jam.

Kebaikan tidur yang cukup untuk kesihatan

Terdapat pelbagai faedah yang anda dapat, seperti berikut:

1. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Semasa tidur, sistem kekebalan tubuh mengeluarkan sebatian yang disebut sitokin. Sebatian ini mempunyai kesan perlindungan pada sistem imun.

Nah, sistem kekebalan tubuh penting untuk melawan keradangan dan jangkitan. Sekiranya anda tidak cukup tidur, anda mungkin tidak mempunyai cukup sitokin untuk mengelakkan tubuh anda sakit.

Sementara itu, kekurangan rehat ini dapat meningkatkan jumlah sebatian keradangan di dalam badan. Keadaan ini sama seperti ketika anda menghidap asma atau alahan.

2. Mengawal selera makan

Apabila anda tidur pada waktu malam, keperluan kalori akan berkurang kerana kurang bergerak. Inilah yang menjadikan tenaga perlu dikurangkan.

Tetapi, ketika anda kurang tidur, otak akan mengurangkan kadar leptin, hormon yang menimbulkan rasa kenyang. Kesannya, anda mudah lapar.

Kemudian, anda akan terdorong untuk memenuhi keperluan tenaga badan sehingga pada akhirnya anda memutuskan untuk makan lebih banyak. Ini dapat menjadikan berat badan anda lebih sukar dikawal.

Bukan hanya untuk orang dewasa, kurang tidur juga dapat mempengaruhi kesihatan anak-anak. Kanak-kanak yang kurang tidur berisiko mengalami kegemukan dan peningkatan indeks jisim badan (BMI).

Sekiranya tidak dapat diselesaikan, kesan ini akan berterusan sehingga mereka dewasa. Untuk mengetahui apakah indeks jisim badan anda sekarang adalah ideal, hitunglah dengan kalkulator BMI ini atau pada bit.ly/bodymass index.

3. Meningkatkan kesihatan jantung

Menurut SCL Health, tidur yang cukup dapat membantu anda menghindari pelbagai risiko penyakit jantung, termasuk tekanan darah tinggi dan serangan jantung.

Sebabnya, apabila anda tidak mendapat waktu rehat yang cukup, tubuh akan melepaskan hormon kortisol, yang merupakan hormon stres yang membuat jantung bekerja lebih keras.

Sama dengan sistem ketahanan badan, jantung juga memerlukan rehat agar dapat berfungsi dengan baik dan optimum. Oleh itu, pastikan untuk selalu tidur lena setiap malam.

4. Meningkatkan mood

Adakah anda tahu tidur yang cukup juga dapat membantu meningkatkan mood anda? Ya, berehat seperti yang diperlukan memang boleh membuat anda lebih segar dan bahagia.

Lebih-lebih lagi, tidur yang cukup akan meningkatkan tenaga, jadi apabila anda bangun keesokan harinya, anda merasa bertenaga. Apabila keadaan seperti ini, anda tidak akan mudah terganggu oleh perkara-perkara kecil.

Dengan cara itu, anda akan lebih gembira dan menyebarkan tenaga positif dalam aktiviti anda. Sudah tentu, ini tidak hanya akan mempengaruhi anda, tetapi juga orang di sekitar anda.

5. Meningkatkan daya ingatan

Adakah anda sering lupa? Ia mungkin kerana anda kurang tidur. Sebabnya, cukup tidur menguatkan ingatan anda.

Sekiranya dilakukan setelah belajar, dapat membantu meningkatkan ingatan atau ingatan. Jadi, jika anda tidak mempunyai cukup, anda cenderung untuk melupakan perkara-perkara yang pernah anda lalui sebelumnya.

Tidur selama tujuh hingga lapan jam dapat membuat anda mengalami semua tahap tidur. Terdapat dua fasa tidur, iaitu tidur REM dan tidur REM tidur gelombang perlahan dapat mempercepat proses mengingat dan berfikir secara kreatif.

Sementara itu, orang yang kurang tidur akan mengalami beberapa perkara yang boleh mengganggu ingatan, termasuk:

 • Adalah sukar untuk menerima maklumat, kerana neuron di otak bekerja terlalu keras.
 • Cenderung menafsirkan peristiwa secara berbeza.
 • Cenderung kehilangan keupayaan untuk mengingat maklumat tertentu.

6. Memanjangkan umur

Tidur yang terlalu banyak atau terlalu sedikit berkaitan dengan jangka hayat seseorang, walaupun ini juga dapat dipengaruhi oleh pelbagai perkara seperti penyakit.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya panjang dan kualiti tidur berperanan dalam memanjangkan umur anda. Semakin kurang waktu anda tidur, semakin besar risiko mati sebelum waktunya.

Di samping itu, mengurangkan tujuh jam hingga lima atau kurang meningkatkan risiko mati dengan lebih cepat. Secara tidak langsung, ini menunjukkan bahawa salah satu faedah mendapatkan tidur yang cukup adalah memanjangkan jangka hayat.

Cara mendapatkan tidur yang cukup

Tidak jarang mereka yang mengadu bahawa sukar untuk mendapatkan waktu rehat yang cukup, baik kerana mereka sibuk bermain alat, kegelisahan yang berlebihan, atau tekanan. Nah, inilah cara anda boleh memohon mulai hari ini, iaitu:

 • Buat jadual tidur, iaitu untuk mulai menutup dan membuka mata anda pada waktu yang sama setiap hari.
 • Elakkan pelbagai gangguan tidur dan pelbagai pencetus, seperti kafein, nikotin, dan alkohol.
 • Menciptakan suasana yang selesa, misalnya dengan menetapkan suhu penyejukan dan mematikan lampu.
 • Lakukan senaman dengan kerap.
 • Mengurangkan tekanan dari pelbagai masalah.

Recent Posts