Mengesan Kesihatan Tubuh Melalui Kentut •

Walaupun kadang-kadang memalukan, kentut alias adalah perkara biasa yang berlaku. Beberapa orang kentut tidak mengeluarkan suara, tetapi berbau memohon. Yang lain keras, tetapi tidak berbau. Namun, tahukah anda bahawa bau kentut boleh menjadi kaedah mengesan penyakit?

Jenis bau kentut yang dapat mengesan penyakit

Mengeluarkan angin atau kentut adalah tanda bahawa sistem pencernaan berfungsi dengan baik, termasuk kentut yang berbau seperti telur busuk.

Sebenarnya, bunyi dan bau kentut boleh menjadi maklumat mengenai masalah kesihatan yang anda alami.

Itulah sebabnya lebih baik menyelidiki bau kentut kerana ia dapat mendedahkan banyak lagi rahsia badan daripada apa yang anda makan pada hari itu. Lihat penjelasan lengkap di sini.

1. Kentut tanpa bau

Salah satu ciri kentut biasa adalah bahawa ia tidak mempunyai bau. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh udara yang ditelan semasa melakukan aktiviti seperti:

  • makan,
  • menghirup minuman berkarbonat, dan
  • gula-gula getah.

Kentut tidak berbau ini biasanya berlaku apabila badan tidak dapat mengeluarkan udara masuk dalam bentuk bersendawa.

Akibatnya, udara akan melalui saluran pencernaan dan keluar dalam bentuk lain, iaitu melalui gas.

Kentut tanpa bau adalah perkara biasa, tetapi anda boleh mengurangkannya dengan menghadkan minuman berkarbonat, permen karet, dan lozenges.

2. kentut sangat berbau

Sebenarnya, bau yang dihasilkan ketika anda kentut adalah salah satu tanda bahawa pencernaan anda berfungsi dengan baik.

Malangnya, jika bau kentut yang dipancarkan sangat mengganggu, ada kemungkinan keadaan ini dapat menjadi tanda bahawa tubuh mengalami masalah.

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan kentut sangat berbau dan boleh menjadi salah satu cara untuk mengesan penyakit pencernaan. Berikut adalah beberapa syarat yang perlu anda perhatikan.

Penyakit seliak

Salah satu penyakit yang dapat anda ketahui melalui bau kentut adalah intoleransi terhadap makanan tertentu.

Sebagai contoh, penyakit seliak adalah penyakit autoimun yang disebabkan oleh tindak balas imun terhadap protein gluten.

Tindak balas ini mencetuskan keradangan dan kecederaan pada usus yang boleh menyebabkan penyerapan. Sebenarnya, keadaan ini dapat dicirikan oleh kentut yang sangat berbau.

Sembelit

Selain penyakit Celiac, masalah pencernaan lain yang dapat dikesan melalui bau kentut adalah sembelit.

Anda lihat, sembelit berlaku kerana pengumpulan najis di usus besar. Sekiranya pergerakan usus tidak lancar, sudah tentu boleh menyebabkan perkembangan bakteria dan bau.

Tidak hairanlah orang yang mengalami masalah buang air besar sering mengeluarkan gas berbau busuk dan kadang-kadang menyakitkan.

Penumpukan bakteria dan jangkitan gastrousus

Ketika tubuh mencerna makanan, sistem pencernaan mengekstrak nutrien dan menghantarnya ke aliran darah. Sementara itu, sisa yang tersisa akan dihantar ke usus besar.

Sebaliknya, proses pencernaan yang terganggu dapat mencetuskan pertumbuhan bakteria. Sejumlah bakteria dapat menjangkiti usus dan saluran pencernaan.

Akibatnya, lebih banyak gas dihasilkan daripada biasa dan biasanya disertai dengan bau yang menyakitkan.

Kanser kolorektal

Dalam kes yang jarang berlaku, bau mengantuk boleh menjadi kaedah mengesan barah kolorektal.

Sekiranya polip atau tumor terbentuk di saluran pencernaan, ini boleh menyebabkan penyumbatan sebahagian usus. Keadaan ini adalah penyebab pengumpulan gas dan perut kembung.

Sekiranya anda merasakan bau gas cukup menyakitkan disertai dengan sensasi yang tidak selesa walaupun telah diatasi dengan diet atau ubat, segera hubungi doktor anda.

3. Selalunya kentut

Sebenarnya, kentut secara berkala adalah perkara biasa, malah dikategorikan sebagai sihat. Namun, kentut terlalu kerap boleh menjadi tanda masalah pencernaan atau diet yang tidak sihat.

Pakar mengatakan bahawa keadaan ini mungkin disebabkan oleh tingkah laku atau makanan yang menghasilkan gas yang tinggi.

Contohnya, minum banyak kopi boleh meregangkan sfinkter, sehingga kentut akan lebih kerap keluar.

Di samping itu, makan lebih banyak karbohidrat dan makanan lain yang sukar dicerna usus anda boleh membuatkan anda menelan lebih banyak udara. Akibatnya, frekuensi ekzos gas juga meningkat.

Sementara itu, kentut yang disertai dengan bau busuk jarang terjadi. Namun, terdapat beberapa penyakit yang dapat anda ketahui dari kekerapan dan bau kentut ini, iaitu:

  • tekanan,
  • pengaruh dadah,
  • baru pulih dari masalah pencernaan seperti norovirus, atau
  • setelah menjalani pembedahan pada saluran pencernaan.

4. Sensasi terbakar ketika kentut

Secara amnya, sensasi terbakar yang anda rasakan semasa anda mengeluarkan gas berlaku setelah makan makanan pedas. Walaupun begitu, terdapat sejumlah penyakit yang dapat anda ketahui dari keadaan dan bau kentut ini.

Cirit-birit

Bukan rahsia lagi bahawa cirit-birit cenderung menjadikan usus sensitif, termasuk rektum dan dubur.

Penyakit pencernaan ini sebenarnya boleh menyebabkan seseorang merasakan sensasi terbakar ketika kentut.

Sembelit

Salah satu simptom sembelit yang mungkin tidak anda sedari ialah kentut hangat disertai dengan bau busuk.

Ini mungkin disebabkan oleh sistem pencernaan yang perlahan, yang tidak banyak ruang untuk gas dan sukar diusir. Akibatnya, kentut terasa panas.

5. Kentut yang sakit

Bau kentut yang disertai dengan rasa sakit sebenarnya dapat membantu anda mengesan penyakit.

Keadaan ini biasanya agak membimbangkan apabila disertai dengan gejala barah usus besar yang lain.

Walaupun begitu, kebanyakan kes melaporkan bahawa kesakitan sering disebabkan oleh kerengsaan akibat masalah pencernaan seperti:

  • buasir,
  • kehadiran fisur dubur, atau
  • cirit-birit yang berpanjangan.

Sekiranya anda bimbang tentang bau dan keadaan kentut anda, segera berjumpa doktor untuk mengetahui apa yang menyebabkannya.

Recent Posts