Berapa Banyak Susu Formula Yang Diperlukan Bayi? •

Semasa memberi susu formula kepada bayi, ibu mesti memperhatikan jumlah formula yang diberikan. Adakah mencukupi untuk keperluan mereka, atau mungkin lebih sedikit, atau terlalu banyak? Berapa banyak formula yang harus diberikan?

Berapa banyak susu formula untuk bayi?

Terdapat banyak sebab mengapa seorang ibu memutuskan untuk memberikan susu formula kepada bayinya. Sama ada kerana masalah dengan pengeluaran susu, keadaan kesihatan ibu atau bayi.

Walau bagaimanapun, anda harus memberi perhatian lebih kepada penyediaan susu formula kepada bayi anda. Walau bagaimanapun, formula boleh menyebabkan bayi anda jatuh sakit, seperti cirit-birit.

Semasa bayi anda menangis, anda biasanya menafsirkan tangisan itu sebagai tanda lapar. Jadi, anda segera memberinya susu formula sehingga bayi kenyang.

Apabila bayi sudah kenyang, dia tidak lagi mahu botol dan kemudian anda akan mengeluarkan botol dari mulut bayi anda.

Begitulah biasanya anda memberi susu formula kepada bayi, yang mengikut kehendak bayi.

Memang benar bahawa anda harus memberi susu formula mengikut kehendak bayi anda, bila-bila masa anda merasakan bayi anda lapar.

Namun, berikan susu formula kepada bayi secara beransur-ansur, dengan peraturan seperti di bawah.

Bayi yang baru lahir

Biasanya memerlukan susu formula sebanyak 45-90 ml setiap 2-3 jam. Bayi yang baru lahir masih mempunyai ukuran perut yang kecil, jadi mereka memerlukan lebih sedikit susu, tetapi ia lebih kerap.

Jumlah ini dapat meningkat ketika bayi membesar, dan jika bayi anda juga dapat menghabiskan lebih banyak setiap kali dia menyusu. Jangan memaksa bayi menghabiskan susu jika dia tidak dapat menyusu lebih banyak.

Bayi yang berumur kira-kira 2 bulan

Biasanya, anda boleh menghabiskan 120-150 ml susu formula setiap kali anda menyusu. Ukuran perut bayi lebih besar daripada ketika dia dilahirkan. Bayi anda mungkin akan memberi makan setiap 3-4 jam.

Bayi berumur 4 bulan

Sudah boleh menghabiskan 120-180 ml setiap makan, bergantung pada frekuensi penyusunannya (setiap berapa jam dia memerlukan susu) dan ukuran badan.

Biasanya bayi yang mempunyai badan lebih besar dapat menghabiskan lebih banyak susu.

Sekiranya bayi telah mencapai berat 5.4 kg, dia mungkin tidak perlu minum susu tengah malam kerana biasanya makan lebih banyak pada waktu siang.

Bayi berumur 6 bulan

Biasanya boleh memberi makan sebanyak 180-230 ml setiap 4-5 jam. Sekiranya anda telah memperkenalkan bayi anda kepada makanan pejal, jumlah ini dapat disesuaikan dengan sewajarnya.

Anda mungkin perlu mengurangkan jumlah formula yang diberikan kepada bayi anda jika anda sudah memberinya makanan padat.

Berat bayi juga penting

Jangan berikan bayi anda lebih daripada 960 ml formula dalam sehari. Biasanya bayi memerlukan 150 ml hingga 200 ml formula per kilogram berat badan dalam sehari.

Contohnya, berat badan bayi anda ialah 3.5 kg, yang bermaksud dia mungkin memerlukan formula 525 ml hingga 700 ml sehari.

Walau bagaimanapun, keperluan ini dapat berbeza antara bayi kerana bayi mempunyai selera makan yang berbeza setiap hari.

Kadang-kadang pada hari ini bayi dapat menyusu lebih banyak dan pada keesokan harinya dia hanya dapat menghabiskan lebih sedikit susu.

