Gusi Fisting, Apakah Sebab Yang Perlu Diperhatikan?

Gusi demam tidak boleh dipandang rendah. Selain menyebabkan kesakitan yang luar biasa, kemunculan kantong nanah di gusi boleh menyebabkan jangkitan yang teruk. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengetahui punca gusi bernanah untuk mengelakkan komplikasi serius di kawasan gigi dan mulut anda.

Pelbagai penyebab gusi meriah

Pus adalah cecair putih kekuningan, kuning kecoklatan atau kehijauan. Cecair nanah mengandungi protein, sel darah putih, bakteria, dan tisu mati.

Kemunculan benjolan nanah di tisu gusi disebut abses periodontal. Penyebab gusi bernanah adalah apabila jangkitan bakteria berlaku di ruang antara gusi dan gigi.

Terdapat sebilangan keadaan yang membolehkan bakteria memasuki mulut dan menyebabkan gusi bernanah. Antaranya:

1. Fistula oral

Fistula oral adalah rongga atau saluran yang tidak normal yang mengelilingi tisu gigi. Keadaan ini menyebabkan rongga dan keradangan gigi.

Apabila gigi anda berlubang, bakteria dan serpihan makanan dapat masuk ke akar. Akibatnya, terdapat keradangan di sekitar akar gigi dan gusi. Kuman dan bakteria di rongga gigi inilah yang menyebabkan gusi berbuih.

Jangkitan pada gusi dapat merebak dengan cepat kerana dekat dengan saluran darah. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kantong nanah dapat merebak ke tisu mulut dan bahkan menyebabkan jangkitan pada tulang di sekitar wajah.

2. Karies gigi

Penyebab gusi lebam yang paling biasa adalah gigi yang reput (karies) yang tidak dirawat. Caries adalah kerosakan yang berlaku sebelum rongga.

Bakteria di dalam mulut akan menghasilkan asid yang dapat mengikis lapisan gigi. Lapisan gigi ini yang terus terhakis dari masa ke masa boleh menyebabkan rongga atau rongga.

Sekiranya rongga di lapisan paling luar gigi (enamel) kecil, anda mungkin tidak merasakan kesakitan yang ketara. Walau bagaimanapun, rasa sakit yang sengit dapat terjadi apabila rongga bertambah besar dan kerosakan telah merebak ke lapisan gigi terdalam (dentin).

Selain menyebabkan kesakitan, jangkitan dari kerosakan gigi boleh merebak ke kawasan sekitar gusi. Akibatnya, pengumpulan nanah di tisu gusi dan di bawah akar gigi sangat mungkin.

Dalam kes yang serius, jangkitan akibat gigi yang reput juga boleh menyebabkan kematian tisu gigi.

3. Penyakit gusi

Penyakit gusi disebabkan oleh penumpukan plak gigi di sekitar gusi. Plak adalah lapisan melekit yang terdiri daripada bakteria dan serpihan makanan yang melekat pada permukaan gigi.

Apabila plak dibiarkan terus meningkat, keradangan dapat terjadi. Keradangan yang disebabkan oleh bakteria dalam plak boleh menyakitkan dan menyebabkan gusi membengkak, merah, dan berdarah.

Ia juga boleh menyebabkan kerosakan gigi dan gusi menjadi lebih sensitif daripada biasa. Dari segi perubatan keadaan ini disebut gingivitis.

Sekiranya gingivitis tidak dirawat, penyakit gusi yang lebih serius boleh menyebabkan penyakit gusi atau gusi bernanah. Abses gusi juga boleh berlaku kerana poket periodontal terlalu dalam.

Poket periodontal adalah ruang yang terbentuk di sekitar gigi akibat penyakit gusi. Poket ini dapat diisi dengan bakteria yang menyebabkan pembentukan nanah di tisu gusi.

Keadaan ini juga akan menyebabkan sakit atau sakit gigi dan membuat bau mulut menjadi kronik.

4. Sistem imun yang lemah

Sistem kekebalan tubuh yang lemah juga boleh menjadi penyebab kegatalan pada gusi anda.

Apabila sistem imun anda lemah, tubuh anda tidak dapat melawan bakteria penyebab jangkitan. Kesannya, anda akan lebih mudah terkena pelbagai jangkitan pada badan. Termasuk jangkitan yang berlaku di mulut.

