Sperma Tembus ke Pakaian, Bolehkah Ini Membuat Anda Hamil?

Ramai yang bertanya, bolehkah wanita hamil kerana sperma tersekat pada seluar pasangannya? Atau gunakan tuala yang sama untuk mengelap vagina tetapi terdapat kesan air mani? Adakah benar bahawa setelah sperma menembusi kain, ia masih dapat menyuburkan?

Bolehkah sperma menembusi kain dan menyebabkan kehamilan?

Dalam dunia perubatan, sperma tidak mungkin menembusi pakaian dan kemudian memasuki faraj. Seorang wanita boleh hamil apabila sel sperma membuahi telur. Penyatuan sperma dengan telur dikenali sebagai persenyawaan. Ketika melakukan hubungan seks, lelaki mesti melakukan ejakulasi, iaitu melepaskan air mani ketika zakar berada di dalam vagina, kerana ia membolehkan sperma bergerak dari serviks ke saluran tuba untuk memenuhi telur. Penting untuk diperhatikan bahawa jika ejakulasi tidak berlaku, maka kehamilan tidak mungkin berlaku.

Bagaimana jika seorang lelaki mengalami ejakulasi di luar faraj?

Bagi beberapa pasangan, ada juga yang masih tertanya-tanya mengenai risiko kehamilan jika seorang lelaki mengalami ejakulasi di luar faraj, atau mungkin juga tertangkap sekiranya seluar basah terkena air mani. Dalam kes tersebut, sebenarnya tidak ada alasan untuk panik.

Lelaki mempunyai berbilion sperma yang dapat mengalami ejakulasi pada satu waktu, itulah sebabnya kadang-kadang ada kemungkinan ejakulasi di luar faraj dan bersentuhan dengan pakaian. Jadi bagaimana jika sperma berenang dari serviks ke tiub fallopio di mana telurnya disenyawakan? Sebenarnya ini tidak mungkin berlaku. Walaupun terdapat banyak kehamilan yang tidak diingini, ini bukan penyebabnya.

Perkara penting lain yang perlu difahami adalah bahawa ejakulasi semasa melancap berbeza dengan ejakulasi setelah anda memasukkan dan mengeluarkan zakar dari faraj. Sekiranya anda dan pasangan anda tidak merancang untuk hamil atau tidak menggunakan alat perancang semasa hubungan seksual, ini boleh menyebabkan kehamilan walaupun anda tidak mengalami ejakulasi di dalam faraj. Ini berlaku apabila sperma mengandungi air mani yang cukup tetapi anda tidak menyedarinya menetes ke dalam vagina pasangan walaupun dalam jumlah kecil, memungkinkan untuk menyebabkan kehamilan.

Berapa lama sperma dapat bertahan selepas ejakulasi?

Di dalam badan wanita

Dalam persekitaran yang sempurna dalam tubuh wanita, sperma dapat bertahan hanya selama lima hari. Walau bagaimanapun, sperma biasanya mati pada hari-hari pertama setelah memasuki vagina kerana tidak dapat bertahan hidup. Mereka akan mula berenang setelah dimasukkan ke dalam vagina wanita, kemudian bergerak melalui serviks untuk mencapai rahim. Lebih-lebih lagi, badan wanita menghasilkan lendir untuk memudahkan mereka berenang mencari telur. Sperma boleh berenang di dalam badan wanita selama 4-5 jam.

Di luar badan wanita

Sperma boleh bertahan di mana sahaja dari 20 minit hingga 60 minit di luar badan. Kelangsungan hidupnya bergantung kepada pendedahan kepada udara dan faktor persekitaran. Selepas sperma keluar dari badan, kemungkinan terjejas oleh persekitaran di sekitarnya sangat besar. Ini menjadikan sperma tidak berguna ketika air mani kering selepas ejakulasi. Jadi jika ada pakaian atau tuala yang mempunyai bintik air mani dan kemudian bersentuhan langsung dengan vagina wanita, sangat sedikit atau hampir tidak ada kemungkinan sperma dapat memasuki vagina.

Recent Posts