Ubat dan Petua GERD Herba untuk Rawatan di Rumah

GERD (penyakit gastroesophageal reflux) menunjukkan kenaikan asid perut ke dalam esofagus, menyebabkan gejala seperti: pedih ulu hati. Berita baiknya adalah bahawa gejala GERD juga dapat diatasi dengan ubat herba dan perubahan gaya hidup.

Apakah beberapa ubat semula jadi yang boleh anda cuba? Mari lihat cadangan berikut.

Banyak pilihan ubat GERD herba

Gejala GERD bukan sahaja menghalang aktiviti, tetapi juga boleh menjadi lebih teruk dan membawa kepada beberapa komplikasi jika tidak dirawat. Sekiranya ini berlaku, anda perlu mendapatkan rawatan kombinasi dengan ubat-ubatan dan prosedur perubatan lain.

Sebelum kemunculan ubat-ubatan perubatan yang telah diuji keberkesanannya, bahan semula jadi menjadi andalan perubatan tradisional untuk GERD. Berikut ini adalah ramuan herba sebagai ubat GERD semula jadi, seperti yang dilaporkan oleh laman web Harvard Medical School.

1. Halia

Halia cukup terkenal sebagai ubat herba sejak beratus-ratus tahun yang lalu, salah satunya adalah untuk merawat pedih ulu hati. Menurut kajian tahun 2011, peserta yang mengambil suplemen jahe selama satu bulan mengalami penurunan keradangan pada sistem pencernaan mereka.

Dari kajian ini, diketahui bahawa halia kaya dengan antioksidan dan fenolik yang dapat melegakan kerengsaan gastrointestinal dan mengurangkan kontraksi otot gastrik. Sebenarnya, bahan aktif yang terkandung dalam halia sebenarnya juga terdapat dalam ubat antasid.

Berkat zat ini, jahe juga berpotensi untuk mengurangkan kemungkinan asid perut berlebihan mengalir dari perut ke kerongkongan. Di samping itu, ubat tradisional ini juga dapat melegakan gejala GERD yang lain, seperti sakit perut dan pedih ulu hati.

Anda boleh memproses halia sebagai ubat herba untuk GERD dengan pelbagai cara. Inilah contohnya.

  • Kupas dan parut atau dihiris nipis untuk dicampurkan dalam masakan.
  • Kupas dan dimakan mentah.
  • Dihiris dan direbus dengan air, kemudian dijadikan air halia untuk diminum.

2. Chamomile

Bahan semula jadi lain yang boleh anda gunakan sebagai ubat herba untuk menghilangkan gejala GERD adalah chamomile. Tumbuhan berbunga ini telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat sakit perut.

Sama seperti halia, chamomile mengandungi bahan anti-radang yang sifatnya tidak jauh berbeza dengan ubat penghilang rasa sakit NSAID seperti aspirin. Ini dilaporkan dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Laporan Perubatan Molekul.

Kajian menyatakan bahawa chamomile dapat melegakan banyak gangguan pencernaan. Bahan herba ini membantu mengatasi kesan kenaikan asid perut, menghalang pertumbuhan bakteria H. pylori, dan mengurangkan kekejangan otot di perut.

Semua faedah ini menunjukkan bahawa chamomile dapat digunakan sebagai ubat semula jadi pilihan untuk melegakan gejala GERD. Anda boleh mendapatkan kelebihan chamomile dengan menghidangkannya sebagai teh chamomile.

3. Licorice

Mungkin tidak ramai yang kenal dengan tanaman licorice. Tumbuhan ini sebenarnya mempunyai nama lain di Indonesia, yaitu minuman keras. Licorice dapat melindungi lapisan perut dan esofagus untuk mengelakkan kerengsaan oleh asid perut.

Licorice Ia berfungsi dengan meningkatkan pengeluaran lendir dalam sel-sel esofagus. Lendir yang terbentuk akan melindungi dinding esofagus dari kerengsaan akibat pendedahan berterusan kepada asid perut.

Anda boleh menemui kilang minuman keras dalam bentuk pil atau cecair yang dikenali sebagai DGL-licorice (Glycyrrhiza glabra). Kunyah atau minum ekstrak licorice ini 1 atau 2 jam sebelum makan.

