Adakah benar bahawa suntikan kawalan kelahiran menyebabkan tempoh yang tidak teratur?

Untuk mengelakkan kehamilan, ada pelbagai cara yang boleh dilakukan, misalnya dengan menyuntikkan kawalan kelahiran. Cara suntikan kontraseptif ini adalah prinsip yang sama dengan pil kawalan kelahiran, yang mempengaruhi hormon tubuh. Jadi, adakah benar bahawa menggunakan suntikan kawalan kelahiran boleh menyebabkan kitaran haid tidak teratur atau tidak teratur? Sekiranya demikian, apa yang harus dilakukan untuk menanganinya? Lihat ulasan di bawah.

Apakah suntikan kawalan kelahiran dan sejauh mana keberkesanannya untuk mencegah kehamilan?

Sebelum anda mengetahui sama ada benar bahawa suntikan kawalan kelahiran menyebabkan kitaran haid yang tidak teratur, anda mungkin perlu memahami secara ringkas apa suntikan kawalan kelahiran.

Suntikan kawalan kelahiran, juga dikenali sebagai Depo-Provera, adalah suntikan hormon untuk mencegah kehamilan yang tidak dirancang.

Dengan menggunakan pil perancang jenis ini, anda tidak perlu bersusah payah mengambil pil kawalan kelahiran setiap hari.

Selagi hormon dari kawalan kelahiran yang disuntik masih berfungsi dengan berkesan di dalam badan (kira-kira selama 3 bulan), anda tidak perlu risau.

Di samping itu, kesan positif suntikan kawalan kelahiran adalah untuk mengurangkan kesakitan haid dan membantu melegakan gejala PMS.

Suntikan kawalan kelahiran juga merupakan kaedah yang sesuai bagi anda yang tidak boleh menggunakan pil kawalan kelahiran yang mengandungi estrogen.

Suntikan kawalan kelahiran 99% berkesan untuk mencegah kehamilan. Progesteron, yang merupakan hormon yang terdapat dalam kawalan kelahiran yang boleh disuntik, adalah apa yang mempengaruhinya.

Suntikan kawalan kelahiran ini dapat mencegah kehamilan dengan berkesan selama 3 bulan akan datang. Keberkesanan suntikan kawalan kelahiran ini dalam mencegah kehamilan berkisar antara 99.3 hingga 100 peratus.

Setiap 12 minggu atau tiga bulan, anda perlu menjalani suntikan kawalan kelahiran lagi.

Sekiranya anda terlambat untuk suntikan, elakkan melakukan hubungan seks tanpa bentuk kontrasepsi lain jika anda ingin mencegah kehamilan.

Lalu, adakah benar bahawa salah satu kesan sampingan penggunaan suntikan kawalan kelahiran adalah haid menjadi tidak teratur?

Haid tidak teratur sejak suntikan kawalan kelahiran

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, salah satu kesan sampingan penggunaan suntikan kawalan kelahiran adalah kitaran haid yang tidak teratur.

Sebenarnya, kawalan kelahiran yang disuntik boleh menyebabkan anda melewatkan haid selama beberapa bulan sehingga berlaku pendarahan berat.

Haid tidak teratur boleh berlaku kerana perubahan hormon selepas suntikan kawalan kelahiran.

Sebenarnya, jika anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur setelah suntikan kawalan kelahiran, anda tidak perlu risau.

Sebabnya adalah bahawa haid tidak teratur dianggap normal bagi pengguna alat kontraseptif ini. Bagaimanapun, keadaan ini akan bertambah baik seiring dengan berjalannya waktu.

Anda mungkin tidak mempunyai kitaran haid lagi setelah menggunakan suntikan kawalan kelahiran selama 12 bulan atau lebih.

Selain itu, bagi anda yang mengalami kitaran haid yang tidak teratur atau tidak teratur, kitaran ini akan kembali normal setelah anda berhenti menggunakan alat kawalan kelahiran suntikan.

