Flakka adalah ubat yang mengubah pengguna menjadi zombi

Perdagangan dadah (narkotik, psikotropika, dan bahan ketagihan) adalah salah satu masalah global yang masih diperjuangkan dari tahun ke tahun. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa memerangi dadah bukanlah pekerjaan yang mudah. Seperti mengubah trend makanan atau fesyen, ada jenis ubat baru yang menjamur di pelbagai pelosok dunia. Salah satunya ialah flakka. Ubat ini serupa dengan kokain dengan harga yang jauh lebih murah, tetapi kesannya jauh lebih berbahaya daripada kokain.

Flakka adalah narkotik sintetik yang telah ada di seluruh dunia

Flakka sering dianggap sebagai gabungan heroin dan kokain, atau heroin dan metamfetamin. Sebenarnya, flakka adalah sejenis ubat psikoaktif sintetik Perangsang Jenis Amfetamin (ATS). Flakka mengandungi sebatian cathinone, atau alpha-pyrrolidinopentiophenone (alpha PVP).

Pada dasarnya, PVP alfa bukan nama baru. Alpha PVP adalah narkotik sintetik buatan China dan telah wujud sejak tahun 1960. Pada mulanya ia dipasarkan sebagai alternatif undang-undang untuk ekstasi. Alpha PVP mempunyai kesan perangsang seperti metamfetamin dan kokain. Walau bagaimanapun, kesan perangsang yang dihasilkannya dapat 10 kali lebih kuat daripada kokain.

Setelah diketahui mempunyai kesan sampingan yang berpotensi berbahaya, ubat ini akhirnya dilarang beredar. Flakka telah dilarang melakukan pengeluaran dan pengedaran di Amerika Syarikat sejak tahun 2014. Larangan menyebarkan Flakka kemudian diikuti oleh 20 negara lain, seperti England, Jerman, Sepanyol, Bulgaria, Austria, Republik Ceko, dan Perancis.

Di Indonesia, flakka adalah pendatang baru. Walaupun begitu, nama ubat ini telah disenaraikan dalam Peraturan Menteri Kesehatan (Permenkes) nombor 2 tahun 2017 dengan nama kimia alpha PVP sebagai salah satu jenis ubat berbahaya yang peredarannya dilarang.

Flakka lebih murah daripada kokain

Seperti yang disebutkan sebelumnya, flakka adalah versi kokain yang murah.

Flakka hanya berharga sekitar $ 3 hingga $ 5 atau setara dengan Rp 42 ribu hingga Rp 73 ribu sahaja. Sementara kokain dipasang pada harga pasar yang jauh lebih mahal, hingga sekitar $ 80 atau Rp. 1 juta.

Selain lebih murah, sebenarnya kesan flakka juga jauh lebih kuat daripada kokain. Tidak hairanlah bahawa banyak penagih beralih kepada jenis ubat ini. Namun, berhati-hatilah dengan bahaya.

Apa yang berlaku pada badan selepas menggunakan flakka

Flakka adalah perangsang yang mempunyai banyak kesan sampingan yang berbahaya.

Penggunaan kali pertama dalam dos kecil (kurang dari 100 miligram) mungkin terhad kepada kesan euforia, perubahan tingkah laku, dan perubahan mood umum seperti kesan jenis ubat perangsang lain seperti kokain dan metamfetamin. Contohnya, menjadi lebih bersemangat, berasa lebih segar dan sangat teruja, hiperaktif, bercakap, dan lebih yakin daripada sebelumnya. Sebilangan orang yang menggunakan flakka juga mungkin merasakan deria mereka lebih sensitif terhadap rangsangan.

Kesan ini disebabkan oleh peningkatan hormon dopamin dan norepinefrin secara berlebihan setelah memakan bahan perangsang. Peningkatan tahap dopamin di otak yang berlebihan boleh menyebabkan sensasi euforia, alias perasaan kebahagiaan berlebihan. Sementara itu, tahap norepinefrin yang melambung tinggi dapat meningkatkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah anda, yang keduanya dapat membuat anda lebih waspada.

Secara umum, berikut adalah beberapa kesan jangka pendek dari flakk:

  • Rasa kegembiraan yang berlebihan
  • Jantung berdegup kencang
  • Bernafas atau terengah-engah
  • Tekanan darah meningkat
  • Gementar
  • Tidak boleh diam
  • Menggembirakan
  • Kepekaan luar biasa terhadap sentuhan, suara dan penglihatan

Flakka lebih kurang nyandu kokain dan met

Sama seperti jenis ubat lain, flakka yang berlebihan boleh menyebabkan ketagihan. Sebenarnya, kecenderungan untuk menjadi ketagih kepada Flakka lebih tinggi daripada jenis perangsang lain.

