Adakah Benjolan Di Zakar? Ini adalah 7 penyakit yang menyebabkannya

Menjumpai gumpalan di testis nampaknya merupakan perkara yang paling menakutkan bagi lelaki. Kerana testis mempunyai peranan penting dalam perkembangan dan fungsi seksual seorang lelaki. Terdapat beberapa kemungkinan penyebab benjolan testis, termasuk kecederaan, kecacatan kelahiran, jangkitan dan faktor lain.

Pelbagai penyebab munculnya benjolan di testis

1. Varicocele

Jenis benjolan testis ini adalah jenis yang paling biasa pada lelaki. Biasanya, benjolan ini berada di atas testis atau di sebelah kiri skrotum. Varicoceles disebabkan oleh urat yang membesar di testis atau skrotum. Menurut Weill Cornell Medical College, keadaan ini biasanya mempengaruhi satu daripada tujuh lelaki. Gejala vercocele umumnya dilihat ketika seseorang menjalani akil baligh, ketika aliran darah meningkat dan memenuhi testis.

2. Hidrokel

Hidrokel adalah penumpukan cecair yang berlaku di membran yang melindungi testis. Klinik Mayo menganggarkan bahawa hidrokel berlaku pada satu atau dua daripada setiap 100 anak lelaki yang baru lahir. Pesakit biasanya hanya mengalami simptom pada usia 40 tahun. Bayi pramatang mempunyai risiko lebih tinggi terkena hidrokel.

3. Kista epididimis

Kista epididimis berlaku apabila epididimis - tiub yang membawa sel sperma dari testis - dipenuhi dengan cecair yang mengendap sehingga tidak dapat mengalir. Bentuk ketulan testis ini sangat umum sehingga tidak berbahaya. Kebanyakan sista epididimis akan sembuh sendiri.

4. Kilasan testis

Kilasan testis berlaku apabila testis anda menjadi bengkok, biasanya disebabkan oleh kecederaan atau kemalangan. Keadaan ini paling kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berumur antara 13 hingga 17 tahun, tetapi boleh mempengaruhi lelaki dari usia apa pun. Torsi testis adalah kecemasan perubatan yang memerlukan tindakan dan rawatan segera.

5. Hernia

Hernia adalah penyakit yang berlaku apabila bahagian organ atau tisu (seperti bahagian usus) menonjol ke kawasan yang tidak biasa. Bahagian organ ini muncul melalui tisu otot yang lemah atau tisu di sekitarnya sehingga timbul tonjolan atau benjolan.

6. Ketuat

Ketuat genital dicirikan oleh penampilan ketulan berdaging kecil seperti kembang kol. Ketuat genital biasanya muncul di skrotum, batang dan hujung zakar, dan dubur. Penyakit ini bukanlah ancaman serius bagi kesihatan kerana secara amnya tidak menimbulkan rasa sakit. Tetapi jangan sekali-kali cuba menghilangkan ketuat ini, kerana untuk menghilangkan ketuat anda harus berjumpa doktor untuk mengelakkan jangkitan.

7. Kanser testis

Kanser testis adalah barah yang berkembang di testis lelaki. Beberapa ketulan mungkin menunjukkan pertumbuhan barah testis. Tetapi hanya doktor yang dapat menentukan sama ada benjolan itu barah atau tidak. Kanser testis adalah sejenis barah yang agak jarang berlaku, penyakit ini biasanya berlaku pada remaja dan pada lelaki berusia lebih dari 30 tahun.

Bagaimana merawat benjolan pada testis?

Rawatan untuk ketulan dan pembengkakan testis bergantung kepada penyebabnya. Sebabnya, beberapa benjolan dan pembengkakan akan bertambah baik dari masa ke masa selagi ia tidak menimbulkan aduan yang ketara dan bukan ciri barah.

Namun, jika anda mengalami aduan yang berlanjutan dan tidak hilang, segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca benjolan di testis yang anda alami. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan memerhatikan bahagian testis anda dengan melihat dan merasakan ukuran dan kedudukan bengkak.

Sebilangan besar benjolan testis dapat didiagnosis dengan segera semasa pemeriksaan fizikal, tetapi dalam banyak kes, doktor akan melakukan ujian lebih lanjut untuk mengesahkan diagnosis melalui ujian darah, ujian ultrasound, imbasan CT, biopsi, dan sebagainya.

Adalah idea yang baik untuk mula memeriksa kedua-dua buah zakar anda secara berkala sekurang-kurangnya sekali sebulan. Selain itu, jangan lupa menjaga kebersihan alat kelamin anda, dengan menukar seluar dalam anda dengan kerap dan memakai seluar dalam yang lembut dan tidak terlalu ketat.

Recent Posts