8 Jenis Suplemen Tenaga yang Dapat Menyokong Stamina

Untuk mengekalkan tahap tenaga, anda boleh melakukan ini dengan makan makanan seimbang, berehat secukupnya, dan bersenam secara teratur. Namun, ada kalanya tidak mencukupi apabila anda memerlukan tenaga tambahan. Walau bagaimanapun, jangan hanya mengambil makanan tambahan. Anda boleh mengambil beberapa jenis suplemen penambah tenaga.

Pelbagai jenis suplemen penambah tenaga

Apabila aktiviti anda lebih sibuk dari biasa, mungkin anda memerlukan suplemen penambah tenaga agar setiap aktiviti yang akan dijalankan dapat berjalan dengan lancar. Berikut adalah pelbagai jenis makanan tambahan yang boleh anda pilih mengikut jenis kandungan.

1. Koenzim Q10 atau CoQ10

Coenzyme Q10 (CoQ10) adalah enzim yang secara semula jadi terdapat di dalam tubuh manusia. Enzim ini banyak terdapat di jantung, hati, dan buah pinggang. CoQ10 adalah antioksidan dalam badan yang berfungsi untuk meningkatkan tenaga dan menguatkan sistem imun manusia. Apabila CoQ10 dalam badan menurun, tubuh tidak dapat menghasilkan tenaga dan menyebabkan seseorang menjadi letih.

Oleh itu, makanan tambahan yang mengandungi CoQ10 boleh menjadi pilihan bagi anda yang merasa letih dan ingin menambah tenaga mereka semula. Sebagai tambahan kepada borang tambahan, CoQ10 juga terdapat dalam ikan, daging, dan kacang-kacangan, walaupun jumlahnya tidak signifikan.

2. Vitamin B12

Sama seperti vitamin B lain, vitamin B12 diperlukan oleh tubuh untuk mengubah makanan yang anda makan menjadi tenaga. Sekiranya anda kekurangan vitamin B12, anda akan merasa letih dan ini boleh menyebabkan anemia.

Oleh itu, makanan tambahan yang mengandungi vitamin B12 boleh menjadi salah satu makanan tambahan untuk anda. Walau bagaimanapun, vitamin B12 juga dapat dijumpai secara semula jadi dalam pelbagai protein hewani, seperti daging, ikan, dan produk tenusu. Dengan cara itu, seorang vegetarian berisiko kekurangan vitamin B12.

3. Besi

Zat besi diperlukan oleh badan untuk membentuk hemoglobin. Hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen dari paru-paru ke semua organ dan tisu di dalam badan. Bagi anda yang mengalami kekurangan zat besi boleh mengalami anemia, dicirikan oleh rasa keletihan dan badan menjadi lemah.

Beberapa kumpulan berisiko kekurangan zat besi dan anemia, iaitu wanita hamil dan menyusui, wanita yang sedang haid, vegetarian, dan orang yang sering menderma darah. Untuk itu, jika anda termasuk dalam kumpulan itu, anda boleh memilih makanan tambahan yang mengandungi zat besi untuk meningkatkan tenaga dalam badan anda.

4. Creatine

Creatine adalah sebatian yang terdapat dalam daging merah, unggas, dan makanan laut. Sebatian ini berfungsi sebagai sumber tenaga dalam badan.

Jurnal Persatuan Pemakanan Sukan Antarabangsa mendapati bahawa kreatin berkesan untuk meningkatkan prestasi seseorang ketika melakukan senaman intensiti tinggi. Selain itu, kreatin juga dapat digunakan untuk membantu tubuh pulih, mencegah kecederaan yang berkaitan dengan sukan, dan mengurangkan risiko dehidrasi semasa bersenam.

Oleh itu, makanan tambahan yang mengandungi kreatin biasanya dimakan bagi mereka yang kerap bersukan untuk membantu meningkatkan tenaga. Makanan tambahan ini dapat meningkatkan jumlah kreatin pada otot yang dapat membantu prestasi anda semasa bersenam.

5. Citrulline

Citrulline berfungsi untuk meningkatkan jumlah nitrogen oksida dalam badan. Nitrogen oksida berfungsi sebagai vasodilator yang meningkatkan peredaran darah, termasuk darah, oksigen, dan nutrien ke seluruh tubuh.

Apabila nitrogen oksida terhad, tubuh akan kekurangan tenaga dan menjadi lemah. Oleh itu, citrulline boleh menjadi pilihan sebagai makanan tambahan tenaga anda.

6. Tirosin

Tirosin adalah asid amino yang dihasilkan secara semula jadi oleh badan. Bahan ini penting untuk menghasilkan neurotransmitter, yang berfungsi untuk menghantar mesej di otak. Neurotransmitter akan menurun seiring dengan aktiviti setiap orang sehingga dapat mengurangkan tahap konsentrasi dan tenaga.

Oleh itu, makanan tambahan yang mengandungi tirosin boleh digunakan untuk meningkatkan tenaga badan anda. Makanan tambahan ini juga dapat membantu mengembalikan ingatan pada orang yang kurang tidur.

7. Kafein dan L-theanine

Kafein banyak digunakan untuk meningkatkan tenaga. Kafein biasanya dimakan dalam bentuk kopi, teh, minuman coklat, minuman tenaga, dan soda. Namun, banyak orang juga menghindari kafein kerana boleh menyebabkan kegelisahan, kegelisahan, dan mudah marah.

Sebaliknya, L-theanine adalah asid amino yang terdapat secara semula jadi dalam teh dan beberapa cendawan. Sebatian ini dapat membantu tubuh lebih relaks tanpa menyebabkan rasa mengantuk.

Oleh itu, makanan tambahan yang mengandungi gabungan kafein dan L-theanine dapat digunakan untuk meningkatkan tenaga sambil menghilangkan kesan sampingan kafein yang banyak orang hindari.

8. Vitamin D

Seseorang yang kekurangan vitamin D dalam badan dapat merasakan keletihan otot. Oleh itu, makanan tambahan yang mengandungi vitamin D juga boleh menjadi makanan tambahan untuk meningkatkan tenaga badan anda.

Recent Posts