Kerana, semua kesan flakka dapat dirasakan segera setelah penggunaan pertama dengan dosis rendah, tetapi durasinya tidak tahan lama. Setelah bahan ubat habis di dalam badan, pengguna flakka akan segera merasa keletihan yang teruk dan gejala kemurungan.

Akibatnya, kebanyakan orang berkeinginan untuk mengambil ubat ini lagi dalam dos yang lebih tinggi agar masih mengalami pelbagai sensasi euforia yang menyenangkan sambil juga mengelakkan kesan penarikan selepasnya. Sebenarnya, semakin kerap orang menyalahgunakan ubat perangsang, semakin tinggi peluang anda menjadi bergantung dan ketagih.

Sekiranya dibiarkan berterusan, sudah tentu boleh membahayakan. Semakin kerap dan lebih lama anda menggunakan ubat ini dalam dos yang tinggi, semakin banyak kesan negatif yang boleh memakan tubuh. Kecenderungan ketergantungan yang lebih tinggi inilah yang menjadikan kesan Flakka lebih berbahaya daripada kokain.

Apakah kesan jangka panjang flakka?

Kesan jangka panjang flakka setakat ini belum dapat dipastikan kerana narkotik ini adalah "anak baru" yang belum dikaji lebih lanjut. Sebagai tambahan kepada risiko overdosis, sejumlah kajian yang ada menunjukkan bahawa ubat tersebut berpotensi menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Selain itu, dos flakka yang lebih kuat juga berpotensi menyebabkan pemakainya mengalami hipertermia. Keadaan ini bukan kepanasan biasa atau panas yang menyekat. Hyperthermia adalah keadaan di mana suhu teras anda meningkat dengan mendadak dan berlaku secara tiba-tiba dalam jangka masa yang pendek sehingga badan anda tidak mempunyai cukup masa untuk berpeluh untuk menyejukkan dirinya. Peningkatan suhu yang melampau ini boleh menyebabkan komplikasi fizikal yang teruk, seperti kerosakan otot dan buah pinggang akibat dehidrasi yang teruk.

Ya, perlahan-lahan tetapi pasti tisu otot mula rosak. Tisu yang rosak ini membebaskan protein dan produk selular lain ke dalam aliran darah. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai rhabdomyolysis. Sekiranya ini berlaku, pesakit memerlukan rawatan perubatan segera.

Apabila pengguna flakka sudah mengalami rhabdomyolysis dan dehidrasi bersama, mereka cenderung mengalami kegagalan buah pinggang dan juga kematian.

Juga menjadikan pengguna kelihatan seperti zombi

Penggunaan flakka yang berlebihan telah dikaitkan dengan perasaan kegelisahan, paranoia, dan halusinasi yang melampau. Sekiranya terdapat ketagihan teruk, pengguna boleh memasuki fasa kecelaruan yang melampau. Fasa ini menyebabkan penghidapnya mengalami kekeliruan yang teruk dan tidak dapat berfikir dengan jelas.

Ketika berada dalam fasa delirium, pengguna flakka cenderung menunjukkan tingkah laku agresif dan merosakkan yang boleh membahayakan diri sendiri atau orang lain. Contohnya, mengamuk, memukul, menjarah, dan menjerit secara histeris. Beberapa pengguna bahkan boleh mengalami sawan.

Nah, fasa kecelaruan inilah yang menjadikan penderita sering kelihatan seperti zombi atau mayat hidup. Laporan polis tempatan di pelbagai negeri di Amerika Syarikat mendapati orang-orang yang memakai flakka bergelut di lantai dengan mata mereka terpusing ke belakang, seperti zombie.

Melancarkan halaman Independent, kesan flakka sangat disyaki menjadi penyebab di sebalik serangan kanibalisme yang berlaku pada dua pejalan kaki tua di Florida, Amerika Syarikat. Seorang remaja berusia 19 tahun yang memakai flakka dilaporkan menyerang kedua-dua pejalan kaki dengan pisau, kemudian menggigit dan memakan sebahagian besar wajah salah seorang mangsanya sehingga jatuh.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found