Cara Menggugurkan Kesan Sampingan yang Selamat dan Minimum

Pengguguran atau pengguguran sering dikenal pasti untuk mengakhiri kehamilan yang tidak diingini dan merupakan tindakan yang ditentang oleh banyak orang. Sebenarnya, dalam kes tertentu, pengguguran boleh menjadi pilihan terbaik bagi ibu dan janin dalam kandungan. Walaupun begitu, prosedur pengguguran mesti dilakukan di bawah pengawasan doktor. Inilah cara menggugurkan yang betul dan betul, mengikut peraturan perubatan yang ditetapkan.

Pelbagai cara untuk menggugurkan kandungan

Perlu ditekankan bahawa pengguguran dengan tujuan mengakhiri kehamilan yang tidak diingini adalah haram.

Namun, jika anda harus melakukannya kerana keadaan kesihatan yang tidak memungkinkan untuk meneruskan kehamilan, anda tidak perlu risau selagi anda mengikuti nasihat doktor.

Menggugurkan diri sendiri boleh mendatangkan pelbagai masalah kesihatan. Oleh itu, sangat penting jika anda melakukan cara menggugurkan kandungan dengan bantuan doktor dan pegawai perubatan.

Oleh itu, pertimbangkan dengan teliti dan selalu berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk melakukan prosedur ini.

Secara umum, ada dua cara untuk membatalkan prosedur perubatan, iaitu:

1. Dadah untuk pengguguran

Kaedah pengguguran ini biasanya menjadi pilihan pertama sekiranya kehamilan masih di awal trimester pertama (12 minggu kehamilan).

Memetik dari NHS, jika digunakan dalam dos yang tepat, ubat pengguguran ini (pengguguran pengguguran) dapat berfungsi dengan berkesan hingga 97 persen.

Dua ubat yang sering diresepkan oleh doktor untuk pengguguran adalah mifepristone (Korlym) dan misoprostol (Cytotec).

Kedua-dua ubat ini berfungsi dengan menyekat tindakan hormon progesteron, yang merupakan hormon yang diperlukan oleh embrio untuk tumbuh dan berkembang. Ubat ini juga akan mencetuskan kontraksi rahim dan mendorong tisu embrio keluar.

Mifepristone dan misoprostol boleh diambil secara oral atau dimasukkan ke dalam faraj. Setelah beberapa jam mengambil ubat tersebut, biasanya seseorang akan mengalami kekejangan perut dan pendarahan berat.

Diperlukan sekitar tiga hingga empat hari untuk semua tisu embrio dikeluarkan sepenuhnya dari badan. Ikuti dengan teliti cadangan yang diberikan oleh doktor.

Perlu difahami bahawa tidak semua wanita hamil dibenarkan menggunakan kaedah ini untuk menghentikan kehamilan mereka. Terutama jika:

 • Anda mempunyai alahan terhadap ubat tersebut
 • Anda mempunyai kehamilan di luar rahim (kehamilan ektopik)
 • Anda mengalami gangguan pendarahan atau mengambil pengencer darah
 • Anda menghidap penyakit hati, ginjal, atau paru-paru
 • Anda menggunakan kawalan kelahiran spiral / IUD
 • Anda telah lama mengambil ubat kortikosteroid

Semasa menjalani petua pengguguran, segera hubungi doktor jika anda mengalami pendarahan teruk yang memerlukan anda menukar lebih dari dua pembalut dalam satu jam.

Juga, hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami demam atau gejala seperti selesema selama lebih dari satu hari.

2. Prosedur operasi

Bagaimana operasi menggugurkan rahim sebenarnya akan bergantung pada usia kehamilan. Sekiranya anda berada di trimester pertama, kemungkinan besar anda akan menjalani prosedur aspirasi vakum.

Sementara itu, jika anda berada di trimester kedua (sudah lebih dari 13 minggu kehamilan), kemungkinan anda akan menjalani prosedur pelebaran dan pengosongan (D&E).

Sekiranya usia kehamilan telah memasuki trimester ketiga, prosedur yang disyorkan adalah pelebaran dan pengekstrakan (D&E).

Aspirasi vakum

Prosedur ini biasanya memakan masa sekitar 10 minit. Untuk melakukan prosedur ini, doktor anda akan meminta anda berbaring di atas katil khas yang membolehkan anda menekuk lutut.

Doktor akan memasukkan alat yang disebut spekulum ke dalam faraj. Alat ini berfungsi untuk melebarkan faraj sehingga doktor dapat melihat serviks. Selepas itu, doktor akan mengelap vagina dan serviks dengan larutan antiseptik.

Kemudian doktor akan menyuntikkan ubat bius ke dalam serviks dan memasukkan tiub kecil yang melekat pada mesin penyedut (vakum) ke dalam rahim dan kandungan rahim dibersihkan.

