Ketidakseimbangan Kognitif, Apabila Kelakuan dan Kepercayaan Tidak Sesuai •

Dalam kehidupan, kadang-kadang anda menghadapi banyak perkara yang tidak sesuai dengan anda. Anda mungkin merasa terpaksa melakukannya atau kadangkala anda menolaknya. Ini tentu membuat anda merasa tidak selesa. Nah, dalam psikologi, kekacauan ini berkaitan dengan ketidakcocokan kognitif. Apa itu ketidaksesuaian kognitif dan apa yang menyebabkannya? Bolehkah seseorang mengatasi kemelut ini?

Apakah disonansi kognitif?

Disonans kognitif adalah situasi yang merujuk kepada konflik mental, yang terjadi ketika kepercayaan, sikap, dan tingkah laku seseorang tidak selaras. Contohnya, seorang perokok terus merokok, walaupun dia tahu bahawa rokok memudaratkan kesihatannya.

Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang merasa tidak selesa. Ini membawa kepada perubahan sikap, kepercayaan, atau tingkah laku seseorang untuk mengurangkan rasa tidak selesa.

Disonans kognitif adalah salah satu teori yang paling berpengaruh dalam psikologi sosial. Teori ini diciptakan oleh Leon Festinger pada tahun 1957.

Melalui teori ini, Festinger menunjukkan bahawa setiap orang mempunyai dorongan dalaman untuk menjaga semua sikap dan tingkah laku dalam keadaan harmoni dan mengelakkan ketidakharmonian (ketidakcocokan). Apabila percanggahan ini berlaku, sesuatu mesti berubah untuk menyesuaikan keadaan.

Apakah tanda-tanda bahawa seseorang mengalami ketidaksesuaian kognitif?

Percanggahan kognitif tidak berlaku secara automatik. Ini bermaksud bahawa tidak semua orang akan membuat perubahan ketika ada kepercayaan dan tingkah laku yang bertentangan. Biasanya, seseorang mesti menyedari bahawa ada perasaan tidak selesa dalam dirinya kerana ketidakkonsistenan yang berlaku, jadi kemudian buat perubahan ini.

Perasaan tidak selesa ini dapat berupa kegelisahan, rasa malu, atau perasaan bersalah dan menyesal. Perasaan ini juga boleh mempengaruhi tingkah laku, pemikiran, keputusan, sikap, dan kesihatan mental seseorang.

Berikut adalah beberapa tanda bahawa seseorang mengalami ketidakseimbangan kognitif:

  • Rasa cemas sebelum melakukan sesuatu atau membuat keputusan.
  • Mencuba untuk membenarkan atau merasionalkan keputusan atau tindakan yang telah anda ambil.
  • Rasa malu dengan tindakan yang anda ambil atau kecenderungan untuk menyembunyikannya.
  • Rasa bersalah atau menyesal dengan sesuatu yang telah anda lakukan.
  • Mengelakkan perbincangan mengenai topik tertentu atau maklumat baru yang bertentangan dengan kepercayaan.
  • Melakukan sesuatu kerana tekanan sosial walaupun itu bukan yang anda mahukan.
  • Abaikan maklumat yang menyebabkan percanggahan.

Apa yang menyebabkan percanggahan kognitif?

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan kognitif pada seseorang, iaitu:

1. Tekanan dari orang lain

Ketidakseimbangan sering berlaku kerana paksaan atau tekanan dari orang atau pihak lain. Ini sering berlaku di sekolah, tempat kerja, atau situasi sosial. Contohnya, lakukan sesuatu di pejabat yang tidak sesuai dengan hati anda agar tidak dipecat oleh atasan anda.

2. Membuat keputusan

Membuat keputusan dari dua pilihan sering menimbulkan ketidakcocokan, kerana keduanya sama-sama menarik. Contoh ketidaksesuaian kognitif ini adalah ketika anda harus memutuskan sama ada untuk menerima pekerjaan di kawasan yang indah atau menolak pekerjaan tersebut agar dapat tetap dekat dengan keluarga anda. Sekiranya anda memilih, anda akan mencari hujah yang membuktikan bahawa anda tidak membuat keputusan yang salah.

3. Usaha untuk mencapai matlamat

Ketidakseimbangan boleh berlaku jika anda berusaha keras untuk mencapai sesuatu tujuan dan kemudian menilai secara negatif. Contohnya, anda mungkin memerlukan masa bertahun-tahun untuk mencapai matlamat. Maka anda sedar bahawa masa ini terlalu lama untuk satu tujuan itu.

Untuk mengelakkan percanggahan ini, anda memastikan bahawa anda tidak membuang masa dan berfikir bahawa masa yang anda miliki sangat menyenangkan.

Bagaimana menangani ketidakcocokan kognitif?

Ketidakselesaan kognitif sering menyebabkan rasa tidak selesa, seperti rasa bersalah, malu, dan kecenderungan untuk stres. Oleh itu, anda perlu mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan ketidakpuasan dan menghilangkan perasaan bersalah, tekanan, menangani rasa malu, dan perasaan tidak menyenangkan yang lain.

Inilah cara anda dapat melakukannya:

1. Perubahan kepercayaan

Anda boleh mengubah kepercayaan anda untuk mengurangkan perasaan tidak senang yang tidak menyenangkan yang timbul. Walau bagaimanapun, melakukan ini tidak mudah. Sebabnya, anda mungkin sukar untuk mengubah apa yang selalu anda percayai.

2. Menambah kepercayaan baru

Menambah maklumat atau kepercayaan baru dapat membantu mengatasi ketidakcocokan kognitif. Sebagai contoh, anda berpendapat bahawa merokok menyebabkan barah paru-paru, tetapi anda masih merokok. Untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh ketidakselesaan, maka anda tambahkan maklumat baru yang berkaitan, seperti "tidak ada kajian yang dapat membuktikan bahawa merokok boleh menyebabkan barah paru-paru".

3. Justifikasikan tindakan

Cara lain untuk mengurangkan ketidaksetujuan adalah membenarkan keputusan atau tindakan yang anda ambil. Sebagai contoh, seseorang yang menghidap hipertensi tahu bahawa makan makanan masin tidak baik untuk kesihatannya, tetapi dia tetap memakannya. Namun, dia berpendapat bahawa dia kerap bersenam dan masih memakan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk mengimbangkannya.

Contoh percanggahan kognitif dalam kehidupan seharian

Dilaporkan dari American Psychological Association, Festinger menjelaskan teori ini dengan contoh yang berlaku dalam kehidupan seharian. Salah satunya ialah ketidaksesuaian kognitif yang berlaku pada perokok.

Festinger menjelaskan lebih lanjut, seorang perokok yang tahu bahawa merokok berbahaya untuk kesihatan mengalami percanggahan. Sebabnya, dia masih merokok walaupun dia sedar bahawa tindakan ini tidak baik untuk kesihatannya.

Akibat ketidakkonsistenan ini, dia mengubah tingkah lakunya, seperti berhenti merokok, agar sesuai dengan kepercayaannya. Namun, dia juga dapat mengubah pemikirannya bahawa merokok tidak berbahaya atau mencari kesan positif dari merokok, seperti mempercayai bahawa merokok dapat mengurangkan tekanan dan mencegah kenaikan berat badan.

Contoh lain dari ketidaksesuaian kognitif ialah memakan daging. Ini boleh menjadi tidak sesuai kerana makan daging tidak sesuai dengan menjaga haiwan. Untuk menghilangkan ketidaksesuaian, seseorang yang memakan daging mengurangkan keprihatinannya terhadap haiwan. Keadaan ini sering disebut sebagai paradoks daging.

Recent Posts