7 Bahaya Rongga Yang Boleh Maut

Masih ramai orang yang terlepas menjaga gigi dan mulut mereka. Tidak sedikit yang menyedari pentingnya melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor gigi. Sebenarnya, gigi yang tidak dijaga terdedah kepada kerosakan dan juga rongga. Sekiranya dibiarkan berterusan, rongga adalah bahaya bagi kesihatan. Bukan hanya untuk kesihatan mulut, tetapi juga untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Komplikasi akibat rongga malah boleh mendatangkan bahaya dalam bentuk penyakit kronik yang boleh mengakibatkan kematian.

Bahaya rongga jika tidak dirawat

Rongga biasanya lubang hitam atau coklat gelap yang tumbuh di permukaan geraham belakang dan geraham lain yang bertanggungjawab untuk mengunyah dan mengisar makanan.

Secara amnya, rongga dialami oleh kanak-kanak, tetapi ada kemungkinan bahawa banyak orang dewasa juga mengalami masalah gigi yang satu ini.

Dipetik dari Mayo Clinic, rongga adalah masalah pergigian yang sangat biasa. Oleh itu, tidak jarang orang tidak menganggapnya begitu serius. Sebenarnya, jika dibiarkan sahaja akan ada bahaya dari rongga. Seperti kerosakan gigi berlaku ditambah dengan komplikasi serius.

Sekiranya rongga tidak dirawat dengan baik, mereka boleh menyebabkan jangkitan pada tisu badan. Sekiranya tisu badan dijangkiti, jangkitan itu akan merebak ke organ tubuh yang lain.

Apabila gigi anda berlubang dan rosak, perkara yang boleh anda alami adalah:

  • Kesakitan yang mengganggu aktiviti harian.
  • Terdapat penurunan berat badan untuk masalah pemakanan. Ini berlaku kerana sukar mengunyah juga terasa pedih.
  • Kehilangan gigi yang boleh mempengaruhi penampilan

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan kerana rongga yang tidak dirawat.

1. Kesakitan yang teruk

Rongga menyebabkan kesakitan yang kadang-kadang tidak boleh dipandang ringan. Keterukan kesakitan ini bergantung pada seberapa besar rongga.

Bahaya rongga pertama adalah bahawa anda tiba-tiba mengalami sakit berdenyut di gigi yang tidak akan bertahan lama.

Tetapi tidak lama kemudian, rasa sakit itu muncul kembali dan bahkan merebak ke telinga dan rahang sehingga menyebabkan sakit kepala. Kesakitan ini kadangkala membuat aktiviti anda terhambat.

Sebenarnya, tidak jarang ketika rasa sakit berlaku, kesan rongga menyebabkan anda menjadi lebih peka terhadap persekitaran di sekitarnya, mudah marah ketika anda mendengar bunyi bising, misalnya.

2. Mempengaruhi struktur rahang

Sekiranya anda mempunyai rongga tetapi dibiarkan terlalu lama, ini akan menyebabkan rongga lain seperti jangkitan merebak. Bukan hanya pada gigi, tetapi juga pada gusi.

Walaupun tidak disembuhkan, bahaya rongga akan menyebabkan kerosakan pada tulang rahang.

Ini berlaku sekiranya terdapat beberapa gigi yang hilang akibat pereputan dari rongga, maka gigi secara automatik akan bergeser dan mempengaruhi struktur gigi anda dan tentunya akan mempengaruhi struktur rahang juga.

3. Pembentukan abses

Bahaya rongga juga boleh menyebabkan abses di kawasan gigi anda. Inilah yang berlaku sekiranya rongga dibiarkan tidak dapat dirawat sehingga jangkitan merebak ke tisu lembut pulpa, mulut, atau rahang.

Pembentukan abses, atau poket nanah, dapat dilihat di sekitar gusi atau gigi dan boleh sangat menyakitkan. Abses ini disebabkan oleh kehadiran bakteria di dalam mulut.

Anda memerlukan rawatan perubatan segera untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk. Sekiranya tidak, apa yang berlaku adalah kerosakan tisu pada tulang gigi.

4. Penyakit gusi

Penyakit gusi juga boleh menjadi salah satu bahaya rongga anda. Seperti radang gusi, ia dicirikan oleh rasa sakit dan radang pada gusi, dan boleh merebak ke bahagian lain pada gusi.

Ini menyebabkan gusi kelihatan merah dan bengkak, malah boleh berdarah ketika disentuh atau disikat.

Dalam kes yang lebih teruk, ini boleh menyebabkan penyakit gusi yang disebut periodontitis. Keadaan stau ini adalah jangkitan pada kawasan gusi tetapi lebih serius. Ini kerana jangkitan boleh merosakkan tisu tulang yang menyokong gigi.

5. Gigi patah

Gigi adalah salah satu bahagian tubuh yang terkuat. Namun, apabila sesuatu berlaku, seperti kecederaan, ia akan menyebabkan gigi patah.

Bukan hanya kerana jatuh, menggigit sesuatu yang keras, atau bahkan mengunyah makanan terlalu keras, gigi yang patah juga dapat terjadi kerana bahaya berlubang. Ini berlaku kerana gigi lemah dan tidak dapat menahan beban sehingga berisiko patah dengan mudah.

6. Penyakit jantung

American Academy of Periodontology mengatakan terdapat banyak kajian yang menghubungkan penyakit periodontal (penyakit gigi dan gusi) dengan risiko penyakit jantung.

Gusi yang bengkak dan cedera dapat mencetuskan bakteria di mulut memasuki aliran darah. Keadaan ini juga bahaya dari rongga yang boleh terjadi sehingga boleh menyebabkan jangkitan pada otot di dalam jantung (Endokarditis berjangkit).

Jangkitan memerlukan rawatan lebih lanjut dengan antibiotik.

7. Pukulan

Kajian lain menunjukkan hubungan antara penyakit periodontal dan strok. Kajian ini melihat hubungan kausal dengan bahaya rongga seperti jangkitan mulut sebagai faktor risiko strok.

Sebabnya ialah masalah jangkitan mulut dijumpai pada pesakit dengan COiskemia erebrovaskular - keadaan di mana aliran darah tidak mencukupi dibawa ke otak, yang menyebabkan strok isemik.

Kedua-dua penyakit jantung dan strok, kedua-duanya berisiko menyebabkan kematian.

Bagaimana merawat bahaya rongga?

Perkara yang paling penting untuk dilakukan sekiranya anda mengalami bahaya dan kesan pada rongga adalah, segera berjumpa doktor sehingga dia dapat segera dirawat tindakan selanjutnya. Sekiranya rongga gigi sudah mula membesar, biasanya doktor akan mengisinya.

Di samping itu, terdapat beberapa cara lain untuk mengatasi kesakitan sebelum berjumpa doktor.

  • Jaga mulut dan gigi anda sebaik mungkin. Ini juga merangkumi kawasan gigi yang merasa bermasalah, seperti rongga.
  • Ambil ubat penahan sakit sementara seperti ibuprofen, paracetamol, atau naproxen. Di samping itu, anda juga boleh mengambil antibiotik yang telah diresepkan oleh doktor.
  • Perhatikan juga pengambilan makanan atau minuman yang dimakan. Elakkan makanan dan minuman yang terlalu sejuk, panas, dan manis.

Jadi, mulai sekarang jangan memandang rendah rongga! Sebabnya, selain menimbulkan rasa sakit, rongga jika tidak dirawat akan menyebabkan jangkitan menjadi lebih teruk malah kematian.

Recent Posts