Keadaan ini boleh bertambah buruk jika anda sendiri jarang menggosok gigi dan tidak menjaga kesihatan gigi anda. Mulut yang kotor membolehkan bakteria penyebab penyakit membiak semakin banyak.

Pertumbuhan bakteria boleh menyebabkan gusi anda meradang dan membengkak. Sekiranya dibiarkan, poket nanah di gusi boleh muncul.

Orang yang menghidap diabetes dan barah lebih terdedah kepada jangkitan gusi kerana sistem imun mereka cenderung lemah.

Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit yang berkaitan dengan sistem imun, buat lawatan berkala ke doktor gigi. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan beberapa masalah pergigian dan mulut pada masa akan datang.

Perkara yang meningkatkan penyebab gusi meriah

1. Gosok gigi dengan jarang

Jarang atau malas untuk menggosok gigi? Ini boleh menjadi penyebab gusi anda meriah.

Sisa makanan yang tersisa di antara gigi atau di permukaan gigi yang tidak dibersihkan dengan betul boleh membentuk plak. Pada dasarnya, kebersihan gigi yang buruk menjadikan lapisan plak menebal dan mengeras lebih cepat.

Lama kelamaan, plak yang dibiarkan terus terkumpul boleh mencetuskan radang pada gusi dan menyebabkan gusi berbau.

2. Cara yang salah untuk menggosok gigi

Cuba berhati-hati lagi, adakah cara yang betul untuk menggosok gigi? Teknik menyikat yang salah juga boleh menjadi faktor penyebab gusi bernanah, anda tahu!

Terutama jika anda menggosok gigi dengan sekuat tenaga. Selain tidak berkesan, menggosok gigi terlalu keras sebenarnya boleh menyebabkan gusi berdarah.

Perkara yang sama juga berlaku jika anda tergesa-gesa atau jika anda menarik benang terlalu cepat semasa anda berada flossing. Ya, bagaimana flossing Yang salah boleh menyebabkan gusi anda sakit dan berdarah.

Gusi terdiri daripada tisu lembut nipis. Tidak hairanlah jika geseran atau kesan keras boleh menyebabkan gusi sakit dan berdarah. Luka ini boleh mencetuskan penampilan saku abses.

Gosok gigi dengan tekun dan flossing ia bagus. Namun, pastikan anda melakukannya dengan cara yang betul. Dengan cara itu, gigi dan gusi anda sentiasa sihat.

3. Merokok

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengatakan bahawa perokok aktif dua kali lebih mungkin untuk menghidap penyakit gusi (periodontitis) daripada bukan perokok.

Pada prinsipnya, semakin banyak rokok yang dihisap setiap hari, semakin besar risiko anda terkena penyakit gusi. Terutama jika anda sudah lama melakukan kebiasaan ini.

Kandungan bahan kimia beracun dan berbahaya dalam rokok boleh mencetuskan pertumbuhan bakteria jahat di mulut. Nah, inilah yang membuat anda lebih mudah terkena jangkitan, menyebabkan gusi menjadi radang, bengkak, dan akhirnya bernanah.

Sebaliknya, merokok juga dapat melemahkan sistem imun untuk melawan bakteria yang menyebabkan jangkitan. Sistem imun yang lemah menjadikan tisu gusi yang rosak lebih sukar untuk diperbaiki.

Sebab itu, perokok lebih mudah terdedah kepada pelbagai masalah gusi dan gigi.

Komplikasi gusi bernanah

Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditanggung di kawasan gusi yang terjejas. Gusi anda juga menjadi merah dan bengkak.

Apabila beg nanah pecah, anda mungkin merasakan sensasi yang tidak menyenangkan di mulut anda. Bau mulut anda juga terasa seperti berbau busuk.

Beg nanah yang tidak mengalir membolehkan bakteria menyebar ke tisu mulut yang lain. Sekiranya pada masa itu sistem imun anda lemah, risiko menyebarkan jangkitan kepada orang lain akan meningkat.

Jangkitan gusi yang tidak dapat diperiksa juga boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius seperti sepsis. Sepsis adalah keadaan kecemasan yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Keadaan ini mempengaruhi fungsi badan dan merosakkan sistem organ anda. Sepsis boleh mengancam nyawa sekiranya penghidapnya dibawa ke doktor terlambat.

Oleh itu, jika anda mengalami keadaan ini, segera berjumpa doktor gigi. Ujian fizikal dan ujian makmal mungkin diperlukan untuk menentukan punca sebenar gusi bernanah.

Recent Posts