Sekiranya bayi anda masih gelisah dan mudah terganggu semasa menyusu, dia mungkin kenyang. Sekiranya bayi anda masih menyedut botol di mulutnya, dia mungkin masih lapar.

Pada mulanya, anda harus memberi susu formula kepada bayi anda mengikut kehendak bayi, setiap kali dia lapar. Lama kelamaan, bayi anda mungkin dapat mengembangkan jadual penyusuan susu badannya sendiri.

Lama kelamaan, jadual minum susu akan terbentuk dengan sendirinya. Tabiat makan bayi boleh berbeza antara bayi, termasuk dari segi jumlah dan kekerapan penyusuan.

Kenali tabiat makan dan keperluan pemakanan bayi anda sendiri.

Bagaimana anda tahu sama ada bayi sudah cukup makan atau tidak?

Setiap bayi mempunyai perkembangan masing-masing dan mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza. Untuk mengetahui sama ada bayi anda cukup menyusu atau tidak, anda boleh memperhatikan perkara di bawah:

1. Timbang bayi setiap bulan

Berat bayi dapat menunjukkan sama ada bayi mendapat cukup nutrien yang diperlukannya. Sekiranya bayi anda bertambah berat badan setiap bulan, ini bermakna bayi anda mendapat nutrien yang mencukupi. J

Sekiranya bayi anda menghadapi masalah kenaikan berat badan, lebih baik jangan menunggu bayi anda menunjukkan tanda-tanda kelaparan untuk memberinya formula. Sebenarnya, jika perlu anda harus bangunkan bayi dari tidur untuk diberi susu.

Terutama pada bulan pertama kehidupan bayi, jika bayi anda tidur lebih lama dari 4-5 jam dan terlewat meluangkan masa, tidak mengapa bangunkan bayi untuk mendapatkan susu.

2. Kekerapan membuang air kecil

Lihat berapa kali bayi anda buang air kecil dan kencing dalam sehari. Bayi yang mendapat nutrien yang mencukupi akan membuang air besar sekurang-kurangnya 4 kali sehari dan membuang air kecil 6 kali sehari.

3. Tanda lain

Tanda lain, yang biasanya bayi kelihatan tidak puas setelah dia menyusu.

Adakah bayi saya minum terlalu banyak formula?

Kadang-kadang, kerana anda mengikut keinginan bayi anda untuk mendapatkan formula, anda tidak menyedari bahawa anda telah memberinya terlalu banyak formula.

Memberi susu formula kepada bayi juga tidak baik kerana ini dapat mendorong bayi untuk berlebihan berat badan.

Berikut adalah tanda-tanda bayi anda mendapat susu formula yang terlalu banyak.

  • Banyak meludah. Bayi yang mendapat susu formula terlalu banyak dapat membuang air besar.
  • Penambahan berat badan yang berlebihan. Sekiranya bayi anda menambah berat badan terlalu cepat dan tidak diikuti dengan kenaikan tinggi badan, dia mungkin mendapat terlalu banyak formula.

Mencegah kegemukan pada bayi yang diberi susu formula

Sekiranya bayi anda menunjukkan tanda-tanda formula yang terlalu banyak seperti yang dijelaskan di atas, anda boleh melakukan perkara di bawah ini untuk mengurangkan risiko kegemukan pada bayi anda.

  • Beri formula bayi anda hanya ketika dia lapar, bukan kerana perkara lain (seperti bayi bosan atau tidak selesa dengan persekitarannya).
  • Tawarkan alat menenangkan ketika bayi mahu menyusu dan tidak lapar.
  • Pastikan anda menyediakan susu formula dalam jumlah yang betul. Terlalu sedikit air yang ditambahkan pada formula dapat meningkatkan jumlah kalori yang terkandung dalam formula. Sementara itu, terlalu banyak air yang anda tambahkan untuk membubarkan formula sebenarnya boleh menyebabkan ketidakseimbangan natrium dalam susu.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts