Mencegah Hypocalcemia dengan suplemen Kalsium, Vitamin C, dan D.

Gangguan kekurangan kalsium masih berlaku di sekitar kita. Salah satunya adalah hipokalsemia yang dialami oleh sekitar 27.72% populasi dunia. Keparahan hipokalsemia berkisar dari ringan dan tidak simptomatik, hingga teruk dan boleh mengancam nyawa. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara untuk mencegah hipokalsemia sejak awal.

Kenali gejala dan penyebab hipokalsemia

Hipokalsemia adalah keadaan di mana tahap kalsium dalam darah lebih rendah daripada biasa. Anda boleh dinyatakan hipokalsemia jika anda mempunyai kepekatan kalsium kurang dari 8.8 mg / dl.

Hipokalsemia lebih kerap berlaku pada orang tua, terutama mereka yang berumur lebih dari 65 tahun. Walau bagaimanapun, orang-orang dari semua peringkat umur, bahkan bayi yang baru lahir, boleh mengalami hipokalsemia. Oleh itu, wanita hamil juga perlu memperhatikan pengambilan kalsium semasa hamil.

Berdasarkan kajian dari College of Family Physicians of Canada, hipokalsemia umumnya disebabkan oleh kekurangan vitamin D dalam badan. Ubat-ubatan tertentu seperti bifosfonat, cisplatin, antiepileptik, aminoglikosida, diuretik dan perencat pam proton (PPI) juga boleh menyebabkan hipokalsemia.

Selain kekurangan vitamin D dan kesan ubat-ubatan tertentu, yang berikut juga dapat menyebabkan hipokalsemia:

 • Hypoparathyroidism (kekurangan hormon paratiroid)
 • Penyakit buah pinggang atau hati peringkat akhir
 • Pseudohypoparathyroid
 • Hypomagnesemia atau hipermagnesemia
 • Sindrom tulang lapar (selepas paratiroidektomi)
 • Sindrom Fanconi
 • Sinaran ke kelenjar paratiroid

Pada mulanya, orang dengan hipokalsemia tidak merasakan sebarang gejala. Pada peringkat yang lebih maju, orang dengan hipokalsemia mungkin mengalami gejala berikut:

 • Keletihan
 • Kekejangan otot
 • Kesemutan dan kebas
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Kulit kering dan bersisik
 • Rambut kasar dan rapuh
 • Kesukaran bernafas pada bayi baru lahir

Sekiranya anda menunjukkan tanda-tanda di atas, dan menderita salah satu gangguan atau penyakit yang berisiko menyebabkan hipokalsemia, maka perlu dilakukan penilaian agar hipokalsemia dapat diatasi dengan segera.

Umumnya, penderita hipokalsemia akan menerima sejumlah vitamin D, kalsium, dan suplemen magnesium untuk mengembalikan kadar kalsium dalam darah agar kembali normal.

Cara mudah untuk mencegah hipokalsemia

Anda pasti dapat mencegah hipokalsemia sejak awal. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko hipokalsemia pada masa akan datang.

Mengawal penyakit kongenital

Anda perlu memperhatikan keadaan kesihatan anda. Khususnya, mereka yang menghidap penyakit buah pinggang kronik dan hipoparatiroidisme mungkin memerlukan perhatian khusus.

Pastikan anda selalu mengawal keadaan penyakit ini dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat untuk mengelakkan risiko hipokalsemia.

Pengambilan kalsium, vitamin C dan D untuk membantu mencegah hipokalsemia

Secara umum, kalsium diperlukan untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat, dan untuk memastikan jantung, otot, dan saraf di dalam badan berfungsi dengan baik.

Anda boleh mendapatkan kalsium dari produk susu lembu (keju, susu, yogurt), sayur-sayuran hijau, dan ikan lembut (sardin dan salmon kalengan). Sementara itu, bagi anda yang alah pada susu lembu, anda boleh mendapatkan kalsium dari produk lain seperti susu soya, bijirin, dan jus buah.

Untuk menyerap kalsium dengan berkesan, tubuh memerlukan vitamin D, yang berperanan menjaga kesihatan tulang dan membantu mencegah penyakit kronik di masa depan. Anda boleh mendapatkan vitamin D dari pendedahan cahaya matahari dan memakan makanan seperti salmon dan kuning telur.

Tidak kurang pentingnya, vitamin C juga diperlukan untuk mengekalkan gusi dan kekuatan tulang yang sihat. Menurut penyelidikan dari British Journal of Nutrition, pengambilan vitamin C yang tinggi dapat mengurangkan risiko patah tulang pinggul dan osteoporosis.

Vitamin C juga diperlukan untuk mengekalkan sistem ketahanan badan agar tidak mudah jatuh sakit. Anda boleh mendapatkan kelebihan vitamin C dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti brokoli, kangkung, lemon, jeruk, strawberi, dan betik.

Mengambil makanan tambahan yang mengandungi kalsium, vitamin C dan D

Untuk mendapatkan tiga nutrien di atas sekaligus, anda boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi gabungan kalsium, vitamin C, dan D.

Pilih makanan tambahan dengan kandungan kalsium organik, yang baik untuk mengekalkan tulang dan gigi yang sihat, dan mencegah osteoporosis.

Makanan tambahan juga dilengkapi dengan vitamin D3 untuk membantu menyerap kalsium, dan mengandung Ester-C, yang merupakan vitamin C yang tidak menyebabkan sakit perut, dan berkhasiat untuk menjaga sistem imun anda.

Pastikan anda mendapat pengambilan tiga nutrien di atas untuk mencegah hipokalsemia dan gangguan tulang lain pada masa akan datang. Ini bermanfaat untuk tulang dan sistem imun keseluruhan.

Recent Posts