Senarai Ubat Gout Semula jadi (Herbal) untuk Cuba di Rumah

Gout adalah bentuk penyakit sendi radang yang berlaku kerana tahap asid urik yang tinggi (asid urik) tinggi badan. Penyakit ini perlu dikawal untuk mengelakkan kambuh gout pada masa akan datang. Bagi mengawal penyakit, sebilangan orang memilih untuk menggunakan ubat herba atau semula jadi selain ubat gout yang diberikan oleh doktor. Jadi, apa ubat semula jadi dan tradisional yang telah terbukti dapat menghilangkan gout?

Senarai ubat semula jadi atau herba untuk merawat gout

Ubat yang dibuat dari bahan semula jadi dianggap lebih selamat untuk merawat penyakit, seperti gout, kerana risiko kesan sampingan minimum. Namun, sebenarnya tidak semua ubat tradisional dapat digunakan untuk merawat gejala gout.

Beberapa yang dianggap berkesan juga boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan anda kerana boleh berinteraksi dengan ubat perubatan yang anda ambil. Oleh itu, anda harus selalu berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat herba tertentu.

Perlu diingat, tidak digalakkan menggunakan ubat herba sebagai satu-satunya rawatan gout. Sebabnya, ramuan semula jadi ini bukan ubat paten yang pasti menyembuhkan gout. Fungsinya hanya sebagai terapi pelengkap atau tambahan, yang digunakan untuk melegakan gejala dan meningkatkan kesihatan tubuh secara holistik.

Berikut adalah beberapa contoh ubat-ubatan herba yang telah diteliti secara perubatan untuk faedahnya terhadap gout.

1. Halia

Halia adalah tanaman herba yang dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit akibat keradangan pada penghidap gout. Ini diduga disebabkan oleh zat aktif dalam halia, yaitu gingerol, gingerdione, dan zingeron, yang bersifat anti-radang. Ketiga-tiga bahan aktif berfungsi dengan menghalang leukotrien dan prostaglandin dalam badan yang menjadi pencetus keradangan.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh mencampurkan halia dengan air suam atau mendidih, kemudian meminumnya seperti teh. Selain itu, halia juga dapat digunakan dalam bentuk pasta untuk digunakan sebagai kompres atau topikal (topikal) ke kawasan sendi yang terkena. Anda boleh menggunakan tanaman herba ini setiap hari sebagai ubat tradisional untuk membantu merawat penyakit gout anda.

2. Kunyit

Curcumin adalah bahan kimia anti-radang pada kunyit yang membantu mengurangkan keradangan. Kajian yang diterbitkan pada tahun 2019 oleh jurnal Penyelidikan & Terapi Artritis mendapati bahawa kurkumin dapat menekan protein yang disebut faktor nuklear-kappa B (NF-kappa B) dalam percubaan haiwan.

Protein NF-kappa B adalah bahan yang menghasilkan keradangan di dalam badan. Apabila pengeluaran protein ini ditekan, keradangan yang disebabkan oleh penghabluran asid urik pada sendi dapat mereda.

Percubaan yang dilakukan ke atas manusia juga menemui perkara yang sama setelah membersihkan ekstrak kurkumin ke dalam eksofitol. Percubaan itu diterbitkan dalam Open Journal of Rheumatology and Autoimmune Diseases pada tahun 2013. Akibatnya, fexophytol secara berkesan menyekat NF-kappa B.

Namun, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan kunyit sebagai ubat herba untuk gout. Kerana dalam beberapa kes, kunyit boleh menyebabkan kesan sampingan.

3. Cuka sari apel

Keasidan cuka sari apel dianggap dapat mengurangkan rasa sakit akibat radang sendi, termasuk gout. Sebabnya, cuka dapat meningkatkan kealkalian (alkali) badan dan mempunyai sifat anti-radang.

Berdasarkan kajian Jepun 2010, diet atau makanan tertentu, seperti cuka sari apel, yang dapat meningkatkan kealkalian air kencing juga dapat meningkatkan perkumuhan asid urik. (asid urik) dari badan. Oleh itu, ini dapat mengurangkan kemungkinan pengumpulan asid urik yang menjadi penyebab gout.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh mengambil dua sudu cuka sari apel tiga kali sehari. Untuk mengurangkan keasidan, anda boleh mencampurkan cuka sari apel dengan madu, yang juga mempunyai sifat anti-radang.

Namun, anda juga perlu berhati-hati ketika memakan cuka sari apel, kerana rasa asam yang tinggi dapat mengikis tisu esofagus dan email gigi. Selain itu, cuka sari apel juga mungkin mempunyai interaksi negatif dengan beberapa ubat, seperti ubat diabetes. Perlu juga diperhatikan bahawa tidak semua penderita gout juga efektif dalam menurunkan kadar gula darah asid urikdengan ubat semula jadi ini.

