Psstt ... Ini adalah 7 peringkat yang anda alami ketika mabuk dengan alkohol

Semua orang mungkin sudah tahu bahawa terlalu banyak alkohol tidak baik untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, masih banyak orang yang sanggup minum alkohol hanya untuk mendapatkan sensasi walaupun hanya sebentar. Sebenarnya, lama-kelamaan tabiat buruk ini dapat memakan tubuh dan mencetuskan pelbagai penyakit. Bermula dari hipertensi, gangguan fungsi hati, kerosakan otak, barah, hingga mati.

Bagaimana rasanya diminum dengan alkohol?

Kebiasaan minum alkohol adalah salah satu faktor yang menyebabkan masalah kesihatan. Berdasarkan data dari RISKESDAS pada tahun 2007, sebanyak 5.5 peratus penduduk Indonesia berusia 15-24 tahun suka minum alkohol. Angka ini terus meningkat kepada 6.7 peratus penduduk berumur 25 hingga 34 tahun.

Pada mulanya, orang yang mula minum alkohol akan mengalami sensasi mabuk atau ketua pelanggan. Jadi pening, anda tidak boleh berdiri dan mahu terus duduk untuk mengurangkan sensasi berputar di kepala anda.

Toksin dalam alkohol akan terus memasuki saluran darah dan meracuni badan. Tanda-tanda awal mabuk alkohol biasanya muncul setelah lelaki mengambil 2 hingga 3 gelas alkohol, sementara wanita akan mengalaminya setelah minum 1 hingga 2 gelas alkohol dalam satu jam.

Tahap perubahan dalam badan ketika mabuk alkohol

Cepat atau lambat seseorang mengalami mabuk alkohol boleh berbeza-beza. Ini bergantung pada umur, jantina, postur, dan toleransi alkohol.

Toleransi alkohol adalah daya tahan tubuh terhadap alkohol yang meningkat dari masa ke masa. Bagi orang yang biasa minum alkohol biasanya mempunyai toleransi alkohol yang rendah sehingga mereka akan minum lebih banyak alkohol untuk mencapai kesan memabukkan yang diinginkan.

Terdapat tujuh peringkat yang akan berlaku ketika anda mabuk alkohol, termasuk:

1. Berehat

Orang yang hanya minum satu gelas alkohol dalam satu jam biasanya akan merasakan sensasi tenang atau santai. Ini dipengaruhi oleh tahap alkohol darah (BAC) yang masih rendah, yang berkisar antara 0,01 hingga 0,05 persen.

Pada peringkat ini, peminum alkohol masih kelihatan normal dan dapat menjalankan aktiviti seperti biasa. Selalunya sensasi yang santai dan ringan inilah yang mendorong kita untuk minum lebih banyak alkohol. Ini tentu saja bertujuan agar dia mendapat sensasi yang lebih kuat, seperti yang diharapkan.

2. Euforia

Anda akan mula merasakan sensasi euforia, terbang, atau terlalu gembira setelah minum 2 hingga 3 gelas untuk lelaki atau 1 hingga 2 gelas untuk wanita dalam satu jam. Biasanya, tahap BAC mula meningkat, iaitu sekitar 0.03 hingga 0.12 peratus.

Orang yang mengalami mabuk alkohol ringan cenderung banyak bercakap dan menjadi lebih yakin di hadapan orang. Mereka bahkan berani mengambil risiko dan tidak malu ketika bertindak di luar batas walaupun mereka sedar.

3. Mabuk

Seseorang boleh dikatakan mabuk setelah minum 3 hingga 5 gelas alkohol untuk lelaki, dan 2 hingga 4 gelas alkohol untuk wanita dalam satu jam. Ini berlaku kerana hati (hati) tidak lagi dapat menghasilkan enzim alkohol dehidrogenase untuk menukar alkohol menjadi asetaldehid.

Sekiranya anda minum terlalu banyak alkohol di luar kemampuan hati anda untuk meneutralkannya, anda akan mula mengalami mabuk alkohol. Ini biasanya dicirikan oleh perubahan emosi yang tidak stabil, sama ada menjadi senang atau sedih.

Secara beransur-ansur, anda juga akan mula kehilangan tumpuan dan sukar untuk mengingati semua yang berlaku sebelumnya. Penglihatan anda kabur, anda mudah letih, dan mengantuk. Ini dipengaruhi oleh kadar BAC dalam darah yang mencapai 0,09 hingga 0,25 persen.

4. Kehilangan keseimbangan

Lama kelamaan, alkohol akan memasuki saluran darah dan mempengaruhi pelbagai fungsi badan. Apabila anda minum lebih banyak alkohol, iaitu 5 gelas alkohol pada lelaki dan 4 gelas alkohol pada wanita, fungsi badan dan otak perlahan-lahan akan merosot.

Selalunya ini menyukarkan seseorang untuk berdiri dan berjalan. Penglihatan anda akan menjadi kabur, hitam, dan tidak jelas. Keadaan ini berlaku sebagai kesan peningkatan tahap BAC, iaitu 0.18 hingga 0.30 peratus.

5. Pengsan

Semakin banyak alkohol yang anda minum, semakin kuat kesan alkohol pada badan. Minum alkohol menyebabkan badan menjadi lebih cepat kering, muntah, kejang, dan pingsan.

Pada fasa ini, anda tidak lagi dapat bertindak balas terhadap semua yang berlaku di sekeliling anda. Tubuh anda akan sukar bergerak sehingga anda tidak boleh berdiri atau berjalan, wajah anda pucat, kulit anda berwarna biru dan anda mengalami sawan.

Alkohol akan menekan hormon vasopressin arginine dalam badan, yang tugasnya adalah menjaga kadar air di dalam badan. Tanpa hormon ini, air dalam badan akan cepat mengalir dan mengeringkan semua organ, termasuk otak. Kesannya, anda akan merasakan sensasi kesakitan yang teruk di kepala.

Kesan maut, anda tidak boleh bernafas secara normal. Ini boleh menjadi tanda bahaya dan memerlukan rawatan perubatan segera untuk menyelamatkan nyawa anda.

6. Koma

Ya, minum alkohol juga boleh membuat anda koma. Keadaan ini boleh berlaku setelah anda minum alkohol dalam jumlah besar sehingga tahap BAC dalam darah mencapai 0.35 hingga 0.45 peratus.

7. Kematian

Tubuh anda tidak lagi dapat menahan tahap alkohol dalam saluran darah. Semua organ tubuh telah dirosakkan oleh racun oleh alkohol, dari jantung, pankreas, hati, hingga usus. Sekiranya tahap BAC mencapai 0.45 peratus atau lebih, seseorang boleh mengalami kematian akibat keracunan alkohol.

Recent Posts