7 Kemungkinan Sebab Tidur Yang Tidak Selesa •

Delirium, atau dalam bahasa perubatan yang biasa disebut somniloquy, adalah gejala yang berlaku apabila keadaan seseorang itu separuh sedar. Walaupun tidak digolongkan sebagai masalah kesihatan, keadaan ini boleh mengganggu orang yang mendengarnya. Keseronokan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Keadaan ini juga merupakan sejenis parasomnia, iaitu tingkah laku tidak normal yang berlaku semasa anda tidur. Lalu, apa penyebab orang mengigau ketika tidur?

Pelbagai penyebab kecelaruan semasa tidur

Faktor-faktor yang menyebabkan orang sering mengigau adalah tekanan, kemurungan, kurang tidur, mengantuk yang berlebihan, minum minuman beralkohol, dan bahkan demam pada siang hari.

Di samping itu, kecelaruan boleh berlaku disebabkan oleh faktor fizikal dan psikologi yang lain. Khayalan juga boleh berlaku semasa tidur malam dan apa-apa yang berkaitan dengan gangguan tidur yang lain.

Berikut adalah penjelasan mengenai pelbagai kemungkinan penyebab kelemumur:

1. Gangguan tingkah laku REM (Pergerakan mata yang cepat)

Anda biasanya bermimpi ketika anda sudah memasuki tahap tidur REM. Anda boleh mengalami tahap ini selama 20-25% dari jumlah tidur setiap malam. Pada masa itu, mata bergerak dengan cepat ketika ditutup, tekanan darah meningkat, jantung berdegup lebih cepat, dan gelombang aktiviti otak hampir sama seperti ketika mereka terjaga.

Sebenarnya, badan masih beristirahat pada tahap tidur ini, jadi walaupun anda sedang bermimpi, anda tidak akan menggerakkan badan anda atau mengeluarkan suara yang berkaitan dengan mimpi tersebut. Namun, bagi seseorang yang mengalami gangguan tingkah laku REM semasa tidur, keadaan ini boleh berlaku.

Ya, orang dengan gangguan tingkah laku REM berpotensi untuk mengeluarkan suara, seolah-olah mereka bercakap ketika tidur. Tidak hairanlah, keadaan ini boleh menjadi penyebab kegelisahan anda. Walaupun begitu, ini bukan syarat yang boleh anda anggap ringan, kerana mereka juga boleh bergerak untuk mencederakan orang tanpa disedari ketika bermimpi.

2. Tidur mengganas sebagai penyebab mengigau

Keadaan yang juga boleh menyebabkan kecelaruan adalah: ketakutan tidur. Secara amnya, keadaan ini berlaku pada kanak-kanak, tetapi itu tidak bermaksud orang dewasa tidak dapat mengalaminya. Semasa mengalami ketakutan tidur atau ketakutan malam, orang yang mengalaminya seolah-olah berada dalam keadaan terbangun.

Sekiranya anda mempunyai keadaan ini, anda mungkin menjerit, menendang, atau melakukan sesuatu kerana takut. Perasaan ini terbentuk dari apa yang anda lihat dalam mimpi. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku semasa anda berhalusinasi.

Walau bagaimanapun, orang yang mengalami keadaan ini sering tidak ingat apa-apa ketika mereka bangun pada keesokan harinya. Oleh itu, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda mengalami gangguan tidur yang satu ini.

3. Gangguan makan yang berkaitan dengan tidur malam

Ini mungkin pertama kali anda mendengar istilah ini, namun keadaan ini boleh menjadi salah satu penyebab kecelaruan. Keadaan ini berlaku ketika anda dapat makan makanan walaupun anda sedang tidur. Sebenarnya, bukan hanya itu, anda juga boleh memasak dan menyediakan makanan semasa tidur.

Orang lain yang tidak menyedari bahawa anda sebenarnya sedang tidur semasa memasak mungkin tidak. Akibatnya, ada kemungkinan orang tersebut meminta anda bercakap. Sudah tentu, ada kemungkinan anda akan bertindak balas dengan sewajarnya.

Oleh itu, semasa menjawab dan mengadakan perbualan, anda sebenarnya sedang mengigau. Kenapa? Ini kerana anda sebenarnya sedang tidur. Walau bagaimanapun, salah satu gangguan parasomnia ini membolehkan anda makan dan memasak walaupun anda sedang tidur.

4. Tekanan sebagai penyebab kegelisahan

Anda pasti mengalami tekanan. Nah, keadaan ini juga boleh menyebabkan anda mengigau. Terutama jika tekanan membuat anda kurang tidur untuk mengalami perubahan dalam pola tidur. Ini boleh berlaku kerana otak mengalami kesukaran untuk "berjalan" untuk tidur pada waktu malam.

Ini seterusnya mengganggu kitaran tidur, memastikan otak berfungsi semasa anda sedang tidur. Pada masa itu, potensi anda untuk mengigau ketika tidur semakin besar.

Untuk merawat keadaan ini, anda perlu mengatasi penyebabnya. Oleh itu, cubalah mengatasi tekanan yang anda alami.

5. Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Tahukah anda bahawa terdapat beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan anda mengigau? Ya, ternyata terdapat beberapa jenis penggunaan dadah yang mempunyai kesan sampingan ini.

Ini bermaksud bahawa anda perlu berjumpa doktor apabila anda mendapat preskripsi. Tanya doktor anda jika terdapat risiko kecelaruan semasa tidur jika anda mengambil ubat ini.

Sekiranya demikian, tanyakan kepada doktor anda untuk menyesuaikan dos ubat agar pengalaman mengigau anda tidak bertambah buruk. Biasanya, tanda-tanda keadaan ini dapat dirasakan ketika anda bercakap semasa mengantuk.

6. Demam sebagai penyebab mengigau

Menurut Sleep Advisor, demam adalah salah satu penyebab kecelaruan yang paling biasa. Ya, anda boleh mengigau apabila anda demam. Sebabnya, ketika anda tidur dengan demam, badan dan otak anda sebenarnya letih.

Kenapa? Apabila anda demam, tubuh dan otak anda berusaha keras untuk menghasilkan tenaga untuk meningkatkan sistem imun anda. Usaha yang dilakukan tentu lebih sukar daripada ketika anda berada dalam keadaan sihat. Ini menjadikan anda lebih senang tidur bercakap.

7. Penggunaan dadah dan alkohol

Sebilangan ubat dan alkohol adalah perangsang dan boleh membuat anda terjaga walaupun anda mengantuk. Akibatnya, kebiasaan memakannya dapat mengubah irama sirkadian tubuh. Ini tentu saja berpotensi mengganggu corak tidur harian.

Badan anda akan letih, anda akan kurang tidur, dan risiko kecelaruan akan lebih tinggi. Oleh itu, pengambilan alkohol dan ubat boleh menjadi penyebab kecelaruan. Untuk mengatasinya, elakkan memakan kedua-dua bahan tersebut. Dengan cara itu, kesihatan keseluruhan anda akan bertambah baik.

Recent Posts