Fenomena Pemilikan, Dilihat Dari Bahagian Perubatan •

Kita sering mendengar kisah-kisah seram mengenai orang-orang yang sedang berkhayal di mana tubuh orang itu dirasuk oleh hantu yang berada dalam dimensi yang berbeza bagi kita sebagai manusia. Banyak kisah seram mengenai trance yang berkembang menjadi kepercayaan.

Kekayaan dipercayai berlaku kerana tubuh seseorang telah dirasuki oleh roh atau hantu. Di Indonesia, trans boleh berlaku kerana faktor yang tidak disengajakan atau disengajakan. Beberapa ritual tradisional sengaja memanggil roh nenek moyang untuk memasuki badan salah seorang anggota di kampung tradisional untuk tujuan tertentu.

Namun, sebenarnya di mata perubatan, kepemilikan adalah gangguan mental, dan bukan perkara mistik. Gangguan mental disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti faktor sosial dan psikologi.

Bagaimana sains perubatan menjelaskan kepemilikan?

Trance biasanya berlaku di negara-negara yang masih mematuhi budaya atau kepercayaan mengenai perkara-perkara mistik. Walau bagaimanapun, ternyata trans juga dapat dijelaskan dari sisi perubatan.

Trance di mata perubatan disebut "Possession Trance Disorder". Gangguan trance dan kepemilikan adalah kategori diagnostik baru di Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental-IV (DSM-IV). DSM adalah klasifikasi standard gangguan mental yang digunakan oleh profesional kesihatan mental di Amerika Syarikat.

Dalam DSM-IV, gangguan trans trance termasuk dalam kategori gangguan disosiatif aka gangguan disosiatif. Gangguan disosiatif adalah kehilangan sebahagian atau keseluruhan integrasi antara kenangan masa lalu, kesedaran tentang identiti, dan sensasi dan kawalan pergerakan badan. Ini bermaksud bahawa gangguan trans trance boleh diklasifikasikan sebagai bentuk gangguan jiwa yang berkaitan dengan perubahan identiti diri.

Sekiranya ditafsirkan secara berasingan, trans didefinisikan sebagai keadaan mental di mana individu tersebut tidak mempunyai kesedaran mengenai mental dan / atau persekitaran untuk jangka masa yang panjang. Manakala gangguan pemilikan adalah istilah pengalaman yang berlaku dalam masyarakat atau istilah yang menggambarkan pengaruh agen kekal (Cardena, 1992).

Menurut WHO pada ICD 10 versi 2008, gangguan trans trance adalah gangguan di mana terdapat kehilangan identiti peribadi sementara dan kesedaran sepenuhnya terhadap alam sekitar. Ini termasuk keadaan trans yang disengajakan atau tidak disengajakan, berlaku di luar situasi keagamaan atau penerimaan budaya. Ini bermaksud bahawa trans tidak berlaku kerana kepercayaan agama atau budaya, melainkan faktor mental seseorang.

Apakah tanda-tanda pemilikan?

Apabila badan seseorang kehilangan identiti, sudah tentu ia tidak menjadi dirinya sendiri dan bertindak seperti orang lain. Sehingga apabila dirasuki atau dialami gangguan trans trance, orang itu bertindak aneh, bercakap tentang perkara yang tidak biasa, dan dengan nada yang berbeza. Selalunya setelah berlaku kekhilafan, orang yang berkenaan tidak ingat apa yang dia lakukan.

Dilaporkan dari psychnet-uk.com, berkhayal pemilikan dicirikan oleh perubahan identiti sementara di mana identiti normal seseorang diganti sementara atau seolah-olah dimiliki oleh "roh, hantu, kuasa, tuhan, atau orang lain". Pengalaman "dirasuki" oleh entiti lain, seperti seseorang, dewa, iblis, binatang, atau benda mati, mempunyai arti yang berbeza dalam budaya yang berbeza dan oleh itu diagnosis untuk gangguan ini mungkin berkaitan dengan budaya.

Apabila seseorang diambil alih oleh identiti mereka atau sedang berkhayal, orang itu biasanya mengalami pelbagai tanda, seperti:

 • Hilang kawalan terhadap tindakannya
 • Perubahan tingkah laku atau bertindak berbeza
 • Kehilangan kesedaran alam sekitar
 • Kehilangan identiti peribadi
 • Kesukaran membezakan realiti dari fantasi semasa berkhayal
 • Perubahan nada suara
 • Perhatiannya berkeliaran
 • Kesukaran menumpukan perhatian
 • Kehilangan kesedaran masa
 • Kehilangan ingatan atau ingatan
 • Penampilan tubuhnya berubah

Kadang-kadang, tanda-tanda gangguan kepemilikan sama seperti tanda-tanda gangguan mental yang lain, seperti demensia, epilepsi, skizofrenia, sindrom Tourette, dan amnesia disosiatif. Oleh itu, adalah perlu untuk mengetahui perbezaan antara penyakit ini sehingga gangguan harta benda dapat didiagnosis dengan betul.

Apa yang boleh menyebabkan berkhayal?

Keadaan pemilikan hanya dapat difahami melalui gabungan perspektif biologi, antropologi, sosiologi, psikopatologi dan eksperimen. berkhayal atau gangguan harta benda Ia boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti faktor kerohanian, sosial, psikologi dan fizikal. Dengan melakukan pemeriksaan mendalam, mungkin faktor penyebabnya dapat dikenal pasti.

Gangguan disosiatif juga boleh menyebabkan gangguan harta benda ini. Kerana trauma psikologi dan kekerasan berulang menyebabkan tekanan sosial dan mental. Pengalaman disosiatif ini bermula dari bukan patologi ke patologi. Namun, tidak ada teori biologi mengenai asal usul gangguan trans ini.

BACA JUGA:

 • Kelebihan bercakap sendiri untuk Kesihatan Mental
 • Bukan Hanya Moody: Swing Mood Boleh Menjadi Gejala Gangguan Mental
 • Cinderella Complex, keadaan mental yang dialami oleh ramai wanita

Recent Posts