Gigi Berkurang Ketika Remaja, Bolehkah Mereka Membesar Lagi? •

Gigi atau gigi yang tercabut yang keluar dari gusi biasanya berlaku pada zaman kanak-kanak. Walau bagaimanapun, remaja dan orang dewasa juga boleh mengalami kehilangan gigi, sama ada kerana jatuh sendiri atau atas sebab lain. Gigi yang jatuh pada masa kanak-kanak akan segera diganti dengan gigi baru. Namun, bagaimana dengan remaja? Bolehkah gigi yang jatuh ketika remaja tumbuh semula?

Ketahui terlebih dahulu mengenai gigi susu dan gigi kekal

Manusia secara amnya akan mengalami dua kali pertumbuhan gigi. Pertama Gigi bayi, atau gigi primer, mula tumbuh ketika bayi berusia sekitar 6 bulan hingga 2 hingga 3 tahun. Pada masa mereka berusia 3 tahun, rata-rata anak mempunyai 20 gigi bayi di rahangnya. Gigi bayi ini secara beransur-ansur jatuh atau gugur dan kemudian digantikan oleh gigi kekal, bermula dari usia 5 hingga 6 tahun dan selesai pada awal remaja.

Kedua , pertumbuhan gigi kekal atau gigi sekunder yang menggantikan gigi susu. Fasa penggantian ini menyebabkan rahang diisi dengan campuran gigi susu dan gigi kekal. Gigi kekal biasanya menggantikan gigi bayi sepenuhnya pada usia 12 hingga 13 tahun.

Gigi bayi yang hilang akan diganti dengan gigi kekal dalam masa satu minggu hingga enam bulan. Walau bagaimanapun, jika gigi hilang kerana patah tulang atau reput, ia memerlukan masa lebih lama untuk gigi kekal itu.

Punca gigi longgar pada remaja dan orang dewasa

1. Trauma pergigian

Kehilangan gigi boleh disebabkan oleh pukulan keras ke kepala atau langsung pada gigi. Beberapa kebiasaan yang cenderung dilakukan setiap hari juga dapat mencetuskan gigi jatuh, seperti kebiasaan membuka botol atau merobek pembungkus makanan dengan gigi anda. Gigi anda tidak dirancang untuk melakukan perkara-perkara ini. Oleh itu, elakkan tabiat ini agar gigi lebih sihat.

2. Penyakit gusi (periodontitis)

Penyakit gusi adalah penyakit gingivitis lanjut yang dicirikan oleh jangkitan pada gusi, tulang rahang, dan tisu penghubung antara gigi dan gusi. Periodontitis boleh menyebabkan gigi anda kendur atau gugur.

3. Penyakit lain

Selain penyakit gusi, beberapa penyakit kronik seperti diabetes, barah, osteomielitis, dan penyakit autoimun dapat menyebabkan orang dewasa mengalami kehilangan gigi pada usia dini. Sekiranya semasa remaja anda mengalami keadaan ini, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui kemungkinan penyakit yang menyertainya.

Bolehkah gigi yang jatuh ketika remaja tumbuh semula?

Kemungkinan gigi tumbuh kembali bergantung pada jenis gigi yang hilang, sama ada gigi bayi atau gigi kekal. Sekiranya gigi yang hilang adalah gigi bayi, kemungkinan gigi tersebut akan diganti dengan gigi kekal. Walau bagaimanapun, gigi susu sangat jarang bertahan sehingga usia 17 tahun.

Dilaporkan oleh WebMD, ketiga gigi dari tengah ke kanan dan ke kiri pada umumnya akan rontok pada usia 6 hingga 12 tahun. Gigi seri tengah akan jatuh pada 6 hingga 7 tahun, gigi seri akan jatuh pada 7 hingga 8 tahun, dan gigi taring pada 10 hingga 12 tahun. Sementara itu, geraham biasanya akan jatuh pada usia 9 hingga 12 tahun.

Sekiranya gigi yang hilang adalah gigi kekal, kemungkinan tidak ada benih yang tersedia untuk menggantikannya. Walau bagaimanapun, ada juga seseorang yang mempunyai gigi susu kekal dan tidak gugur sehingga remaja atau bahkan dewasa. Sekiranya masih ada gigi kekal di belakang gigi bayi yang belum tumbuh, maka kemungkinan pertumbuhan gigi boleh berlaku.

Terdapat juga beberapa orang yang tidak mempunyai implan gigi, jadi mereka mempunyai gigi yang lebih sedikit daripada yang lain. Oleh itu, untuk maklumat lebih lanjut, tanyakan kepada doktor gigi anda dan lakukan sinar-X pergigian. Sekiranya pada akhirnya tidak ada gigi biji, anda harus mengambil jalan lain jika anda benar-benar mahu mengganti gigi tersebut. Satu kemungkinan adalah dengan implan gigi. Rujuk lebih lanjut dengan doktor gigi yang dipercayai anda.

Recent Posts