Apakah perbezaan antara pil kawalan kelahiran Andalan, Yasmin, dan Diane?

Pil kawalan kelahiran Andalan, Yasmin, dan Diane adalah tiga jenama pil kawalan kelahiran paling popular di Indonesia. Ya, pil kawalan kelahiran adalah salah satu jenis kontrasepsi yang paling biasa digunakan oleh wanita Indonesia. Ketiga-tiga jenama sama berkesan untuk mencegah kehamilan. Jadi, apa yang membezakan tiga jenis pil dari pelbagai jenama ini? Sekiranya anda mempertimbangkan untuk memulakan pil kawalan kelahiran, anda harus terlebih dahulu membaca maklumat lengkap di bawah.

Bagaimana pil kawalan kelahiran utama, Yasmin, dan Diane mencegah kehamilan

Sekiranya digunakan mengikut peraturan, penggunaan pil kawalan kelahiran untuk mencegah kehamilan boleh dikatakan paling berkesan. Walau bagaimanapun, apabila anda membuat kesilapan dalam menggunakan alat kontraseptif ini, keberkesanannya dapat menurun. Untuk menjadi berkesan, ikuti cara yang betul untuk mengambil pil kawalan kelahiran mengikut arahan doktor.

Pada dasarnya, tiga jenama pil kawalan kelahiran di pasaran, iaitu Andalan, Yasmin, dan Diane, mempunyai cara yang hampir sama untuk mencegah kehamilan. Ini disebabkan oleh adanya etilinestradiol atau versi hormon sintetik yang dihasilkan secara semula jadi dalam badan wanita: estrogen dan progestin.

Kedua-dua hormon ini mengatur kitaran haid seorang wanita, dan tahap turun naik hormon ini memainkan peranan penting dalam kehamilan. Kombinasi kedua hormon ini berfungsi dalam tiga langkah: mencegah ovari melepaskan telur sehingga persenyawaan tidak berlaku (ovulasi), kemudian mengubah ketebalan lendir serviks sehingga menyukarkan sperma bergerak ke rahim untuk mencari telur.

Akhirnya, pil kawalan kelahiran utama, Yasmin, dan Diane mengubah lapisan dinding rahim sehingga mustahil telur yang disenyawakan untuk melekat dan ditanam di rahim. Kedua-dua pil Andalan, Yasmin, dan Diane sama-sama berkesan untuk mencegah kehamilan jika diambil dengan sempurna mengikut arahan penggunaan.

Apakah perbezaan antara pil kawalan kelahiran Andalan, Yasmin, dan Diane?

Sekiranya ketiga-tiga pil kawalan kelahiran mempunyai kesamaan dalam bagaimana ia berfungsi, perbezaan antara pil kawalan kelahiran Andalan, Yasmin, dan Diane terletak pada kandungan di dalamnya. Ya, dari pil kawalan kelahiran utama, Yasmin, dan Diane, ketiga-tiganya mengandungi progestin yang berbeza.

Sekiranya pil kawalan kelahiran utama mengandungi progestin levonorgestrel, pil Yasmin mengandungi progestin drospirenone, dan pil Diane mengandungi progestin cyproterone asetat. Jenis hormon progestin yang berlainan boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbeza. Inilah perbezaannya.

Pil kawalan kelahiran utama mengandungi levonorgestrel

Kandungan hormon progestin levonorgestrel Dalam pil kawalan kelahiran utama, ia biasanya digunakan untuk mencegah kehamilan setelah melakukan kesalahan menggunakan alat kontraseptif lain. Contohnya, kesalahan menggunakan kondom sehingga kondom itu pecah dan tidak berfungsi dengan berkesan untuk mencegah kehamilan.

Pil kawalan kelahiran utama memang digunakan sebagai kontrasepsi atau kontrasepsi kecemasan, dan tidak digalakkan digunakan sebagai pil kawalan kelahiran yang digunakan secara rutin. Hormon progestin lovonorgestrel terkandung dalam pil kawalan kelahiran andalan ini berfungsi dengan mencegah pelepasan telur dalam kitaran haid anda.

Penggunaan pil kawalan kelahiran ini dapat menebalkan cairan di faraj sehingga sukar bagi sperma untuk berenang di rahim dan sampai ke telur. Sekiranya sperma dan telur tidak 'bertemu', persenyawaan tidak akan berlaku.

Walau bagaimanapun, pil kawalan kelahiran utama dengan kandungan levonorgestrel ia tidak boleh digunakan untuk pengguguran. Penggunaan pil ini juga tidak dapat digunakan untuk melindungi anda dari penyakit kelamin.

