Penyembuhan Kulat Kuku: Panduan Lengkap Anda •

Jangkitan kulat kuku atau onychomycosis adalah jangkitan kulat yang sering dialami oleh orang dewasa. Selain mengganggu penampilan, jangkitan kulat pada kuku juga sering menimbulkan bau yang tidak menyenangkan. Oleh itu, apakah ubat kulat kuku yang berkesan?

Cara merawat kulat kuku kaki

Beberapa jenis jangkitan kuku kulat sukar dirawat. Oleh sebab itu, anda perlu berjumpa doktor untuk mengetahui apa yang menyebabkan kulat kuku dan rawatan mengikut tahap keparahan dan jenis kulat.

Selain itu, rawatan kuku berjamur juga memakan masa berbulan-bulan. Sebenarnya, penyakit kuku ini boleh berlaku lagi jika anda tidak merawat kuku anda atau dijangkiti orang lain.

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat kulat kuku, dari ubat kulat kuku hingga bahan semula jadi untuk mengatasi masalah ini.

Ubat kulat kuku dari doktor

Setelah berjumpa doktor dan menjalani ujian, seperti persediaan KOH untuk mengesan jenis patogen yang menyerang kuku anda, anda akan diberi ubat. Umumnya, doktor akan menetapkan ubat antijamur secara lisan (diambil) atau yang disapu pada kuku.

Sebilangan pesakit mungkin menjalani rawatan gabungan, yang merupakan kombinasi terapi antijamur oral dan topikal.

Ubat kulat kuku mulut

Bagi anda yang mempunyai jangkitan kulat kuku yang menunjukkan gejala yang agak teruk, doktor anda mungkin memberikan rawatan yang lebih agresif. Sebabnya, ubat antijamur oral dipercayai mempunyai kadar penyembuhan yang lebih tinggi daripada ubat topikal.

Ubat antijamur ini juga berfungsi lebih cepat kerana mengatasi masalah kulat pada kuku dari dalam badan. Walaupun begitu, ubat yang satu ini mempunyai sejumlah kesan sampingan, seperti ruam kulit dan penyakit hati.

Oleh itu, anda mungkin perlu menjalani ujian darah setiap bulan. Sebabnya, orang yang mempunyai penyakit hati dan jantung tidak digalakkan mengambil ubat ini.

Berikut adalah beberapa ubat oral yang telah disetujui untuk merawat kulat kuku.

 • Fluconazole
 • Griseofulvin
 • Itraconazole
 • Terbinafine

Ubat kulat kuku topikal

Selain oral, ubat kulat kuku juga terdapat dalam bentuk topikal. Ini bermakna anda boleh menggunakan salap atau krim tertentu untuk merawat kulat kuku kaki.

Salap antijamur biasanya digunakan untuk merawat jangkitan kulat ringan hingga sederhana. Rawatan topikal ini bertujuan untuk mencegah pertumbuhan kulat ketika kuku tumbuh kembali.

Kuku jari kaki biasanya tumbuh dalam masa empat hingga enam bulan. Sementara itu, kuku kaki lebih lama, iaitu 12 hingga 18 bulan. Selama ini, salap atau krim diperlukan untuk menangkis jangkitan kulat ketika kuku tumbuh.

Cabaran rawatan penyakit kuku satu ini adalah bahawa ia perlu digunakan sekerap mungkin. Sebenarnya, sebahagian daripadanya harus digunakan setiap hari untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Ubat antijamur topikal merangkumi yang berikut.

 • Amorolfine
 • Ciclopirox
 • Efinaconazole
 • Tavaborole

Berbeza dengan ubat antijamur oral, ubat topikal cenderung menyebabkan kesan sampingan ringan, seperti kuku kaki yang tumbuh ke dalam sensasi terbakar.

Cat kuku dari doktor

Anda mungkin merasa aneh apabila menggunakan cat kuku untuk merawat jangkitan kulat. Sebenarnya, cat kuku antijamur tersedia, iaitu ciclopirox.

Cat kuku ini akan disapu pada kuku yang rosak dan kulit sekitarnya sekali sehari. Tujuh hari kemudian, anda boleh membersihkan penumpukan cat dengan alkohol gosok dan mula menyapu semula dengan cat baru.

Walaupun begitu, rawatan jenis ini cukup lama dan memerlukan kesabaran. Sebabnya, anda mesti menggunakan ubat kulat kuku yang satu ini setiap hari selama hampir setahun.

Operasi

Tidak hanya penyembuhan jamur kuku, ada sejumlah prosedur pembedahan yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah ini. Prosedur pembedahan kuku ini dilakukan ketika jangkitan kulat sangat teruk dan ubat tidak berfungsi.

Secara amnya, doktor akan mengeluarkan kuku yang dijangkiti melalui beberapa prosedur seperti berikut.

 • Pembuangan kuku bukan pembedahan, iaitu menggunakan bahan kimia pada kuku
 • Pembuangan kuku pembedahan

Walaupun begitu, anda tidak perlu risau. Walaupun kedua-dua prosedur mengeluarkan kuku anda, ia masih boleh tumbuh kembali. Walau bagaimanapun, jangkitan yang gagal sembuh memerlukan penjagaan khas untuk mengelakkan kuku tumbuh kembali.

Rawatan kulat kuku di rumah

Selain mendapatkan ubat kulat kuku dari doktor, anda juga dapat memanfaatkan cara semula jadi untuk merawat penyakit kuku ini. Ada apa-apa?

1. Gunakan minyak pokok teh

Salah satu cara semula jadi untuk merawat jangkitan kuku kulat selain menggunakan ubat dari doktor adalah dengan menggunakan bahan semula jadi, seperti minyak pokok teh.

Minyak pokok teh adalah minyak pati yang biasa digunakan dalam produk kecantikan. Berita baiknya, menurut Pusat Kesihatan Komplementari dan Integratif Nasional, minyak ini sesuai untuk kulat kuku.

Ini kerana minyak pokok teh mengandungi sifat antijamur dan antiseptik yang berkesan untuk merawat kulat kuku.

Bagaimana untuk menggunakannya:

 • Bersihkan kawasan kuku yang dijangkiti dan keringkan
 • Celupkan kapas di minyak pokok teh
 • Sapukan pada kuku yang dijangkiti
 • Lakukan dua kali sehari

2. Gunakan cuka

Cuka adalah salah satu ubat kulat kuku semula jadi yang paling mudah diperoleh. Sebabnya, cuka dapat membantu menyeimbangkan pH kulit dan mempercepat rawatan jangkitan kuku kulat.

Cuka juga dapat membantu mencegah kulat merebak ke bahagian kuku yang lain.

Bagaimana untuk menggunakannya:

 • Masukkan cuka jernih atau cuka sari apel ke dalam mangkuk air suam
 • Isi lembangan dengan nisbah 1: 2
 • Rendam kaki selama 20 minit setiap hari

3. Gunting kuku rutin

Memotong kuku adalah bahagian penting dalam menjaga kuku, terutamanya apabila kuku anda dijangkiti jamur. Kaedah merawat kulat kuku ini membantu mengurangkan kesakitan dengan mengurangkan tekanan kuku.

Sebenarnya, memotong kuku sebelum menggunakan ubat kulat kuku dapat membantu ubat mencapai lapisan kuku terdalam.

Sebelum memotong atau menipis kuku tebal, disarankan agar anda melicinkannya dengan krim yang mengandungi urea. Juga, bagi orang yang mempunyai masalah dengan aliran darah ke kaki mereka dan tidak dapat memotong kuku mereka sendiri, berjumpa dengan penyedia perkhidmatan kesihatan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found