Masa Terbaik untuk Minum Susu, Sebelum atau Selepas Makan?

Minum susu adalah kaedah terbaik untuk memenuhi keperluan kalsium setiap hari. Tetapi, pernahkah anda memikirkan kapan masa terbaik untuk minum susu? Adakah susu lebih baik diminum sebelum atau selepas makan? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Manfaat kesihatan minum susu

Susu mengandungi pelbagai nutrien penting untuk tubuh manusia seperti fosforus, yodium, kalsium, kalium, dan kalsium. Bukan hanya itu, susu juga kaya dengan vitamin A, vitamin B2, vitamin B12 dan vitamin D. Nah, semua nutrien penting ini diperlukan untuk mengekalkan pelbagai fungsi organ tubuh. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan meminum susu:

  • Menguatkan tulang untuk mengelakkan kehilangan tulang.
  • Baik untuk kesihatan jantung. Susu lembu adalah sumber kalium yang dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Berdasarkan hasil kajian, diketahui bahawa meningkatkan pengambilan kalium dan penurunan pengambilan natrium dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.
  • Mencegah barah usus besar. Berdasarkan hasil penyelidikan yang dilakukan oleh National Cancer Institute (NCI) diketahui bahawa terdapat hubungan positif antara pengambilan kalsium yang lebih tinggi dan penurunan risiko kanser kolon. Walau bagaimanapun, para penyelidik menyatakan bahawa hasil kajian ini tidak selalu konsisten.
  • Mencegah osteoartritis. Satu kajian yang diterbitkan dalam Arthitis Care & Research menyatakan bahawa minum susu secara teratur dapat mencegah kalsifikasi pada sendi.
  • Mengekalkan jisim otot. Susu kaya dengan protein berkualiti tinggi dan mengandungi semua asid amino penting yang baik untuk membina jisim otot.

Bilakah masa terbaik untuk minum susu?

Sebilangan besar orang terbiasa minum susu pada waktu pagi atau sebelum tidur. Tetapi, sebenarnya tidak ada masa terbaik untuk minum susu. Sebabnya, anda boleh mengambil susu pada bila-bila masa - pagi, petang, petang, atau malam, jika diperlukan.

Walau bagaimanapun, terutamanya untuk kanak-kanak, elakkan memberi susu berhampiran waktu makan. Dilaporkan dari laman Detik Health, pakar pemakanan perubatan dari Universitas Indonesia, Dr dr. Saptawati Bardosono, MSc, mengatakan bahawa memberi susu sebelum makan akan membuat anak merasa kenyang dengan cepat sehingga anak itu tidak akan mempunyai selera makan.

Sebaik-baiknya, sama ada untuk kanak-kanak atau orang dewasa, minum susu dua jam sebelum atau selepas makan. Selain mengelakkan kesan kenyang, ini juga dilakukan agar kandungan kalsium dalam susu dapat diserap dengan sempurna.

Tidak semua orang boleh minum susu lembu

Walaupun susu memberikan banyak manfaat kesihatan, sayangnya tidak semua orang dapat minum susu. Sebabnya, bagi sesetengah orang kadang-kadang susu memberi kesan negatif kepada tubuh. Ini biasanya berlaku bagi mereka yang tidak bertoleransi laktosa dan alergi terhadap susu lembu.

Intoleransi laktosa dan alergi susu adalah dua perkara yang berbeza. Alergi susu adalah apabila sistem imun anda bertindak balas terhadap protein dalam susu lembu. Keadaan ini sering dijumpai pada bayi dan kanak-kanak kecil. Walaupun intoleransi laktosa adalah ketika anda mengalami kesukaran untuk mencerna laktosa, yang merupakan gula semula jadi yang terdapat dalam susu, itu bukan disebabkan oleh sistem imun anda.

Sekiranya anda mengalami kedua-dua keadaan, makan atau minum yang mengandungi produk susu lembu boleh menyebabkan gas, kembung, kram, dan bahkan cirit-birit yang boleh berkisar dari ringan hingga parah. Untuk mengatasinya, anda disarankan untuk mengambil sumber kalsium lain yang tidak mengandungi susu lembu dan produk susu lembu yang lain. Anda boleh membaca label pembungkusan makanan atau minuman sebelum membelinya.

Tetapi bagi mereka yang tidak toleran laktosa dan masih mahu mengambil susu, cari susu yang telah menambahkan enzim laktase ke dalamnya, susu rendah laktosa, atau susu bebas laktosa seperti dari sumber tumbuhan (susu beras atau susu kacang).

Recent Posts