Warna Darah Menstruasi Normal dan Tidak normal, Menurut Pakar

Warna keputihan yang berbeza (keputihan) dapat menunjukkan keadaan kesihatan khas yang mungkin ada pada seorang wanita. Begitu juga dengan warna darah haid anda. Ingin tahu bagaimana warna darah haid yang normal dan yang memberi isyarat masalah? Lihat penjelasan dari pakar berikut, ya!

Apakah warna darah haid yang normal?

Menurut seorang pakar hormon dan kesihatan pembiakan wanita dari Johns Hopkins University, Alisa Vitti, darah haid yang normal harus berwarna merah terang.

Merah di sini bermaksud seperti ceri masak. Walau bagaimanapun, rona merah juga berbeza dari wanita ke wanita. Warna darah haid yang berbeza akan bergantung pada ketebalan darah atau berapa banyak isipadu keluar.

Warna merah terang biasanya paling ketara pada hari pertama dan kedua haid, seperti yang dijelaskan oleh dr. Raquel B. Dardik, pakar obstetrik di Pusat Perubatan Langone. Sebabnya, darah yang keluar pada dua hari pertama haid biasanya masih segar dan alirannya cukup berat.

Variasi warna darah semasa haid normal dan tidak normal

Warna ilustrasi darah haid normal dan tidak normal

Secara umum, warna darah seperti ceri menunjukkan bahawa haid anda tetap dan sihat. Walau bagaimanapun, darah haid mempunyai variasi warna yang lain. Ada yang masih normal sementara yang lain boleh menjadi tanda masalah. Inilah penjelasannya:

Darah haid berwarna merah jambu

Menurut pakar sains kejururawatan dari New York, Margaret Romero, darah haid merah jambu kadang-kadang menunjukkan bahawa anda kekurangan tahap estrogen dalam badan. Terutama jika jumlah darah haid anda sangat kecil.

Orang yang kerap bersenam dan atlet profesional juga mempunyai darah haid berwarna merah jambu. Di samping itu, perhatikan gejala lain yang muncul seperti tempoh tidak teratur atau tidak mempunyai tempoh selama beberapa bulan.

Kekurangan estrogen tidak boleh ditoleransi. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko kekeringan faraj, kehilangan dorongan seks, hingga risiko osteoporosis. Jangan terbiasa melakukan senaman terlalu kuat. Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami gejala di atas.

Selain daripada dua pencetus ini, darah merah jambu juga sering muncul di tengah-tengah kitaran haid. Ini normal dan menunjukkan bahawa anda sedang ovulasi. Semasa anda berovulasi, darah haid bercampur dengan cecair serviks, sehingga warnanya kelihatan lebih ringan.

Darah haid juga sering berwarna merah jambu pada awal atau akhir kitaran. Keadaan ini dianggap normal

Warna darah haid berwarna oren

Darah haid juga boleh berwarna oren. Keadaan ini berlaku apabila darah bercampur dengan cecair serviks sehingga warnanya pudar.

Warna oren juga dapat muncul sebagai tanda pendarahan implantasi ketika telur yang disenyawakan melekat pada rahim. Keadaan ini biasanya berlaku 10 hingga 14 hari selepas pembuahan. Kadang-kadang, warna darah yang muncul juga berwarna coklat. Sekiranya anda mengalami pendarahan ini ketika haid anda sudah lama tertangguh, ada baiknya anda memeriksa kehamilan.

Sebaliknya, tompok oren tidak selalu menjadi petanda yang baik. Kadang kala, tompok oren yang anda anggap sebagai darah haid boleh menandakan adanya jangkitan. Sebenarnya apa yang keluar mungkin keputihan yang tidak normal berwarna oren, bukan darah. Ini mungkin disebabkan oleh jangkitan bakteria pada vagina atau penyakit kelamin.