4. Biji saderi

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Molecular Medicine Reports pada tahun 2019 menunjukkan bahawa ekstrak biji saderi mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang bermanfaat bagi penghidap gout. Penggunaan ekstrak biji saderi dikatakan dapat mengurangkan bengkak di sekitar sendi kerana radang gout.

Biji saderi dikatakan mengandungi pelbagai sebatian aktif, termasuk luteolin dan 3-n-butylphthalide (3nB), yang telah dipelajari untuk merawat keradangan dan mengawal pengeluaran asid urik. Oleh itu, tumbuhan perubatan herba ini dikatakan sebagai salah satu cara untuk merawat gout secara semula jadi.

Walau bagaimanapun, pelbagai kajian mengenai biji saderi dan sifat asid urik hanya diuji pada haiwan. Penyelidikan lebih lanjut pada manusia masih diperlukan untuk mengesahkan faedahnya.

5. Bunga raya

Bunga raya atau bunga raya dipercayai sebagai salah satu ubat tradisional untuk menurunkan asid urik. Menurut penyelidikan bunga raya bunga raya dari Jurnal Makanan Berfungsi , kadar asid urik pada tikus yang diberi ekstrak bunga raya menurun dengan ketara.

Biasanya ekstrak bunga raya dimakan dalam bentuk suplemen tablet atau teh. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan penggunaannya sebagai ubat gout herba pada manusia.

6. Brotowali

Melancarkan tinjauan kajian dari Jurnal Farmakognosis dan Fitokimia pada tahun 2017, ekstrak jus batang brotowali boleh menjadi ubat herba semula jadi untuk gout. Sebabnya, brotowali dipercayai dapat membantu meneutralkan peningkatan kadar asid urik dalam badan.

Di samping itu, kajian tahun 2014 dari Jurnal Penyelidikan Klinikal dan Penilaian menunjukkan bahawa brotowali boleh menjadi tumbuhan penghilang rasa sakit semula jadi untuk serangan gout setelah diuji pada tikus. Walau bagaimanapun, kajian ini belum dilakukan pada manusia. Rujuk doktor untuk penggunaan selanjutnya.

7. Meniran Hijau

Meniran Hijau atau Gred makmal Chanca Piedra, yang terkenal sebagai ubat herba untuk batu ginjal dan batu empedu, juga boleh menjadi cara untuk menurunkan asid urik secara semula jadi.

Meniran hijau dipercayai dapat menghalang pengeluaran asid urik yang berlebihan di dalam tubuh, serta memecah dan membilas penumpukan kristal asid urik. Dengan cara itu, ubat semula jadi ini dapat mencegah serangan gout.

Walau bagaimanapun, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan tanaman ini sebagai ubat tradisional untuk gout. Sebabnya, tidak ada penyelidikan yang jelas yang menyatakan bahawa meniran hijau boleh menjadi ubat tradisional untuk gout yang benar-benar berkesan dan bebas daripada kesan sampingan.

8. Tanaman jelatang

Tanaman jelatang jelatang kesemutan ), atau dalam bahasa Latin disebut urtica dioica, adalah tumbuhan herba yang dipercayai ubat tradisional untuk gout.

Melaporkan dari Arthritis Foundation, sebuah kajian Jerman mendapati bahawa ekstrak tumbuhan jelatang mengandungi bahan anti-radang yang disebut hox alpha, yang dapat menekan pelepasan sitokin yang memicu keradangan pada sendi. Selain itu, jelatang juga kaya dengan kalium, kalsium, dan magnesium, yang dapat membantu merawat gout secara semula jadi.

Anda boleh mengambil ekstrak tanaman jelatang dalam bentuk kapsul, tablet, teh, atau daun utuh. Dalam bentuk kapsul atau tablet, anda harus mengambil sebanyak 1.300 mg setiap hari, sementara untuk teh sebanyak satu cawan tiga kali sehari. Anda juga boleh menggunakan daun jelatang secara langsung ke kawasan sendi yang terkena gout untuk mengurangkan keradangan.

9. Bunga dandelion

Ekstrak bunga teh dandelion dipercayai sebagai ramuan perubatan herba untuk membantu merawat gout. Kajian 2016 dari jurnal Reinal Failure mendapati bahawa bunga dandelion dapat mengurangkan kadar asid urik pada pesakit yang berisiko terkena penyakit buah pinggang.

Walau bagaimanapun, ini tidak terbukti benar secara perubatan. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan faedah bunga dandelion untuk merawat gout.

Recent Posts