Punca Tahap Natrium Rendah di Badan Anda

Sejauh ini, mungkin yang sering anda dengar adalah "jangan makan terlalu banyak makanan yang mengandungi sodium kerana boleh menyebabkan tekanan darah tinggi". Namun, ternyata kadar natrium yang rendah dalam badan juga tidak baik untuk kesihatan anda. Ini boleh menyebabkan anda mengalami keletihan, pening, mual, muntah, kekejangan otot, kekejangan otot, dan kekeliruan. Lalu, bagaimana kadar natrium dalam darah dapat rendah?

Fungsi sodium dalam badan

Natrium adalah mineral dan juga elektrolit yang diperlukan untuk fungsi normal badan. Sebanyak 85% natrium dalam badan terdapat dalam darah dan cecair limfa. Mineral ini membantu mengekalkan keseimbangan cecair dan elektrolit dalam badan. Natrium juga berperanan dalam kerja otot dan saraf. Juga, berperanan dalam menjaga tekanan darah.

Tahap natrium dalam badan dikawal oleh hormon aldosteron. Hormon ini akan memberitahu buah pinggang kapan mengeluarkan natrium dalam air kencing dan kapan mengekalkan natrium di dalam badan. Selain membuang air kecil, sejumlah kecil natrium juga dikeluarkan dari badan melalui peluh. Ini adalah cara tubuh mengekalkan keseimbangan natrium dalam badan.

Natrium boleh memasuki tubuh melalui makanan yang anda makan, seperti makanan yang mengandungi garam meja, bahan pengawet, serbuk penaik, dan natrium dalam bentuk lain. Selain itu, pelbagai ubat juga mengandungi sodium, seperti julap, aspirin, ubat gigi, dan lain-lain.

Penyebab kadar natrium rendah di dalam badan

Walaupun kadar natrium dalam darah diatur oleh hormon aldosteron, kadar natrium dalam darah juga rendah. Ini dipanggil hiponatremia . Tahap natrium yang rendah dapat terjadi apabila cairan dan natrium dalam tubuh tidak seimbang, itu mungkin kerana terlalu banyak cecair di dalam badan atau kerana kadar natrium di dalam badan tidak mencukupi.

Anda perlu tahu, kadar natrium normal dalam badan adalah antara 135-145 milliequivalents per liter (mEq / L). Tahap natrium darah anda dikatakan rendah atau anda mempunyai hiponatremia jika tahap natrium darah anda di bawah 135 mEq / L.

Tahap natrium yang rendah dalam darah boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti:

  • Perubahan hormon dalam badan. Penyakit Addison boleh menyebabkan kekurangan kelenjar adrenal di dalam badan. Jadi ini boleh mempengaruhi kelenjar adrenal dalam menghasilkan hormon yang membantu menjaga keseimbangan natrium, kalium, dan cecair di dalam badan. Tahap hormon tiroid yang rendah juga boleh menyebabkan kadar natrium rendah di dalam badan.
  • Minum air terlalu banyak. Ini menjadikan tubuh menjadi cairan berlebihan, sehingga kadar natrium menjadi rendah dalam darah.
  • Kekeringan. Kebalikan dari kelebihan cecair, kekurangan cairan dalam badan atau dehidrasi juga dapat menyebabkan kadar natrium rendah. Apabila mengalami dehidrasi, tubuh kehilangan banyak cecair dan elektrolit (kadar natrium juga rendah).
  • Muntah atau cirit-birit yang teruk. Muntah atau cirit-birit boleh menyebabkan anda kehilangan banyak cecair dan elektrolit di dalam badan anda, sehingga kadar natrium rendah dalam darah anda.
  • Masalah jantung, buah pinggang dan hati. Masalah jantung (seperti kegagalan jantung kongestif), kegagalan buah pinggang, atau penyakit hati boleh mempengaruhi bagaimana buah pinggang dan hati anda berfungsi. Masalah ini boleh menyebabkan penumpukan cecair di dalam badan, yang kemudian dapat menyebabkan kadar natrium rendah dalam darah.
  • Sindrom hormon anti-diuretik yang tidak sesuai (SIADH). Dalam keadaan ini, hormon antidiuretik dihasilkan dalam tahap tinggi oleh badan. Ini menyebabkan badan menyimpan lebih banyak air di dalam badan dan bukannya mengeluarkannya melalui air kencing. Oleh itu badan anda boleh mengalami lebihan cecair dan kemudian kadar natrium yang rendah.
  • Diabetes insipidus. Diabetes insipidus boleh menyebabkan badan tidak dapat menghasilkan hormon antidiuretik yang mencukupi. Akibatnya, tubuh mengeluarkan lebih banyak cecair melalui air kencing, maka tubuh mengalami dehidrasi dan kadar natrium dalam darah rendah.
  • Ubat-ubatan tertentu. Beberapa ubat, seperti diuretik, antidepresan, dan ubat sakit, boleh menyebabkan anda lebih kerap membuang air kecil atau berkeringat lebih banyak. Oleh itu, meningkatkan risiko kekurangan cecair dan hiponatremia.

Recent Posts