Bagi anda yang berhenti haid, anda biasanya akan mengalami pendarahan hanya dengan bintik-bintik yang keluar secara tiba-tiba.

Sekiranya anda mengalami kitaran haid yang tidak teratur setelah menggunakan alat ini, anda boleh mencuba beberapa cara yang boleh anda pilih untuk mengatasi keadaan ini.

Cara mengatasi haid yang tidak teratur kerana suntikan kawalan kelahiran

Sekiranya anda risau haid tidak teratur kerana penggunaan suntikan kawalan kelahiran, anda boleh mengikuti beberapa petua untuk mengatasinya, seperti berikut.

1. Mengambil ubat penahan sakit

Salah satu cara yang boleh anda lakukan jika kitaran haid anda tidak lancar kerana penggunaan alat kawalan kelahiran suntikan adalah dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen.

Ibuprofen adalah sejenis NSAID atau ubat anti-radang bukan steroid yang berfungsi untuk mengurangkan kejadian keradangan dan kesakitan yang mungkin timbul akibat pendarahan yang tidak teratur.

Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa penggunaan ubat ini tidak semestinya sesuai untuk anda. Sebabnya, setiap individu mempunyai tindak balas yang berbeza terhadap penggunaan dadah.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan ubat untuk merawat kitaran haid yang tidak teratur kerana suntikan kawalan kelahiran, anda harus terlebih dahulu membincangkan dengan doktor anda mengenai dos ubat sakit yang akan anda ambil.

2. Menggunakan dan membawa pembalut

Kitaran haid yang tidak teratur dapat mengotori pakaian yang anda pakai. Lebih-lebih lagi, jika anda tidak bersedia untuk keadaan ini.

Oleh itu, sentiasa mempunyai pembalut setiap kali anda melakukan perjalanan.

Bukan hanya itu, anda juga perlu kerap memeriksa bilik mandi darah atau bintik-bintik pada seluar dalam anda.

Dengan cara itu, anda boleh segera menggunakan pembalut jika terdapat bintik-bintik atau noda.

Bukan hanya itu, menyediakan pad boleh membantu anda lebih selamat dan tenang semasa dalam perjalanan. Anda pasti tidak mahu bintik-bintik darah atau noda merosakkan pakaian yang anda pakai?

3. Hentikan suntikan kawalan kelahiran

Walaupun kitaran haid yang tidak teratur adalah gejala normal yang dialami oleh pengguna suntikan kelahiran, itu tidak bermakna anda harus bertoleransi dengan gejala yang berlebihan.

Ini bermaksud, jika kitaran haid yang tidak kemas membuatkan anda mengalami pelbagai masalah kesihatan yang lain, lebih baik segera berjumpa doktor.

Apabila anda menggunakan alat kawalan kelahiran yang disuntik, keberkesanannya akan perlahan-lahan menurun setelah tiga bulan penggunaan.

Sekiranya anda ingin berhenti setelah tiga bulan penggunaan, anda boleh berhenti menggunakannya dengan tidak menyuntiknya lagi.

Walaupun begitu, anda mungkin memerlukan nasihat daripada doktor mengenai kapan kesuburan anda akan kembali.

4. Periksa dengan doktor

Anda yang mungkin tidak pernah mengalami kitaran haid yang tidak teratur tentu akan terkejut dengan kesan sampingan penggunaan alat kawalan kelahiran suntikan ini.

Walau bagaimanapun, anda perlu memahami bahawa ini adalah gejala biasa yang akan dialami oleh kebanyakan pengguna alat kontraseptif ini.

Oleh itu, cubalah untuk menerima kenyataan bahawa anda mengalami keadaan ini.

Apa yang sangat penting untuk anda lakukan adalah memeriksa keadaan anda dengan doktor. Ini juga dapat membantu anda untuk menenangkan diri.

Anda juga harus cuba memahami bahawa kitaran haid yang tidak teratur ini adalah tanda bahawa tubuh anda menyesuaikan diri dengan suntikan kawalan kelahiran.

Recent Posts