Apa yang Membuat Seks Rasa Baik? •

Sejak awal peradaban manusia, hubungan seks tidak lagi dilihat sebagai cara untuk melahirkan keturunan. Evolusi membuktikan bahawa manusia menikmati seks sebagai bentuk rekreasi dan ekspresi kasih sayang, bukan hanya pembiakan. Walaupun masa berlalu, orang terus berinovasi untuk menjadikan seks lebih menyenangkan. Sama ada melalui pelbagai posisi seks baru, mainan seks ( mainan seks ) sokongan keintiman, kepada pelincir faraj. Namun, mengapa hubungan seks terasa baik?

Sebabnya, keseronokan yang dirasakan ketika melakukan hubungan seks sangat berbeza dengan perkara lain dalam kehidupan. Contohnya makan makanan yang baik atau bermalas-malasan di tempat tidur. Lalu, apa yang membezakan keseronokan seksual dari keseronokan lain? Inilah jawapannya.

Mengakui keseronokan seksual

Seks terasa baik kerana tubuh anda bertindak balas secara biologi terhadap rangsangan seksual. Perasaan ini juga dikenali sebagai keseronokan seksual. Keseronokan seksual dapat dicapai dengan pelbagai perkara, misalnya dengan menyentuh, mencium, melihat, mendengar, bercakap, atau bahkan melalui khayalan. Semua bahagian badan anda akan berfungsi secara sinergi, dari otak, jantung, darah, hingga organ intim. Reaksi badan ini akan menimbulkan keseronokan.

BACA JUGA: 12 Soalan Mengenai Seks yang Mungkin Anda Malu untuk Tanyakan

Pada lelaki, keseronokan seksual biasanya dicirikan oleh ereksi zakar. Ini kerana aliran darah dipam ke arah zakar. Sementara itu, wanita biasanya akan mengalami vagina yang basah. Apabila anda merasa teruja, vagina akan menghasilkan cecair pelincir semula jadi yang menjadikan kawasan intim wanita basah.

Menyedari tahap keseronokan seksual

Ketika melakukan hubungan seks, ada tahap yang dapat membawa pasangan ke puncak kesenangan. Fasa atau tahap ini dicirikan oleh pelbagai perubahan dalam tubuh lelaki dan wanita. Pada setiap peringkat, rasa lazat yang muncul berbeza dari segi keamatan.

Kaji pelbagai tahap keseronokan seksual di bawah untuk mengetahui mengapa seks terasa baik, walaupun dari permainan seks atau foreplay.

1. Tahap nafsu

Pada peringkat awal, kedua-dua pasangan akan menghasilkan feromon, yang merupakan bahan kimia semula jadi dari badan. Feromon akan meningkatkan gairah seksual dan bertanggungjawab untuk memberikan sensasi yang menggembirakan semasa anda menerima atau memberi rangsangan seksual. Biasanya pada masa ini degupan jantung menjadi lebih cepat dan ada keinginan yang sangat besar untuk melakukan hubungan seks.

2. Pentas dataran tinggi

Rangsangan yang anda rasakan semakin tinggi dan kuat. Tahap dataran tinggi atau keluk kenaikan ini berlangsung lebih lama daripada tahap lain. Biasanya pada fasa ini anda melakukan penembusan, seks oral, atau tindakan seksual lain yang cukup sengit. Zakar akan mengalami ereksi dan membesar, sementara faraj menjadi basah. Puting lelaki dan wanita juga akan mengeras pada tahap ini.

Menurut penyelidikan, bahagian otak yang mengenali kesenangan, iaitu amigdala, hipotalamus, dan korteks deria menjadi sangat aktif. Otak membaca aktiviti seksual sebagai ganjaran atau ganjaran untuk badan anda. Akibatnya, otak juga menghantar isyarat ke badan untuk meningkatkan sensasi keseronokan.

Sekiranya pada tahap ini anda merasakan seks tidak baik atau menyakitkan, anda harus berehat sebentar dan berbincang dengan pasangan anda. Ingat, seks mesti terasa baik. Sekiranya anda tidak merasakannya, anda mungkin tidak bersedia secara psikologi atau ada keadaan kesihatan tertentu yang mempengaruhi prestasi seksual.

BACA JUGA: 5 Punca Kesakitan Semasa Hubungan Seks

3. Orgasme atau klimaks

Setelah melalui tahap kebangkitan dan tahap peningkatan keluk keseronokan seksual, anda mencapai kemuncak atau puncak keseronokan seksual tertinggi. Tahap ini adalah yang paling sedap. Namun, tidak semua orang dapat mencapai kemuncaknya. Kerana reaksi tubuh yang berlaku begitu rumit. Reaksi ini disebut sebagai orgasme.

Apabila mencapai kemuncak dengan orgasme, aktiviti otak sebenarnya menurun. Tubuh anda akan fokus pada kawasan intim, iaitu zakar dan vagina. Hormon yang dihasilkan semasa orgasme adalah endorfin, prolaktin, dan oksitosin. Hormon ini berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit dan memberikan sensasi keseronokan dan kepuasan seksual. Inilah yang menjadikan seks terasa baik dan berbeza dengan keseronokan lain.

BACA JUGA: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Orgasme

Pada lelaki, orgasme dicirikan oleh ejakulasi. Sementara itu, pada wanita, orgasme biasanya ditandai dengan pengecutan otot di sekitar faraj dan pelepasan ejakulasi wanita. Tahap klimaks ini biasanya berlangsung dalam masa yang singkat, tidak lebih dari satu minit. Namun, sensasi keseronokan dapat bertahan selama beberapa minit setelah mencapai klimaks.

Recent Posts