Mengintip Cara Mengetatkan Kulit Dan Mencegah Kedutan

Seiring bertambahnya usia, keadaan kulit akan menunjukkan tanda-tanda penuaan, salah satunya adalah melonggarkan kulit. Ini adalah proses semula jadi yang tidak dapat diubah. Namun, ia dapat diperlahankan dengan menegangkan kulit.

Minyak semula jadi

Untuk mengekalkan ketegasan kulit, terdapat beberapa minyak semula jadi yang boleh anda pilih untuk digunakan secara berkala. Berikut adalah pelbagai pilihan minyak.

Minyak kelapa dara

Cara menggunakan minyak kelapa dara untuk menegangkan kulit tidak sukar. Pertama, urut badan dengan gerakan bulat dengan minyak ini. Terus lakukan urutan selama 10 minit.

Selepas itu, jangan bilas segera, biarkan minyak meresap ke dalam kulit anda semalaman. Anda boleh menggunakan rawatan minyak ini sebelum tidur pada waktu malam.

Minyak kelapa dapat meresap ke lapisan kulit yang lebih dalam sehingga dapat meremajakan sel-sel kulit dan menegangkan kulit. Minyak ini juga mengandungi antioksidan yang tinggi untuk menghilangkan radikal bebas di dalam badan.

Minyak zaitun

Siapa lagi yang tidak biasa dengan minyak yang satu ini. Minyak zaitun untuk wajah adalah minyak yang memberikan kelembapan tambahan. Minyak zaitun juga kaya dengan vitamin E, yang dapat menegangkan kulit.

Cara menggunakan minyak zaitun agak mudah, yang serupa dengan ketika anda menggunakan losyen. Setelah mandi, sapukan minyak ini dan menyebarkannya di kawasan tertentu yang anda perlukan. Lakukan secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Topeng semula jadi

Sekiranya anda ingin mengetatkan kulit di wajah, jangan lupa menggunakan topeng muka semula jadi yang bahannya terdapat di sekitar anda.

Sebagai contoh, topeng semula jadi putih telur dan campuran madu ini dapat menegangkan kulit semula jadi anda. Langkahnya cukup mudah:

  • Ambil sebiji telur putih dan campurkan dengan madu.
  • Sapukan topeng ini terus di wajah anda dan biarkan selama 5-10 minit.
  • Bilas dan cuci muka sehingga bersih.

Putih telur mengandungi banyak albumin dan dapat meningkatkan kekencangan kulit dengan baik. Madu akan memberikan kelembapan yang diperlukan untuk kulit yang sihat.

Selain topeng putih telur semula jadi, anda juga boleh membuat topeng mudah lain di rumah seperti topeng lidah buaya.

Anda hanya memerlukan lidah buaya sebenar dan menggunakan kandungannya di dalamnya. Aloe vera aloe vera menenangkan, berkhasiat, dan mengandungi banyak nutrien penting untuk tubuh.

Recent Posts