Kandungan ubat gigi dan fungsinya untuk gigi anda

Ubat gigi telah menjadi keperluan harian yang mesti dibeli ketika membeli-belah di pasar raya. Kehidupan seharian anda pastinya tidak dapat dipisahkan dari produk yang satu ini. Dengan banyak faedah yang ditawarkannya, apa sebenarnya ramuan dalam ubat gigi?

Bahan-bahan dalam ubat gigi

Ubat gigi mempunyai banyak rasa dan dijual dalam pelbagai fungsi tertentu. Terdapat produk ubat gigi yang mengutamakan gigi putih, ada yang dibuat khas untuk gigi sensitif, dan ada yang menjanjikan kesan mulut segar sepanjang hari.

Walaupun mempunyai kelebihan, fungsi utama ubat gigi adalah membersihkan gigi, melindungi gigi dari bakteria, dan mencegah rongga.

Berikut adalah komposisi ramuan yang terdapat dalam ubat gigi.

1. Fluorida

Fluorida adalah salah satu bahan terpenting dalam ubat gigi, kerana dapat mengurangkan risiko karies gigi. Sebenarnya, penurunan prevalensi karies gigi yang dicatatkan di negara maju sejak 30 tahun terakhir berkait rapat dengan peningkatan penggunaan ubat gigi fluoridasi.

Bakteria di mulut hidup dari gula dan kanji yang melekat pada gigi setelah makan. Fluorida membantu melindungi gigi dari asid yang dikeluarkan oleh bakteria ketika mereka memakan gula dan kanji ini.

Fluorida berfungsi dengan dua cara. Pertama, fluorida menjadikan enamel gigi lebih kuat sehingga dapat mencegah kerosakan gigi dari asid yang dikeluarkan oleh bakteria. Kedua, fluorida dapat meng mineral semula kawasan gigi yang mula reput sehingga kerosakan tidak berlaku dengan cepat.

2. Ejen pelelas

Bahan seterusnya yang tidak kurang pentingnya dalam ubat gigi adalah agen pelelas ringan. Ejen pelelas adalah bahan pelelas yang telah diubah suai untuk membantu menghilangkan kotoran dan noda pada permukaan gigi.

Dengan bantuan berus gigi anda, pelelas akan membersihkan gigi anda dari sisa makanan yang tinggal.

Beberapa contoh agen pelelas yang sering digunakan untuk membuat ubat gigi ialah kalsium karbonat, gel silika dehidrasi, aluminium oksida terhidrat, magnesium karbonat, garam fosfat dan silikat.

3. Rasa

Ini termasuk pemanis buatan seperti sakarin yang sering ditambahkan pada ubat gigi untuk menjadikannya lebih enak.

Perisa ubat gigi biasanya merupakan campuran beberapa komponen. Ubat gigi terdapat dalam banyak rasa, seperti pudina, limau nipis, dan juga perisa permen karet dan buah-buahan untuk anak-anak.

Sebilangan besar orang lebih suka ubat gigi yang mempunyai rasa pudina yang membuat mulut terasa segar dan bersih, walaupun hanya beberapa minit. Sensasi ini biasanya timbul kerana kandungan perasa dan deterjen pada ubat gigi yang menyebabkan kerengsaan ringan pada mukosa mulut.

4. Humectants

Bahan ini digunakan dalam ubat gigi untuk mencegah kehilangan air pada ubat gigi, jadi produk ini tidak mengeras apabila terkena udara ketika dibuka.

Humektan yang paling biasa digunakan adalah gliserol dan sorbitol. Malangnya, dos sorbitol yang besar boleh menyebabkan cirit-birit kerana ia bertindak sebagai pencahar osmotik. FAO dan WHO mengesyorkan agar sorbitol terhad kepada 150 mg / kg sehari.

Oleh itu, penggunaan ubat gigi 60-70% yang mengandungi sorbitol oleh anak kecil harus diawasi oleh ibu bapa.

5. Ejen pengikat

Pengikat adalah koloid hidrofilik yang mengikat air dan digunakan untuk menstabilkan formulasi ubat gigi dengan mencegah pemisahan fasa pepejal dan cecair.

Contoh agen pengikat yang biasanya dimasukkan ke dalam ubat gigi adalah getah asli (karaya dan tragacanth), koloid rumput laut (getah alginat dan karagenan), dan selulosa sintetik (karboksimetil selulosa dan hidroksietil selulosa).

6. Pewarna

Pewarna juga ditambahkan pada pasta gigi, seperti titanium dioksida untuk pasta putih dan pelbagai pewarna makanan untuk pasta atau gel berwarna.

7. Bahan pencuci

Ubat gigi anda boleh berbuih kerana kandungan bahan pencuci. Bahan pencuci dalam ubat gigi ringan, sehingga tidak merengsakan tisu mulut yang sensitif. Fungsinya lebih kurang sama dengan bahan-bahan lain, iaitu untuk membantu membersihkan penumpukan plak pada gigi.

Bahan pencuci yang paling biasa terdapat pada ubat gigi adalah natrium lauril sulfat. Bahan ini berasal dari minyak kelapa atau minyak inti sawit. Walaupun terdapat khabar angin bahawa natrium lauril sulfat berbahaya, ia telah digunakan dengan selamat selama lebih dari 50 tahun.

Bagaimana memilih ubat gigi yang betul?

Kadang kala, anda mungkin keliru ketika memilih ubat gigi yang hendak dibeli. Banyak variasi yang berbeza juga menarik perhatian anda untuk mencubanya.

Walau bagaimanapun, apa sahaja produk yang anda pilih, pastikan anda membeli ubat gigi yang mengandungi sekurang-kurangnya 0.1 peratus fluorida. Ubat gigi yang baik juga mengandungi bahan aktif seperti hidrogen peroksida untuk membantu melawan plak dan mencegah radang gusi.

Sekiranya anda mempunyai keadaan tertentu seperti rongga, gigi sensitif, atau penyakit gusi, berjumpa doktor untuk mendapatkan cadangan mengenai ubat gigi yang sesuai untuk anda.

Recent Posts