Walau bagaimanapun, penggunaan pil kawalan kelahiran andalan boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan. Ini termasuk pendarahan faraj walaupun anda tidak haid, mual dan muntah, cirit-birit, keletihan yang melampau, sakit kepala, pening, dan sakit payudara.

Masa terbaik untuk mengambil ubat ini adalah kurang dari 12 jam dan tidak lebih dari tiga hari selepas hubungan seksual. Apabila tiga hingga lima hari berlalu sejak anda melakukan hubungan seks, pil kontraseptif tidak lagi berkesan untuk mencegah kehamilan.

Pil kawalan kelahiran Yasmin mengandungi drospirenone

Sedikit berbeza dari pil kawalan kelahiran utama, pil kawalan kelahiran Yasmin mengandungi drospirenone dan etinil estradiol di dalamnya. Kedua-dua hormon ini digunakan untuk mencegah kehamilan dengan menghentikan pembentukan telur setiap bulan. Dengan cara itu, telur tidak dapat memenuhi sel sperma dan kehamilan dapat dielakkan.

Melancarkan Mayo Clinic, pil kawalan kelahiran dengan kandungan drospirenone dan etinil estradiol di dalamnya juga dapat mengatasi jerawat pada wanita berusia 14 tahun ke atas. Bukan hanya itu, penggunaan pil kawalan kelahiran ini dapat mengurangkan gejala PMS ringan. Contohnya, peningkatan selera makan, mood yang tidak baik, dan perut kembung kerana pengekalan air.

Drospirenone yang terkandung dalam pil kawalan kelahiran Yasmin dapat menyebabkan peningkatan kadar kalium yang berlebihan. Jadi pil Yasmin tidak boleh digunakan oleh wanita yang mengalami gangguan ginjal, penyakit hati, atau penyakit adrenal.

Tidak ada alat kontraseptif yang dapat berfungsi dengan berkesan sehingga mencapai 100 peratus. Oleh itu, walaupun penggunaan pil kawalan kelahiran yang satu ini membuat anda masih berpeluang hamil. Anda juga perlu ingat bahawa penggunaan pil kawalan kelahiran juga tidak dapat melindungi anda dari penyakit kelamin.

Pil kawalan kelahiran Diane mengandungi cyproterone asetat

Tidak seperti pil kawalan kelahiran Andalan dan Yasmin, pil kawalan kelahiran Diane mengandungi progestin cyproterone asetat (BPA). Hormon progestin sintetik ini dapat mengatasi gejala hiperandrogen yang dialami oleh banyak wanita usia reproduktif. CPA adalah hormon sintetik yang berfungsi dengan menyekat reseptor androgen, sehingga mengurangkan pengeluaran hormon androgen.

Penurunan hormon androgen dalam badan dapat menekan pengeluaran minyak berlebihan pada kulit dan mencegah jerawat yang meradang. Hyperandrogenism juga dapat menyebabkan pertumbuhan rambut berlebihan, yang disebut hirsutism.

Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa semasa menggunakan pil kawalan kelahiran yang satu ini, anda mungkin mengalami gejala kesan sampingan yang hanya sementara. Contohnya, anda mungkin merasa sakit ketika membuang air kecil, sakit belakang, kencing berdarah, atau paha seperti ditusuk dengan jarum.

Selain itu, tidak semua orang dibenarkan menggunakan pil kawalan kelahiran Diane. Contohnya, jika anda mempunyai alahan terhadap cyproterone atau ramuan lain yang terdapat dalam pil kawalan kelahiran Diane, anda tidak digalakkan menggunakan pil kawalan kelahiran ini.

Selain itu, jika anda mempunyai penyakit hati atau masalah dengan fungsi hati, anda juga tidak dibenarkan menggunakan pil perancang ini. Anda juga tidak digalakkan menggunakannya jika anda menghadapi masalah dengan fungsi buah pinggang.

Sekarang, anda dapat melihat perbezaan antara pil kawalan kelahiran andalan, Yasmin, dan Diane, bukan? Oleh itu, anda tidak boleh menggunakan ketiga-tiganya dengan sewenang-wenangnya.

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk mengambil pil kawalan kelahiran dan masih tidak dapat menentukan pil mana yang sesuai untuk keperluan anda, berbincanglah dengan doktor anda. Doktor anda mungkin dapat membantu anda menentukan tiga pil mana yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Recent Posts