5 Kelebihan Pingpong, dari Membuat Otot Kuat hingga Mencegah demensia pikun

Setiap sukan mempunyai kelebihan tersendiri, juga tenis meja. Sukan ini mungkin tidak memerlukan anda berlari di sekitar gelanggang atau mengangkat beban berat. Namun, manfaat kesihatannya tidak boleh dipandang rendah.

Kelebihan bermain pingpong

Seperti namanya, sukan pingpong dilakukan dengan meja khas sebagai arena untuk bersaing. Walaupun arena yang digunakan tidak sebesar sukan lain, anda masih harus gesit dalam menangkis bola yang berasal dari lawan.

Ini akan memberikan faedah berikut:

1. Meningkatkan stamina

Secara tidak langsung, faedah terbesar pingpong akan memberi kesan kepada stamina anda. Ping pong adalah sukan yang memerlukan daya tahan pernafasan dan otot badan. Semasa perlawanan, anda mesti bergerak dengan cepat sambil menahan nafas.

Secara beransur-ansur, badan anda dilatih untuk menggunakan oksigen dengan berkesan. Otot tangan dan kaki juga semakin kuat kerana terbiasa bergerak dengan cepat. Akhirnya, stamina meningkat dan badan anda tidak cepat letih semasa melakukan aktiviti.

2. Menajamkan fungsi otak

Selain melatih daya tahan pernafasan dan otot badan, ping pong juga dikenali sebagai latihan terbaik untuk otak.

Kerana tenis meja memberi manfaat kepada otak dengan merangsang bahagian yang mengatur pergerakan, kemahiran motor, dan strategi.

Bermain pingpong juga melatih fungsi kognitif (pemikiran), koordinasi mata dan tangan, dan refleks.

Kesan ini muncul ketika mata menangkap pergerakan bola ping pong. Otak juga dirangsang untuk meramalkan arah bola dan strategi untuk menangkisnya.

3. Mencegah demensia pikun

Sukan pingpong mengaktifkan beberapa bahagian otak pada masa yang sama. Berkat ini, orang yang kerap bermain tenis meja dapat mengalami peningkatan kecerdasan, kesedaran, dan fungsi otak secara keseluruhan.

Kelebihan ping pong yang satu ini tentunya sangat berpengaruh bagi warga tua. Ping pong boleh menjadi cara yang menyeronokkan bagi mereka untuk mengasah otak sehingga mereka menghindari risiko demensia akibat penyakit Alzheimer.

4. Membantu menurunkan berat badan

Ping pong adalah salah satu jenis sukan yang membakar banyak kalori. Sukan ini juga digolongkan sebagai senaman aerobik. Senaman aerobik adalah jenis senaman yang memerlukan oksigen dan sangat berkesan untuk membakar lemak.

Oleh itu, ping pong akan memberikan faedah besar bagi anda yang menurunkan berat badan. Semasa makan makanan kaya nutrien, cubalah bermain pingpong secara berkala dan rasakan perubahan berat badan anda.

5. Meningkatkan ketumpatan tulang

Latihan intensiti tinggi mempunyai kesan osteogenik pada tubuh, yang bermaksud dapat merangsang pertumbuhan tulang. Kesan ini juga dapat meningkat apabila badan anda bergerak ke arah yang berbeza dengan beberapa saat berhenti.

Semua ciri ini terdapat dalam pingpong. Selagi ia dilakukan secara berkala, bermain pingpong akan memberikan faedah berupa peningkatan kepadatan tulang. Akibatnya, tulang menjadi lebih kuat dan anda mengelakkan risiko kecederaan.

Ping pong mungkin kelihatan kurang berat berbanding sukan lain. Sebenarnya, sukan ini mempunyai banyak kelebihan dan kelebihan. Bermula dari menjaga sistem pernafasan, kekuatan otot, kepadatan tulang, hingga mencegah demensia pikun pada orang tua.

Ping pong juga mempunyai risiko kecederaan yang sangat rendah. Malah pemula yang tidak pernah mencubanya dapat mempelajarinya dengan mudah. Jadi tunggu apa lagi? Cuba bermain pingpong dan rasakan kelebihan sukan ini untuk badan anda.

Recent Posts