4. Minyak Pudina

Minyak peppermint telah lama menjadi ubat tradisional untuk menghilangkan selesema, sakit kepala, mual, dan gangguan pencernaan. Sejumlah kajian juga menyebut minyak semula jadi ini boleh menjadi gejala GERD kerana peningkatan asid perut.

Namun, anda mesti berhati-hati ketika menggunakan minyak pudina. Jangan gunakan minyak ini pada masa yang sama dengan ubat antasid. Penggunaan kedua-duanya pada masa yang sama sebenarnya boleh mencetuskan kejadian tersebut pedih ulu hati.

Sebelum menggunakan ubat GERD semula jadi, berjumpa doktor

Perubatan tradisional mungkin menjadi pilihan anda untuk merawat gejala GERD. Sebabnya, ubat perubatan berpotensi mempengaruhi prestasi buah pinggang dan hati. Namun, harus diingatkan sekali lagi bahawa penggunaan ubat semula jadi tidak sepenuhnya selamat.

Setiap orang bertindak balas terhadap rawatan dengan cara yang berbeza. Ini bermakna ada yang berjaya menggunakan ubat-ubatan herba dan ada yang tidak. Risiko kesan sampingan tetap ada, terutama pada orang yang alah kepada ubat-ubatan atau mengambil ubat dengan cara yang salah.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan ubat semula jadi untuk merawat GERD, pastikan doktor anda memberi anda lampu hijau. Pengawasan doktor juga diperlukan semasa penggunaan ubat, terutama jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain.

Lakukan ini supaya ubat GERD semula jadi berfungsi dengan berkesan

Penyembuhan GERD tidak hanya bergantung pada ubat semula jadi yang anda ambil, tetapi juga kebiasaan dan gaya hidup anda. Sekiranya anda makan makanan yang mencetuskan asid perut, contohnya, gejala GERD akan berulang walaupun anda mengambil ubat-ubatan herba.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan agar anda bebas daripada gejala GERD yang menjengkelkan.

1. Elakkan makanan pencetus

Makanan pedas, berasid, dan berlemak boleh mencetuskan gejala GERD. Oleh itu, anda harus menghadkan jenis makanan ini. Sebaliknya, perbanyakkan makanan sihat seperti sayur-sayuran yang tidak mengandungi banyak gas atau buah yang tidak berasid.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Keberkesanan ubat semula jadi dalam melegakan GERD pastinya lebih baik jika seimbang dengan usaha anda untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Sebabnya, kegemukan (kegemukan) adalah salah satu faktor risiko yang menyebabkan GERD.

Ini kerana berat badan berlebihan memberi banyak tekanan pada perut sehingga perut menghasilkan lebih banyak asid. Kekalkan berat badan ideal anda dengan sekurang-kurangnya 30 minit senaman sederhana lima hari seminggu.

3. Berhenti merokok

Tabiat merokok boleh mencetuskan pengeluaran asid perut yang berlebihan. Berhenti merokok tidak hanya bermanfaat untuk melegakan gejala GERD, tetapi juga menjadikan tubuh lebih sihat sehingga dapat mengelakkan masalah pencernaan yang berkaitan dengan GERD.

4. Tinggikan kedudukan badan semasa berbaring

Sekiranya anda sering mengalami pedih ulu hati sambil berbaring, cuba angkat kedudukan badan anda. Tumpuk bantal atau sokongan lain di bawah kepala anda, tetapi pastikan tingginya sekitar 15 cm.

Terdapat banyak cara yang boleh diambil untuk merawat GERD, salah satunya adalah dengan mengambil ubat semula jadi. Peningkatan gaya hidup seperti menjaga diet yang sehat, berhenti merokok, dan menjaga berat badan juga dapat mendukung perawatan.

Walaupun begitu, pastikan anda telah berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan sebarang ramuan herba. Ini bertujuan untuk mengelakkan timbulnya kesan sampingan kerana penggunaan bahan-bahan tertentu dengan cara yang salah.

Recent Posts