Punca Kanser Kulit dan Pelbagai Faktor Risiko -

Kanser kulit adalah keadaan di mana pertumbuhan sel kulit yang tidak normal berlaku kerana terdedah kepada cahaya matahari. Namun, itu tidak bermaksud keadaan ini tidak dapat terjadi pada kulit yang tidak terkena sinar matahari. Jadi, apa sebenarnya yang menyebabkan barah kulit? Baca terus untuk penjelasan mengenai pelbagai sebab, serta faktor risiko yang dapat meningkatkan potensi seseorang untuk mengalami penyakit ini.

Keadaan yang menyebabkan barah kulit

Kanser kulit terbahagi kepada tiga jenis, iaitu karsinoma sel basal, karsinoma sel skuamosa, dan melanoma. Pada dasarnya, penyebab ketiga-tiga jenis barah kulit adalah sama, iaitu berlakunya mutasi DNA pada sel kulit. Mutasi DNA ini menyebabkan sel kulit terus tumbuh secara tidak terkawal dan membentuk sel barah pada kulit.

Perkara yang membezakan ketiga-tiga jenis barah kulit ini adalah berlakunya mutasi DNA ini. Karsinoma sel basal adalah barah kulit yang terjadi pada sel kulit basal, iaitu sel yang membentuk sel kulit baru, yang terletak di pangkal epidermis.

Sementara itu, penyebab karsinoma sel skuamosa adalah berlakunya mutasi DNA pada lapisan sel kulit skuamosa, yang merupakan sel kulit yang terletak tepat di bawah lapisan kulit terluar dan berfungsi untuk melindungi kulit dalaman.

Sedikit berbeza, melanoma berlaku bukan kerana mutasi DNA, tetapi kerosakan pada DNA sel kulit melanosit, yang merupakan sel kulit yang menghasilkan melanin atau pigmen yang memberi warna pada kulit. Kerosakan ini menyebabkan pertumbuhan sel kulit tidak terkawal.

Walau bagaimanapun, tidak ada hubungan yang diketahui antara kerosakan DNA pada kanser melanoma. Perbezaan lokasi masalah dalam DNA sel kulit juga menentukan jenis rawatan barah kulit yang akan dilakukan oleh pesakit.

Biasanya, mutasi atau kerosakan DNA pada sel kulit berlaku kerana sinaran ultraviolet di bawah sinar matahari atau cahaya yang digunakan di mesin penyamakan. Walau bagaimanapun, barah kulit boleh berlaku kerana terdedah kepada bahan toksik atau keadaan tertentu yang melemahkan sistem imun anda.

Pelbagai faktor yang dapat meningkatkan risiko barah kulit

Selain penyebab barah kulit, juga penting untuk mengetahui beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda menghidap penyakit ini. Antara lain adalah:

1. Semakin meningkat usia

Salah satu faktor risiko penyakit ini adalah usia. Iaitu, seiring bertambahnya usia, semakin tinggi risiko anda terkena barah kulit. Namun, itu tidak bermakna, apabila anda semakin tua, anda pasti akan mengalami keadaan ini. Selain itu, tidak bermaksud barah kulit tidak mungkin dialami pada usia muda.

2. Pendedahan kepada cahaya matahari langsung

Cahaya matahari yang mengandungi UVA dan UVB boleh merosakkan DNA pada sel kulit manusia. Cahaya matahari biasanya mula mempengaruhi DNA gen yang mengawal pertumbuhan sel kulit. Sekiranya anda terlalu lama dan terlalu kerap terdedah kepada cahaya matahari, anda mungkin berisiko mendapat barah kulit.

Kemudian, pendedahan cahaya matahari cenderung paling berbahaya pada waktu-waktu tertentu, seperti di atas pukul 10 pagi hingga 5 petang. Sekiranya anda kerap keluar rumah tanpa menggunakan krim pelindung matahari, ia juga boleh meningkatkan risiko menyebabkan barah pada kulit anda.

3. Warna kulit putih

Percaya atau tidak, anda yang mempunyai kulit putih mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah kulit. Namun, itu tidak bermaksud kulit putih adalah penyebab barah kulit. Menurut Cancer Research UK, orang yang mempunyai kulit lebih ringan mempunyai melanin yang kurang.

Itulah sebabnya, kulit menghasilkan kurang perlindungan terhadap sinaran ultraviolet (UV). Sebenarnya, jika anda mempunyai jeragat atau bintik-bintik kecil dan kulit mudah terbakar, risiko anda terkena barah kulit lebih tinggi daripada orang lain yang mempunyai kulit lebih gelap.

4. Penyamakan atau menggelapkan kulit dengan alat UV

Menghitamkan kulit atau biasa dikenali sebagai penyamakan, adalah salah satu penyebab barah kulit yang paling biasa. Ia dipercayai kerana alat itu penyamakan kulit menggunakan lampu UV untuk menjadikan kulit lebih gelap. Seperti diketahui, pendedahan langsung dan berterusan terhadap sinar UV boleh menyebabkan kulit mengalami penuaan pramatang.

5. Sejarah kesihatan kulit keluarga dan peribadi

Mempunyai ahli keluarga yang menghidap barah kulit meningkatkan risiko anda menghidap penyakit ini. Begitu juga jika anda pernah mengalami penyakit ini. Risiko anda untuk menghidap barah kulit lagi tentu lebih besar daripada orang yang tidak pernah mengalaminya.

Oleh itu, jika anda mempunyai ahli keluarga yang pernah mengalami penyakit ini, atau anda pernah mengalaminya sebelumnya, cubalah untuk lebih peka terhadap gejala barah kulit yang mungkin muncul.

6. Terdapat tahi lalat

Anda mungkin menganggap tahi lalat adalah keadaan normal yang mungkin dialami oleh sesiapa sahaja. Walaupun begitu, anda masih perlu sedar akan adanya tahi lalat di badan, terutama yang kelihatan tidak normal.

Sebabnya, kehadiran tahi lalat yang tidak normal pada tubuh meningkatkan risiko menyebabkan barah kulit. Contohnya, tahi lalat yang tidak normal dari segi bentuk dan ukuran.

Oleh itu, jika anda merasa mempunyai tahi lalat dengan ukuran dan bentuk yang tidak biasa, cubalah berjumpa doktor sebagai usaha mencegah barah kulit.

7. Sistem imun yang lemah

Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang lemah, risiko terkena barah kulit tentunya lebih tinggi. Perkara yang sama berlaku untuk orang yang mempunyai HIV / AIDS dan orang yang menggunakan ubat imunosupresan setelah melakukan pemindahan organ.

8. Pendedahan kepada sinaran

Ya, selain beberapa penyebab di atas, radiasi juga berperanan untuk menyebabkan barah kulit. Sebabnya, penggunaan sinaran sinar-X yang cukup lama akan menyebabkan keadaan atau keadaan, seperti sindrom nevus sel basal atau xeroderma pigmentosum.

Kedua-dua keadaan sangat berisiko menjadi penyebab barah kulit. Biasanya keadaan ini sering dialami oleh orang yang menjalani kemoterapi, atau di persekitaran kilang yang mempunyai radiasi tinggi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found