Jerawat Pasir: Sebab, Karakteristik, Cara Menghilangkan Noda

Jerawat yang anda alami berupa benjolan kecil yang muncul dalam jumlah yang banyak dan sekata? Kemungkinan besar anda mengalami jerawat berbau atau biasa disebut jerawat. Ketahui punca dan bagaimana menyingkirkannya di bawah.

Apa itu jerawat pasir?

Jerawat pasir atau jerawat adalah jerawat yang dicirikan oleh nodul kecil yang tidak berkembang atau biasa disebut jerawat jerawat komedonal . Jerawat jenis ini biasanya hampir tidak kelihatan, tetapi terasa kasar ketika disentuh.

Secara umum, jerawat merangkumi pelbagai jenis jerawat, iaitu jerawat pustula, whiteheads ( whitehead ), dan jerawat papular. Ketiga-tiganya berbeza dengan komedo.

Komedo biasanya hanya menyumbat liang yang mengalami pengoksidaan. Sementara itu, jerawat ini mengalami penyumbatan di kawasan yang sama atau bahkan lapisan kulit yang paling dalam sehingga menyebabkan keradangan.

Ciri rehat

Sumber: Daya tarikan Media

Ciri-ciri jerawat pasir mungkin kelihatan serupa dengan jerawat biasa yang kadang-kadang muncul 1-2 keping. Walaupun begitu, kedua-duanya agak berbeza, baik dari segi ciri dan penyebabnya.

Lepuh biasanya disebabkan oleh kerengsaan kulit kerana tekanan yang berlebihan pada liang, panas, dan geseran pada kulit. Sekiranya kulit mengalami geseran berterusan, permukaannya akan menjadi kasar dan jerawat akan tumbuh.

Berikut adalah beberapa ciri jerawat yang membezakannya dengan jerawat pada umumnya.

 • Lebih kecil dari segi saiz.
 • Mempunyai kepala putih yang mengandungi nanah dan lemak.
 • Muncul dalam jumlah yang banyak dan sama rata di permukaan kulit.
 • Kadang-kadang kulit di sekitarnya berwarna merah akibat keradangan teruk.

Selain itu, jerawat pasir juga lebih mudah tersebar di permukaan wajah, terutama jerawat di pipi atau jerawat di dahi. Walau bagaimanapun, kawasan penampilan jerawat tidak hanya wujud di satu tempat.

Jerawat jenis ini sangat mungkin merebak ke kawasan kulit yang lain. Terutama apabila anda sering memerah jerawat. Kerana kebiasaan ini dapat mencetuskan penyebaran jangkitan dan meninggalkan bekas luka pada kulit.

Punca jerawat pasir

Seperti disebutkan sebelumnya, penyebab jerawat ini merujuk kepada kerengsaan kulit kerana geseran dan tekanan yang berlebihan. Keadaan ini biasanya berpunca daripada peralatan sukan atau pakaian ketat yang menggosok kulit anda.

Geseran dari pakaian dan peralatan menyebabkan kerengsaan kulit. Apabila ini berlaku pada kulit yang mudah berjerawat, kerengsaan dapat mencetuskan munculnya jerawat baru dalam jumlah yang banyak.

Namun, jerawat juga boleh disebabkan oleh pori-pori yang tersumbat oleh gabungan sel kulit mati, minyak, dan bakteria.

Pori-pori seharusnya berfungsi sebagai jalan bagi minyak dan peluh yang dihasilkan oleh kulit untuk keluar. Namun, jalan pori-pori yang menyempit dan tersumbat oleh sel-sel kulit mati menghalang lebihan minyak keluar.

Keadaan ini menyebabkan sebum yang berlebihan terperangkap dan mengundang bakteria penyebab jerawat membiak. Akibatnya, pori-pori yang tersumbat menjadi meradang dan menyebabkan benjolan atau jerawat bernanah.

Faktor-faktor yang mencetuskan penyumbatan liang

Sebenarnya terdapat banyak faktor yang menyebabkan liang tersumbat, termasuk yang berikut.

 • Perubahan hormon androgen semasa haid, kehamilan, dan akil baligh yang mempengaruhi pengeluaran minyak berlebihan.
 • Tekanan yang mencetuskan perubahan hormon dan tabiat tidur atau makan.
 • Kerap menyentuh wajah dengan jerawat dengan tangan kotor.
 • Jarang membersihkan wajah setelah memakai alat solek.
 • Malas hendak mencuci muka.

Pelbagai Ciri-ciri Penyakit Kulit yang mudah dikenali

Cara menghilangkan jerawat pasir

Pada dasarnya, cara menghilangkan jerawat pasir adalah serupa dengan bentuk jerawat yang lain. Lebih-lebih lagi, kini terdapat pelbagai ubat jerawat ringan hingga sederhana yang dijual secara bebas di pasaran.

Walaupun begitu, ada kemungkinan anda juga memerlukan rawatan dari pakar. Berikut adalah beberapa langkah untuk menghilangkan jerawat jenis ini.