Prosedur ini hanya boleh dilakukan oleh doktor terlatih di hospital. Berbanding dengan kaedah pengguguran lain, prosedur ini juga kurang menyakitkan.

Walaupun begitu, anda mungkin merasa kekejangan perut kerana rahim akan menguncup ketika tisu dikeluarkan.

Perlu difahami bahawa kaedah pengguguran ini tidak dapat dilakukan dalam semua keadaan.

Sekiranya wanita hamil mengalami gangguan pembekuan darah, keadaan rahim yang tidak normal, dan jangkitan pelvis berlaku, aspirasi vakum bukanlah pilihan yang tepat.

Pelebaran dan pengosongan

Cara membatalkan ini biasanya disarankan oleh doktor ketika usia kehamilan memasuki trimester kedua dan janin mempunyai masalah serius.

Dilatasi dan evakuasi diri adalah prosedur yang menggabungkan aspirasi vakum, forceps (alat penjepit khas), dan kuret dilatasi. Pada hari pertama, doktor akan membuat serviks melebar untuk memudahkan membuang tisu kehamilan.

Pada hari kedua, doktor menggunakan forceps untuk membuang janin dan plasenta, dan akan menggunakan alat seperti sudu yang disebut kuret untuk mengikis lapisan rahim.

Prosedur ini akan menyakitkan, tetapi doktor anda biasanya akan menetapkan ubat untuk mengurangkan kesakitan. Doktor biasanya mengambil masa sekitar 10 hingga 20 minit untuk melakukan prosedur ini.

Pelebaran dan pengekstrakan

Pelebaran dan pengekstrakan adalah prosedur yang dilakukan oleh doktor kami, masalah serius bagi ibu dan janin berlaku ketika usia kehamilan lebih dari 21 minggu.

Secara amnya, prosedur ini tidak jauh berbeza dengan dilatasi dan pengosongan. Bezanya, prosedur ini melibatkan pembedahan untuk mengakhiri rahim. Sekiranya diperlukan, doktor boleh melakukan induksi persalinan, histerotomi, dan histerektomi.

Apabila seseorang dinyatakan mempunyai masalah dengan kehamilannya, pengguguran kadangkala merupakan salah satu cara untuk menggugurkan kandungan yang mesti diambil. Ini dilakukan untuk keselamatan pesakit, tentunya dengan persetujuan ibu dan pasangannya.

Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik, berjumpa doktor. Mengikuti arahan dengan teliti juga dapat membantu anda menjalankan prosedur ini dengan risiko yang lebih rendah.

Apakah kesan sampingan ubat-ubatan haram sebagai kaedah pengguguran?

Berdasarkan catatan (WHO) pada tahun 2008, sebanyak 5 juta orang di seluruh dunia terpaksa mendapatkan rawatan kecemasan setelah pengguguran di rumah dengan ubat-ubatan di kaunter.

Keluhan yang paling biasa adalah demam tinggi dan pendarahan berat. Pendarahan yang berlaku umumnya disertai oleh gumpalan dan tisu dari rahim.

Kesan sampingan lain adalah:

 • Pening dan muntah
 • Kejang perut
 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Sakit kepala
 • Perut terasa kenyang

Sementara itu, overdosis ubat pengguguran biasanya ditunjukkan oleh gejala berikut:

 • Kejang
 • Pening
 • Tekanan darah rendah
 • Gegaran
 • Denyutan jantung menjadi perlahan
 • Susah bernafas.

Di samping itu, anda mungkin mengalami reaksi alergi yang serius (kejutan anaphylactic) terhadap bahan-bahan tertentu dalam ubat-ubatan yang diambil tanpa pengawasan doktor. Kejutan anaphylactic boleh menyebabkan kehilangan kesedaran dan bahkan kematian.

Ingat, penggunaan ubat tidak menjamin pengguguran lengkap. Sekiranya janin tidak digugurkan sepenuhnya, anda berisiko dijangkiti. Di samping itu, ada kemungkinan janin akan terus tumbuh dengan kecacatan atau kelainan.

Ubat pengguguran yang dijual secara haram (tanpa preskripsi doktor) sebenarnya bukan ubat yang dirumus khas untuk menggugurkan rahim.

Hanya doktor dan pekerja kesihatan yang dapat menentukan sama ada ubat ini selamat untuk dimakan seseorang.

Doktor juga mempunyai pertimbangan mengenai berapa banyak dos yang harus digunakan, peraturan penggunaan, dan ubat lain yang mesti dimakan untuk menghilangkan gejala yang timbul akibat kehilangan janin.

Jadi, jika digunakan tanpa nasihat dan pengawasan doktor, risiko kesan sampingan berbahaya akan menjadi lebih besar.

Mempunyai kisah dan pengalaman kehamilan yang menarik dan memberi inspirasi? Mari berkongsi cerita dengan ibu bapa yang lain di sini.

Recent Posts