Warna darah haid berwarna coklat muda atau gelap

Warna darah coklat bermaksud bahawa darah telah lama berada di rahim sebelum dikeluarkan. Jangan panik dulu. Menurut dr. Raquel Dardik, ini semula jadi. Mungkin darah ini tersisa dari haid bulan lalu yang belum sepenuhnya hilang.

Darah coklat atau coklat gelap juga biasanya muncul pada hari-hari terakhir haid ketika aliran darah sudah mulai perlahan.

Selain itu, darah coklat juga kadangkala menjadi tanda kehamilan (pendarahan implantasi). Oleh itu, anda perlu berjumpa pakar sakit puan sekiranya haid anda sudah lewat dan ketika berwarna coklat.

Warna darah haid berwarna merah terang

Seperti disebutkan sebelumnya, warna merah terang menunjukkan darah segar yang sihat. Warna darah ini umumnya muncul pada awal haid dan akan menjadi gelap menjelang akhir haid.

Walau bagaimanapun, sesetengah wanita mungkin mengalami darah merah terang sepanjang hari pertama hingga akhir.

Sekiranya anda mengalami pendarahan merah terang di antara kitaran haid, berhati-hatilah. Kami mengesyorkan agar anda berjumpa dengan doktor anda kerana ini dapat menandakan masalah kesihatan, salah satunya adalah penyakit kelamin.

Warna darah haid merah gelap

Warna darah haid merah gelap dapat muncul ketika anda baru bangun tidur atau hanya berbaring sebentar semasa haid anda. Warna gelap boleh bermaksud aliran darah haid tersekat di rahim, tetapi tidak cukup lama untuk berubah menjadi coklat.

Warna merah gelap darah haid juga dapat muncul pada akhir haid, ketika aliran darah haid mulai melambat.

Warna merah gelap juga boleh bermaksud lochia. Lochia adalah pendarahan yang keluar dari faraj setelah melahirkan. Pendarahan boleh berlaku dan mengandungi bekuan. Selama 3 hari pertama, lochia mungkin kelihatan merah tua dan kemudian berubah warna.

Sekiranya anda mengalami pembedahan caesar, pendarahan ini hanya berlangsung sekitar 24 jam.

Warna darah haid berwarna merah kehijauan

Sekiranya warna darah haid kelihatan merah kehijauan, anda mungkin mengalami jangkitan tertentu. Contohnya, jangkitan bakteria atau penyakit kelamin. Terutama jika darah anda juga berbau busuk. Sebaiknya berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan seawal mungkin.

Selain daripada penyakit berjangkit, dr. Alyssa Dweck mengatakan bahawa warna darah haid berwarna kelabu boleh menjadi tanda keguguran. Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda hamil dan ternyata anda telah keguguran. Segera hubungi doktor atau bilik kecemasan hospital terdekat sekiranya anda mengesyaki bahawa anda hamil.

Adakah normal warna darah haid berubah setiap bulan?

Tidak perlu risau. Adalah normal untuk warna darah haid berubah setiap bulan. Sebenarnya, warna yang berbeza juga sering muncul dalam satu tempoh. Sebabnya, terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskannya dan selalunya ia bukan masalah besar.

Secara amnya, wanita akan mengalami haid bermula dengan warna merah terang dan berakhir dengan warna merah tua atau coklat. Aliran juga akan sangat berat pada awal dan perlahan ketika memasuki hari-hari terakhir.

Namun, sudah tentu anda juga perlu lebih peka terhadap tubuh anda sendiri. Sebabnya, tidak semua perubahan warna ini normal. Seperti yang telah disebutkan, darah haid merah oren atau kelabu dapat menunjukkan masalah kesihatan yang serius.

Selain warna darah yang berbeza dari biasa, masalah kesihatan juga sering ditandai dengan munculnya gejala lain di dalam badan. Untuk itu, jangan malas pergi ke doktor apabila terdapat banyak gejala yang biasanya tidak anda rasakan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found