Ubat jerawat tanpa preskripsi doktor

Produk rawatan jerawat sebenarnya berfungsi dengan cara yang berbeza, bergantung pada bahan aktifnya.

Beberapa ubat jerawat yang dijual bebas berfungsi untuk membunuh bakteria penyebab jerawat. Sementara itu, beberapa digunakan untuk menghilangkan minyak berlebihan dari kulit atau mempercepat pertumbuhan sel kulit baru.

Berikut adalah beberapa ramuan yang terdapat dalam ubat-ubatan bebas untuk merawat jerawat degil, termasuk jerawat pasir.

 • Benzoil peroksida (2.5 - 10%) untuk membunuh bakteria penyebab jerawat.
 • Asid salisilik (0.5 - 5%) untuk membantu mengelakkan liang tersumbat.
 • Asid alfa hidroksi (AHA) membantu membuang sel kulit mati dan mengurangkan keradangan.
 • Sulfur untuk membuang sel kulit mati dan membuang lebihan minyak.

Keempat-empat ramuan di atas kadang-kadang digabungkan antara satu sama lain untuk menjadikan rawatan jerawat lebih berkesan. Jangan lupa bahawa anda perlu mengikuti arahan pada label ubat dan memberi perhatian kepada sebarang kesan sampingan.

Rawatan jerawat dari doktor

Sekiranya ubat-ubatan di kaunter tidak berkesan, anda mungkin perlu berjumpa doktor untuk jerawat pasir.

Setelah berjumpa doktor dan mendapatkan diagnosis masalah kulit ini, doktor mungkin akan menetapkan antibiotik. Penggunaan antibiotik, seperti doxycycline atau tetracyline, biasanya bertujuan untuk membunuh bakteria.

Bukan hanya itu, ubat yang tersedia dalam bentuk oral dan topikal juga membantu menghalang pertumbuhan bakteria untuk mengurangkan keradangan pada kulit.

Antibiotik untuk jerawat tidak berfungsi sendiri, tetapi digabungkan dengan ubat lain, seperti benzoil peroksida dan asid salisilik. Dengan cara itu, kombinasi ubat ini lebih berkesan dalam mengurangkan penumpukan sel kulit mati dan mempercepat proses pemulihan.

Walaupun begitu, penggunaan ubat ini tidak dapat dilakukan dalam jangka masa panjang kerana risiko ketahanan bakteria. Setelah keadaan kulit bertambah baik, penggunaan antibiotik akan dihentikan dan rawatan akan diteruskan dengan jenis ubat lain.

Petua untuk mencegah kembalinya jerawat pasir

Walaupun ubat jerawat cukup berkesan, ada beberapa cara semula jadi yang dapat dilakukan untuk membantu menyembuhkan jerawat pasir. Beberapa tabiat ini juga perlu diterapkan untuk mengelakkan jerawat kembali.

Cuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari

Mencuci muka dengan kerap adalah kebiasaan yang baik. Namun, anda pasti tidak boleh mencuci muka dengan produk penjagaan yang anda pilih. Berikut adalah beberapa petua untuk mencuci muka agar jerawat tidak muncul semula.

 • Pilih sabun pembersih ringan.
 • Jangan menggosok kulit secara berlebihan, terutamanya kawasan yang mudah berjerawat.
 • Elakkan mencuci muka terlalu lama kerana boleh merengsakan kulit dan dapat meninggalkan bekas jerawat.
 • Keringkan kulit dengan tuala lembut.

pilih penjagaan kulit dan kosmetik mengikut jenis kulit

Selain mencuci muka, anda juga perlu bijak memilih penjagaan kulit dan kosmetik mengikut jenis kulit anda. Sebabnya ialah, penggunaan kosmetik tebal dan berasaskan minyak, terutama ketika kulit rawan jerawat, sebenarnya memburukkan lagi keadaan kulit.

Oleh itu, sentiasa bersihkan wajah anda sebelum menggunakan kosmetik dan selepas melakukan aktiviti. Cuba pilih kosmetik dan penjagaan kulit dengan sedikit kandungan minyak dan digunakan dalam had yang munasabah agar tidak menyumbat liang.

Jangan lupa untuk selalu menggunakan pelindung matahari khas untuk wajah. Pilih berdasarkan jenis kulit. Sebabnya, ubat krim atau jerawat yang anda gunakan boleh membuat anda sensitif terhadap cahaya matahari.

Pencegahan lain

Selain dua kaedah yang telah disebutkan, ada beberapa perkara lain yang perlu dipertimbangkan untuk menghilangkan jerawat pasir dengan lebih cepat seperti berikut.

 • Jaga kebersihan rambut, terutama pada kulit kepala berminyak.
 • Jangan muncul jerawat.
 • Pilih pelembap berasaskan air dan bebas minyak.
 • Pakai pakaian yang longgar, terutamanya ketika bersenam.
 • Kurangkan geseran kulit yang disebabkan oleh peralatan sukan dengan pembalut bersih.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, anda harus menghubungi doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts